15.6 C
Athens
Thursday, November 30, 2023
More

  Τα 8 GB RAM στο M3 MacBook Pro αποδεικνύουν το σημείο συμφόρησης στις πραγματικές δοκιμές

  Τα νέα μοντέλα MacBook Pro της Apple τροφοδοτούνται από υπερσύγχρονο πυρίτιο M3 Apple, αλλά το μοντέλο βασικής διαμόρφωσης 14 ιντσών που ξεκινά από 1.599 $ έρχεται με μόλις 8 GB μνήμης.

  Το 2012, η Apple παρουσίασε το πρώτο MacBook Pro με οθόνη Retina, το οποίο ξεκίνησε επίσης με 8 GB μνήμης RAM. Φυσικά, η Apple χρησιμοποιεί τώρα ενσωματωμένα τσιπ με ενοποιημένη αρχιτεκτονική μνήμης, γι’ αυτό η εταιρεία αισθάνεται σίγουρη υποστηρίζοντας ότι τα 8 GB σε Mac είναι συγκρίσιμα με τα 16 GB σε αντίπαλα συστήματα.

  Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι. Η απόφαση της Apple να μην εξοπλίσει βασικά μοντέλα με τουλάχιστον 16 GB μνήμης RAM στα τέλη του 2023, αποδείχτηκε ασύμβατη σε πολλούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του Vadim Yuryev, συν-οικοδεσπότη του καναλιού YouTube Max Tech. Ο Yuryev αποφάσισε να πραγματοποιήσει πολλές πραγματικές δοκιμές σε δύο μοντέλα M3 MacBook Pro 14 ιντσών, το ένα με 8 GB και το άλλο αναβαθμισμένο στα 16 GB ενιαίας μνήμης. Το ενσωματωμένο παραπάνω βίντεο έχει όλα τα αποτελέσματα.

  Ίσως δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Yuryev είδε σημαντικές βελτιώσεις απόδοσης σε όλα τα επίπεδα χρησιμοποιώντας το μηχάνημα των 16 GB τόσο σε μεσαίο όσο και σε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Το μοντέλο των 8 GB υπέστη διψήφιες απώλειες στα σημεία αναφοράς Cinebench και χρειάστηκε αρκετά λεπτά περισσότερο για να ολοκληρώσει εργασίες συγχώνευσης φωτογραφιών στο Photoshop καθώς και εξαγωγές πολυμέσων στο Final Cut και στο Adobe Lightroom Classic.

  Αυτές οι δοκιμές διεξήχθησαν ως μεμονωμένες λειτουργίες χωρίς να εκτελείται τίποτα άλλο, αλλά επαναλήφθηκαν επίσης με καρτέλες προγράμματος περιήγησης, βίντεο YouTube, υπολογιστικά φύλλα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παρόμοια, ανοιχτά στο παρασκήνιο για την προσομοίωση τυπικών πραγματικών σεναρίων πολλαπλών εργασιών.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, το χάσμα απόδοσης μεταξύ των δύο μηχανών διευρύνθηκε περαιτέρω καθώς τα 8 GB βασιζόταν όλο και περισσότερο στο αρχείο εναλλαγής SSD, ενώ η πλήρης απόκριση δέχτηκε ένα χτύπημα. Ο Yuryev ανέφερε ακόμη και σφάλματα στο μοντέλο των 8 GB κατά τη διάρκεια της απόδοσης του Blender και μιας εξαγωγής Final Cut.

  Συγκεκριμένα, η επιτάχυνση ανίχνευσης ακτίνων του Blender ήταν διαθέσιμη προαιρετικά στα μοντέλα των 16 GB, αλλά απουσίαζε εμφανώς στο MacBook Pro των 8 GB για την ίδια εργασία απόδοσης, υποδηλώνοντας ότι η μειωμένη δεξαμενή μνήμης στην πραγματικότητα εμποδίζει τους πυρήνες της GPU να χρησιμοποιούν ορισμένες λειτουργίες.

  Τέτοιες δοκιμές αποτελούν ένα δίλημμα για τους πελάτες που θέλουν να αγοράσουν ένα νέο MacBook Pro (ή ένα νέο iMac 8 GB, για αυτό το θέμα).

  Η ρύθμιση για τα 8 GB φαίνεται να εμποδίζει την απόδοση του τσιπ M3, αλλά η επιλογή επιλογών διαμόρφωσης 16 GB ή 24 GB στο ταμείο κοστίζει επιπλέον 200 και 400 $ αντίστοιχα, και τα μηχανήματα της Apple δεν μπορούν να αναβαθμιστούν αργότερα λόγω της ενοποιημένης αρχιτεκτονικής μνήμης τους.

  Μετά από συνυπολογισμό των επιπλέον 200 $ για 16 GB σε ένα M3 MacBook Pro 14 ιντσών, ένα μοντέλο M3 Pro με 18 GB και πολλά άλλα επιπλέον χαρακτηριστικά είναι μόνο 200 $ περισσότερα στα 1.999 $. Πιο εκθαμβωτικό ίσως είναι το γεγονός ότι οι αντίπαλοι φορητοί υπολογιστές σε παρόμοιες εξαιρετικές τιμές (Microsoft Surface ή Lenovo Thinkpad, για παράδειγμα) διαθέτουν τουλάχιστον 16 GB μνήμης ως στάνταρ. Οι πελάτες της Apple αναμένεται να πληρώνουν 200 $ επιπλέον κάθε άλμα προς τα πάνω, κάτι που σίγουρα περιλαμβάνει μια υγιή σήμανση, όσο κι αν πληρώνει η Apple στους προμηθευτές της RAM.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.