Friday, November 22, 2024

Τα χειρότερα του WWDC – Τα μεγαλύτερα λάθη της Apple στο δρόμο προς την επιτυχία

Το WWDC είναι το ετήσιο σκηνικό της Apple για τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις λογισμικού αλλά και αρκετές φορές υλικού. Έχει επίσης λανσάρει ακούσια μερικές από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της η Apple.

Το WWDC δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα για την Apple για να παρουσιάσει τις τελευταίες της εξελίξεις. Είναι επίσης ένα κομβικό γεγονός που θέτει την τροχιά για την επόμενη γενιά λειτουργικών συστημάτων και υπηρεσιών της εταιρείας. Και, περιστασιακά, υλικό. Για τους προγραμματιστές, το WWDC είναι μια ευκαιρία να μάθουν για τις επερχόμενες αλλαγές, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη νέων εφαρμογών.

Τα χειρότερα του WWDC – Τα μεγαλύτερα λάθη της Apple στο δρόμο προς την επιτυχία

Ωστόσο, οι εκκινήσεις λογισμικού και υλικού της Apple περιστασιακά παρουσιάζουν αστοχίες.

iOS 11

Δεν συμβαίνει συχνά ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα να θεωρείται απογοητευτικό. Ωστόσο, το iOS 11 δεν ήταν μια κανονική ενημέρωση και η κυκλοφορία του το 2017 συνέβη κατά τη διάρκεια μιας μη φυσιολογικής περιόδου στην Apple που χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις και αλλαγές. Το 2017, η Apple παραδέχτηκε αυτό που είχαν ήδη παρατηρήσει οι χρήστες iPhone. Μια προηγούμενη ενημέρωση iOS επιβράδυνε σκόπιμα ορισμένα παλαιότερα μοντέλα για να αποτρέψει προβλήματα με τις γηρασμένες εσωτερικές μπαταρίες τους.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία αντιμετώπιζε παράπονα ότι η Siri υστερούσε στον κόσμο των εικονικών βοηθών (το οποίο η Apple ακόμα δεν έχει επιλύσει), αντιμετώπιζε μια αντίδραση ότι το Mac Pro είχε μείνει στο παρασκήνιο και η εταιρεία χτυπήθηκε με μηνύσεις για την κακή ποιότητα των πληκτρολογίων «butterfly» που βρέθηκαν σε φορητούς υπολογιστές Mac.

Το iOS 11 που ανακοινώθηκε θα έπρεπε να έχει αναζωογονήσει τη σειρά προϊόντων iPhone με νέες δυνατότητες και δυνατότητες. Αντίθετα, προκάλεσε οργή από τους χρήστες. Η λειτουργικότητα που προσθέτει ένα νέο λειτουργικό σύστημα απαιτεί συχνά περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι παλαιότερες συσκευές ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια επιβράδυνση. Ωστόσο, το iOS 11 είχε παράπονα ότι ήταν υποτονικό και δημιουργούσε καθυστερήσεις ακόμη και στα νεότερα τότε iPhone 7 και iPhone 7 Plus.

Η Apple διέκοψε επίσημα την υποστήριξη για το iPhone 5 και προηγούμενα μοντέλα, αλλά οι χρήστες του iPhone 6 παρατήρησαν κακή απόδοση, γεγονός που έκανε τις συσκευές τους σχεδόν με λειτουργικές. Το iPhone 6 ήταν μόλις τριών ετών όταν ανακοινώθηκε το iOS 11, επομένως θα έπρεπε να ήταν εύκολα σε θέση να τρέχει το iOS 11 χωρίς να αντιμετωπίζει χαμηλές επιδόσεις. Πολλοί χρήστες ανέφεραν σημαντική αύξηση στην εξάντληση της μπαταρίας, με τα τηλέφωνα να αντέχουν μόλις μια μέρα με πλήρη φόρτιση.

Τελικά, η απόδοση αναγνωρίστηκε ως ο ένοχος, αλλά οι βελτιώσεις θα έπρεπε να περιμένουν για να επιλυθούν πλήρως σε επόμενες ενημερώσεις. Το iOS 11 μαστιζόταν επίσης με σφάλματα για εγγενείς εφαρμογές της Apple και εφαρμογές τρίτων. Πολλές εφαρμογές δεν είχαν σωστή απόκριση όταν εκτελούνταν στο iOS 11. Η συνδεσιμότητα υπέφερε επίσης με προβλήματα Bluetooth και WiFi και οι αλλαγές σχεδιασμού στο Κέντρο Ελέγχου και σε άλλα μέρη της εμπειρίας του χρήστη πρόσθεσαν ισχύ, αλλά σε βάρος της απλότητας.

Όταν η Apple κυκλοφόρησε το iOS 11.2, πολλά από αυτά τα ζητήματα επιλύθηκαν και το iOS 12 στόχευσε συγκεκριμένα αυτά τα σημεία. Μέχρι τότε, όμως, το iOS 11 είχε ήδη αφήσει μια άσχημη γεύση στο στόμα των χρηστών.

Maps

Σχεδόν επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία των Χαρτών Google, η Apple ανακοίνωσε τη δική της εφαρμογή Χάρτες στο WWDC 2012. Το σχέδιο ήταν να αντικαταστήσει τους Χάρτες Google στο iPhone, αλλά η δική της υλοποίηση ήταν μια καταστροφή.

Η εφαρμογή της Apple επικρίθηκε ευρέως για την κυριολεκτικά παραπλάνηση των χρηστών. Οι οδηγίες ήταν συχνά λανθασμένες ή συγκεχυμένες και η δρομολόγηση που παρείχε συχνά οδηγούσε τους ανθρώπους σε λάθος μέρος. Οι χάρτες ήταν μια τέτοια καταστροφή που τα στελέχη ζήτησαν δημόσια συγγνώμη, ένα σπάνιο περιστατικό σε μια εταιρεία που συχνά δεν σχολιάζει τις παρασκηνιακές της δραστηριότητες. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερους πόρους στο εργαλείο και ενώ οι Χάρτες έχουν βελτιωθεί ριζικά, πολλοί εξακολουθούν να μην τους εμπιστεύονται.

HealthKit

Είναι δύσκολο να θυμηθούμε πότε οι κινητές συσκευές της Apple δεν περιλάμβαναν παρακολούθηση υγείας και άσκησης. Το 2014, η Apple κυκλοφόρησε το εργαλείο προγραμματιστών HealthKit για να επιτρέψει στο iPhone να λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για όλα όσα σχετίζονται με την υγεία.

Το iOS 8 εγκαινίασε την παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης, αλλά ορισμένα πράγματα δεν λειτούργησαν όπως είχε προγραμματίσει η Apple. Τα βασικά χαρακτηριστικά όπως η μέτρηση βημάτων και η αναρρίχηση συχνά απέτυχαν να καταγραφούν. Η επικοινωνία δεδομένων υγείας μεταξύ εφαρμογών, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Apple ανέπτυξε το HomeKit, συχνά δεν λειτουργούσε. Οι εφαρμογές υγείας τρίτων αντιμετώπισαν προβλήματα με την κοινή χρήση δεδομένων με την εφαρμογή Health της Apple.

Μέχρι τη στιγμή που παρουσιάστηκε το Apple Watch το 2015, το HealthKit ήταν ενημερωμένο και πολύ πιο αξιόπιστο, αλλά είχε μια δύσκολη αρχή.

Memoji και Anamoji

Τα εμπνευσμένα από emoji avatar της Apple δεν έτυχαν καλής αποδοχής όταν έφτασαν με την ανακοίνωση του iOS 12 στο WWDC 2018.

Τα avatar σε στυλ κινουμένων σχεδίων πρέπει να ήταν μεγάλη επιτυχία εσωτερικά, επειδή η παρουσίαση του WWDC εκείνης της χρονιάς περιλάμβανε Memoji για κάθε στέλεχος της Apple που ανέβηκε στη σκηνή. Όπως πολλοί θα ανακάλυπταν όταν δημιουργούσαν το δικό τους Memoji, συχνά δεν έμοιαζαν καθόλου με το άτομο που προσπαθεί να φτιάξει ένα.

Το Memoji του Craig Federighi έμοιαζε μόνο με τον εαυτό του. Είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του Memoji χωρίς να ανατριχιάζετε όταν η Kelsey Peterson, η διευθύντρια μηχανικής μάθησης της Apple, δείχνει χαρούμενα τον κατασκευαστή Memoji. Ξεκινώντας στο demo, λέει, “Τόσο πολύ διασκεδαστικό!” και προχωρά στην κατασκευή ενός με βάση τις πρόσφατες επιλογές κουρέματος και στυλ της. Το Memoji που προέκυψε ήταν ασυνήθιστο γιατί δεν της έμοιαζε πολύ.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία παρακολούθησης προσώπου, το Memoji θα μπορούσε να μετατραπεί σε Animoji. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα Animoji είναι είδωλα Memoji που αναπαράγουν τις κινήσεις του προσώπου ενός χρήστη, επιτρέποντάς του να εμφανίζει πράγματα όπως να κλείνει το μάτι, να χαμογελάει ή να βγάζει τη γλώσσα του. Τα Animoji μπορούν επίσης να τοποθετηθούν πάνω από το πραγματικό σώμα ενός χρήστη για κλήσεις FaceTime και άλλες χρήσεις βίντεο και είναι σχεδόν τόσο ανατριχιαστικά όσο θα περίμενε κανείς. Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς κάποιον να εμφανίζεται σε μια εικονική διάσκεψη με ένα avatar κινουμένων σχεδίων ως αντιπροσώπευση. Η Apple άλλαξε ακόμη και τη σελίδα ηγεσίας της για να εμφανίζει τα κορυφαία στελέχη ως Memoji, αλλά εγκατέλειψε το στυλ των καρτούν πολύ γρήγορα, όπως έκαναν όλοι οι άλλοι.

Siri

Ενώ το Siri κυκλοφόρησε επίσημα σε μια «ειδική εκδήλωση» της Apple το 2011 και όχι σε WWDC, ήταν βασικό μέρος του οικοσυστήματος της Apple από τότε και διάφορες εκδηλώσεις του WWDC περιλάμβαναν ενημερώσεις στο Siri και την εφαρμογή του φωνητικού βοηθού σε όλα τα προϊόντα της εταιρείας. Μια σχεδόν κωμική έλλειψη κατανόησης εμπόδιζε πάντα τις εκπληκτικές δυνατότητες της Siri. Η αδυναμία της Siri να επεξεργαστεί εντολές και η έλλειψη χαρακτηριστικών της σε σύγκριση με άλλους έξυπνους βοηθούς έχει προκαλέσει κριτική και οι αδυναμίες της Siri έχουν γίνει αντικείμενο αμέτρητων αστείων.

Ακόμη και το Reddit Siri subreddit είναι απλώς μια ροή παραπόνων και στιγμιότυπων οθόνης των λαθών της Siri. Πολλοί διαπιστώνουν ότι το Siri έχει χάσει χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να υπάρχει τρόπος για τους χρήστες να παρακολουθούν αυτές τις αλλαγές. Οι ελλείψεις της Siri είναι ιδιαίτερα ορατές επειδή είναι τόσο στενά ενσωματωμένο με το λειτουργικό σύστημα, ωστόσο εξακολουθεί να στερείται βασικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν άλλοι εικονικοί βοηθοί. Η Siri πιθανότατα θα υποβληθεί σε μια σημαντική αναθεώρηση, ελπίζουμε στο φετινό WWDC, όπου η Apple αναμένεται να προσθέσει δεξιότητες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργικότητα και την ακρίβειά της.

HomePod

Συμπεριλάβαμε εν μέρει την Siri λόγω της εντυπωσιακής κυκλοφορίας του HomePod της Apple στο WWDC 2017. Σχεδιασμένο για να είναι το κεντρικό στοιχείο ενός αυτοματοποιημένου σπιτιού και ζωής που οραματίστηκε η Apple, το HomePod ήταν μεγάλο, ακριβό και σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε.

Η κυκλοφορία του HomePod καθυστέρησε μέχρι τις αρχές του 2018, κάτι που δεν ήταν καλό σημάδι. Με τιμή 350 $, αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα περίεργο. Το HomePod προοριζόταν να παρέχει ένα κεντρικό εργαλείο για τον έλεγχο συσκευών HomeKit, την αναπαραγωγή μουσικής και την πρόσβαση στο Siri.

Με την κυκλοφορία του HomePod, οι ανταγωνιστές, κυρίως η Amazon, είχαν ήδη μια σειρά από μικρότερα, πιο προσιτά ηχεία με βοηθούς φωνής. Κανένα από αυτά δεν έχει την εξαιρετική ποιότητα ήχου του HomePod, αλλά όταν τοποθετείτε συσκευές γύρω από το σπίτι σας για να αλληλεπιδράσουν με τον εικονικό σας βοηθό, η τιμή είναι μεγαλύτερη ανησυχία από τον ήχο.

Η Apple έβαλε στο ράφι το HomePod το 2021 αφού έκανε το ντεμπούτο του το μικρότερο και πιο προσιτό HomePod mini το 2020. Το HomePod Gen 2 κυκλοφόρησε το 2023 και περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που είχε ήδη το HomePod mini. Το νέο HomePod διαθέτει Spatial Audio, νέες δυνατότητες Siri, αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας και το τσιπ U1 Ultra Wideband (UWB) της Apple. Το τσιπ UWB επιτρέπει τη μεταφορά μεταξύ του HomePod και άλλων συσκευών με το τσιπ U1, όπως τα τρέχοντα iPhone.

Δεδομένου ότι το HomePod Mini εξακολουθεί να εξαρτάται από την Siri για τη λειτουργικότητά του, τα προβλήματα με την Siri εξακολουθούν να εμποδίζουν την αποδοχή των έξυπνων ηχείων της Apple με προσανατολισμό στο σπίτι.

Ping – Το χειρότερο όλων

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το Ping, δεν φταιτε εσείς. Το Ping ήταν ένα από τα λίγα λάθη της Apple στον μουσικό χώρο, και αυτό είναι μπόνους, επειδή δεν ανακοινώθηκε στο WWDC, αλλά υποτίθεται ότι συνδεόταν με τις διάφορες μουσικές υπηρεσίες της εταιρείας και ήταν τόσο συνδεδεμένο με τα πάντα στο WWDC.

Το Ping, ή iTunes Ping όπως ήταν επίσημα γνωστό, κυκλοφόρησε το 2010. Σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους χρήστες να ακολουθούν μουσικούς και να δημοσιεύουν σχόλια στις ροές τους. Ήταν μια προσπάθεια για ένα μουσικό δίκτυο κοινωνικών μέσων, σχεδιασμένο να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των μουσικών υπηρεσιών της Apple. Μέσα στις πρώτες ώρες μετά την κυκλοφορία, το Ping ήταν γεμάτο ανεπιθύμητα μηνύματα. Χωρίς επαλήθευση χρήστη, πολλοί μουσικοί δημιούργησαν λογαριασμούς στο όνομά τους, προκαλώντας σύγχυση στους χρήστες και αναστατώνοντας τους μουσικούς.

Η υποσχεθείσα συνδεσιμότητα της Apple στο Facebook δεν εμφανίστηκε ποτέ. Το Ping πέθανε ήσυχα το 2012 όταν το iTunes πρόσθεσε την ενσωμάτωση του Facebook και του Twitter.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.
Video thumbnail
Quad Lock iPhone 16 Series Cases Review - Ένα μοναδικό οικοσύστημα που διαφέρει
16:31
Video thumbnail
iPhone 16 Pro Unboxing και Πρώτες Εντυπώσεις: Πόσο εύκολα θα κερδίσει τους καταναλωτές φέτος;
29:30
Video thumbnail
🐁 Logitech MX Master 3S για Mac: Το καλύτερο ποντίκι για χρήστες Mac;
24:21
Video thumbnail
🖥️🥸 Minisforum NAB6 Lite: Ένα Mini PC που δεν πρέπει να προσπεράσετε
29:21
Video thumbnail
🤩 Govee TV Backlight 3 Lite: Το δοκιμάσαμε, εντυπωσιατήκαμε και σας έχουμε και εκπτωτική προσφορά!
36:04
Video thumbnail
😮🤩 Withings Body Scan: Δοκιμάσαμε την πιο έξυπνη και premium ζυγαριά της αγοράς!
29:31
Video thumbnail
Withings ScanWatch 2 Review: Η διαφορετικότητα του που μας κέρδισε
37:34
Video thumbnail
💼 GRAMS28 109 Essential Case & 132 Essential Pro Case Review: Μια μοναδική εμπειρία που ξεχωρίζει
26:50
Video thumbnail
👨🏻‍💻 Lofree Flow Keyboard: Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο χαμηλού προφίλ που δεν πρέπει να προσπεράσετε
15:52
Video thumbnail
Lululook 360 Rotating Foldable Laptop Stand: Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς;
18:54
Video thumbnail
Mujjo δερμάτινες θήκες για iPhone 15 Pro/Pro Max Review: Γιατί και φέτος είναι στις top επιλογές
15:09
Video thumbnail
📱iPhone 15 Pro Max Review: Ακόμη πιο κοντά στο τέλειο
42:11