Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με τα σχέδια τεχνητής νοημοσύνης της Apple, καθώς η εταιρεία από το Κουπερτίνο έχει κρατήσει μέχρι στιγμής χαμηλό προφίλ, ενώ τόσο η Google όσο και η Microsoft βουτούν σε μεγάλο βαθμό στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook δεν έριξε πολύ φως όταν ρωτήθηκε σχετικά την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας μόνο ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «σίγουρα ενδιαφέρουσα», αλλά υπάρχουν «μια σειρά ζητημάτων με την τεχνολογία».
Η σοβαρότητα αυτών των θεμάτων είναι υπό συζήτηση. Ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak τον περασμένο μήνα ενώθηκε με κορυφαίους ακαδημαϊκούς της τεχνητής νοημοσύνης ζητώντας μια παύση στην προηγμένη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – αλλά δύο πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης έχουν σαφώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με τους κινδύνους…
Μια σύντομη ιστορία των chatbots, σε τέσσερις παραγράφους
Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες όπου η πρόοδος φαίνεται πολύ σταδιακή μέχρι – να γίνει ένα μπαμ! – Μια τεράστια αλλαγή φαίνεται να συμβαίνει εν μία νυκτί. Η γενετική τεχνολογία AI όπως το ChatGPT ήταν μία από αυτές.
Για περισσότερο από μισό αιώνα, οι άνθρωποι εργάζονται προσπαθώντας να κάνουν υπολογιστές ικανούς να περάσουν το τεστ Turing: δημιουργώντας αλληλεπιδράσεις που δεν μπορούν να διακριθούν από αυτές ενός ανθρώπου.
Το ELIZA ήταν ένα από τα πρώτα chatbots που κατάφερε να ξεγελάσει τους ανθρώπους, πολύ πίσω στο 1964. Το μόνο που έκανε ήταν να αντανακλούν όσα είπε κάποιος και να κάνουν ερωτήσεις τύπου συμβούλου, αλλά μερικοί από αυτούς που το δοκίμασαν ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν άτομο.
Το ChatGPT χρησιμοποίησε αυτή την ικανότητα για να παρέχει ανθρώπινες απαντήσεις σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Στην ουσία, το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα η τεχνολογία είναι να μελετά κείμενα σχετικά με την ερώτηση που τίθεται ή τις οδηγίες που δίνονται και να χρησιμοποιεί στατιστικά στοιχεία για να προβλέψει ποια λέξη είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει στη συνέχεια. Θα συνεχίσει να το κάνει αυτό μέχρι να σχηματίσει μια σειρά από προτάσεις ή παραγράφους. Αλλά έχει γίνει ολοένα και πιο εξελιγμένο, σε σημείο που η απόδοση μπορεί να είναι απίστευτα πειστική.
Ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια AI της Apple
Μόλις το ChatGPT και ο Bard έγιναν πρωτοσέλιδα, οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια τεχνητής νοημοσύνης της Apple και να υποδηλώνουν ότι η εταιρεία είχε μείνει πίσω.
Σας είχαμε αναφέρει ότι η Apple ήταν πιθανό να είναι προσεκτική στη χρήση αυτής της τεχνολογίας για να κάνει την Siri πιο έξυπνη, για δύο λόγους.
Πρώτον, η προσέγγιση της Apple σε όλες σχεδόν τις νέες τεχνολογίες: περιμένετε και δείτε. Η εταιρεία σπάνια προσπαθεί να είναι νωρίς στην αγορά με οποιαδήποτε νέα τεχνολογία. Αντίθετα, παρακολουθεί τι κάνουν οι άλλοι και μετά προσπαθεί να βρει πώς να το κάνει καλύτερα.
Αλλά υπάρχει ένας πιο συγκεκριμένος δεύτερος λόγος. Συστήματα όπως το ChatGPT είναι καλά στο να φαίνονται έξυπνα. Γράφουν πολύ πειστικά, επειδή έχουν εκπαιδευτεί σε εκατομμύρια έγγραφα γραμμένα από ανθρώπινα όντα, και ουσιαστικά δανείζονται γενναιόδωρα από όλα όσα έχουν δει για να αναπαράγουν τα πάντα, από συγκεκριμένες φράσεις έως δομές εγγράφων.
Αλλά παίρνουν επίσης όλη τη φαινομενική τους γνώση από αυτές τις ίδιες εκατομμύρια πηγές. Από αυτές, δεν έχουν ιδέα πώς να ξεχωρίσουν την αλήθεια από τη μυθοπλασία, την αιτιολογημένη στάση από την προκατάληψη, τα στατιστικά στοιχεία από την μεροληψία και τέλος τα αξιόπιστα δεδομένα από τα απλά σκουπίδια.
Ο Cook ήθελε να επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ότι η Apple χρησιμοποιεί ήδη AI, και όχι μόνο για την Siri.
Έτσι λοιπόν απαρίθμησε ορισμένα από τα επιτεύγματα της Apple στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία λειτουργιών όπως η ανίχνευση πτώσης, η ανίχνευση σύγκρουσης και το ΗΚΓ του Apple Watch. «Αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο υπέροχα χαρακτηριστικά, αλλά σώζουν ζωές ανθρώπων εκεί έξω», είπε ο χαρακτηριστικά ο Cook.
Αλλά αναφέρθηκε επίσης σε «θέματα» με την τεχνολογία αυτή.
Ούτε οι κορυφαίοι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τους κινδύνους
Ούτε οι πιο διάσημοι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη φύση ή τη σοβαρότητα αυτών των ζητημάτων.
Μια πιο επείγουσα απειλή από την κλιματική αλλαγή
Ο Geoffrey Hinton αναφέρεται συχνά ως «ένας από τους νονούς του AI». Είναι ένα βασικό πρόσωπο στην ανάπτυξη των νευρωνικών δικτύων, έχει γράψει πάρα πολλές εργασίες και έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το έργο του στον τομέα.
Ανησυχούσε τόσο πολύ για τους κινδύνους της τρέχουσας εργασίας και εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης που άφησε τον ρόλο του στη Google, ώστε να είναι ελεύθερος να μιλάει ελεύθερα για τους κινδύνους.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει «πιο επείγουσα» απειλή για την ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή, είπε ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Geoffrey Hinton σε συνέντευξή του στο Reuters την Παρασκευή […]
Και πρόσθεσε: «Με την αλλαγή του κλίματος, είναι πολύ εύκολο να προτείνεις τι πρέπει να κάνεις: απλώς σταματάς να καίεις άνθρακα. Αν το κάνεις αυτό, τελικά τα πράγματα θα πάνε καλά. Για αυτό δεν είναι καθόλου σαφές τι πρέπει να κάνετε».
Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να διακοπεί: αντίθετα, πιστεύει ότι περισσότερη δουλειά είναι ζωτικής σημασίας για να καταλάβουμε πώς να ανταποκριθούμε στους κινδύνους.
Είμαι στο στρατόπεδο που πιστεύει ότι αυτό είναι ένας υπαρξιακός κίνδυνος και είναι αρκετά κοντά που θα έπρεπε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά αυτή τη στιγμή και να διαθέτουμε πολλούς πόρους για να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.
Η AI δεν μπορεί να σταματήσει, αλλά δεν πρέπει να την φοβόμαστε
Ο Jürgen Schmidhuber αποκαλείται «ο πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης» για τη δουλειά του στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας στα νευρωνικά δίκτυα – την τεχνολογία πίσω από την Siri και το Google Translate. Έχει επίσης γράψει έναν τεράστιο αριθμό εργασιών και έχει κερδίσει βραβεία για το έργο του.
Αν και ο ίδιος και ο Hinton δεν βλέπουν τα ίδια σε πολλά πράγματα, και οι δύο συμφωνούν ότι η ανάπτυξη AI δεν μπορεί να σταματήσει. Ο Schmidhuber, ωστόσο, είπε στην Guardian ότι πιστεύει ότι οι κίνδυνοι που αναφέρονται είναι υπερβολικοί.
Μια χώρα μπορεί να έχει πραγματικά διαφορετικούς στόχους από μια άλλη χώρα. Έτσι, φυσικά, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κάποιου είδους μορατόριουμ. Αλλά τότε νομίζω ότι επίσης δεν πρέπει να το σταματήσετε. Επειδή στο 95% όλων των περιπτώσεων, η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη αφορά πραγματικά το παλιό μας σύνθημα, το οποίο είναι να κάνουμε τις ανθρώπινες ζωές μεγαλύτερες και πιο υγιείς και ευκολότερες.
Πολλοί από τους φόβους αφορούσαν τους κινδύνους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που αποφασίζουν να αρχίσουν να αγνοούν τους περιορισμούς που τους τίθενται από τους ανθρώπους. Ο Schmidhuber λέει ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουν να μας βλάπτουν.
Ο Schmidhuber πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προχωρήσει σε σημείο που θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και δεν θα ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους – ενώ οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να επωφελούνται και να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που αναπτύσσει η τεχνητή νοημοσύνη.
Θα χρειαζόταν ένας πιο γενναίος άντρας από ότι εμείς για να πάρει θέση σε έναν αγώνα μεταξύ δύο από τους κορυφαίους ειδικούς του χώρου! Αλλά η συζήτηση φαίνεται κάπως ακαδημαϊκή, δεδομένου ότι και οι δύο συμφωνούν ότι η παύση της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη είναι αδύνατη.
Όσον αφορά το πιο απλό θέμα του πότε και πώς η Apple θα χρησιμοποιήσει αυτό το είδος τεχνολογίας για να κάνει την Siri πιο έξυπνη, είναι σαφές ότι πρέπει να το κάνει κάποια στιγμή, διαφορετικά θα μείνει πραγματικά πίσω. Είναι, ωστόσο, εξίσου σαφές ότι είναι απίθανο να το κάνει γρήγορα, για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως. Συγκεκριμένα, ότι μια προφορική απάντηση είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που εμφανίζεται σε μια οθόνη, επειδή είναι λιγότερο πιθανό οι άνθρωποι να κάνουν τον κόπο να την ελέγξουν.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube |