SSD δίσκοι – 7 απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

0
453

ssdiconset

Μηχανικοί σκληροί Δίσκοι…. αυτό ήταν παλιά!

Τι είναι οι δίσκοι SSD;

Είναι δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων λύνουν όμως το πρόβλημα των μηχανικών όπου και ευθύνονται εδώ και χρόνια: χαμηλή απόδοση και ταχύτητα λειτουργίας. Ενώ οι υπολογιστές έχουν γίνει ισχυρότεροι και ταχύτεροι συγκριτικά με τα αντίστοιχα μοντέλα 4-5 χρόνια πριν, σε όλα τους σχεδόν τα υποσυστήματα (επεξεργαστή, μνήμη, κάρτα γραφικών), οι μηχανικοί σκληροί δεν έχουν ακολουθήσει με τρόπο ανάλογο. Έχει μεν αυξηθεί η χωρητικότητά τους αλλά με το μεγάλο τίμημα της αργής απόδοσης.

Σε τι διαφέρουν από τους μηχανικούς δίσκους;

Οι μηχανικοί δίσκοι αποτελούνται από πολλά μηχανικά μέρη – η κατασκευή τους μοιάζει πολύ με τα παλιά ρολόγια και από “φέτες” μαγνητικών επιφανειών όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα. Ένας SSD δίσκος μοιάζει στο εσωτερικό του περισσότερ με τη μνήμη RAM – αποτείται δηλαδή από Chip μνήμης. Οι διαφορές πλέον που προκύπτουν στη λειτουργία και στην απόδοση είναι πολλές.

Ποιά είναι τα οφέλη ενός SSD δίσκου;

SSD δίσκος = γρήγορος δίσκος = γρήγορος υπολογιστής. Και η διαφορά είναι εντυπωσιακή από την αρχή. Ο χρόνος εκκίνησης του υπολογιστή, αλλά και πολλών εφαρμογών, μειώνεται στο μισό ή και λιγότερο. Η εναλλαγή ανάμεσα σε ενεργές εφαρμογές γίνεται ομαλότερα και με την ίδια εγκατεστημένη μνήμη (RAM). Η όλη εμπειρία με τη θεαματική αύξηση των επιδόσεων στον υπολογιστή είναι εντελώς νέα και διαφορετική.

Η χρήση των δίσκων SSD, ωστόσο, έχει φέρει κι άλλα σημαντικά θετικά στοιχεία στη λειτουργία των υπολογιστών. Καθώς δεν υπάρχουν κινητά μέρη στους SSD, η κατανάλωσης της ενέργειας είναι ελάχιστη (πρακτικά μηδενική σε αδράνεια), δεν παράγουν πλέον θερμότητα, είναι αθόρυβοι εντελώς (κι όταν λέμε εντελώς… εννοούμε εντελώς) και δεν είναι τόσο εαίσθητοι στους κραδασμούς. Οι δίσκοι SSD, άλλωστε, είναι αυτοί που πρακτικά κατέστησαν εφικτό το σχεδιασμό των πανάλαφρων και κομψών MacBook Air ή MacBook Pro με οθόνη Retina που είναι αθόρυβοι, εκκινούν γρήγορα και επανέρχονται από κατάσταση αδράνειας άμεσα.

Χρειάζομαι μεγάλο SSD δίσκο;

Πολλοί νομίζουν ότι χρειάζονται ένα δίσκο SSD με μεγάλη χωρητικότητα «για να γίνει η δουλειά σωστά», πράγμα που είναι εσφαλμένο. Ακόμη και ένας δίσκος 120GB μπορεί να χωρέσει με μεγάλη άνεση το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές σας και να αφήσει αρκετό χώρο για εικονική μνήμη (virtual memory). Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις όλα σας τα αρχεία θα αποθηκεύονται στο συμβατικό δίσκο, χωρίς να χρειαστεί εσείς να αλλάξετε ούτε στο παραμικρό τις συνήθειές σας (όπως αποθήκευση στο γραφείο εργασίας, τήρηση αρχείων στους φακέλους Ταινίες, Εικόνες, Έγγραφα, κατέβασμα αρχείων στις Λήψεις). Τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο θα βρίσκονται στον SSD, ενώ τα προσωπικά σας αρχεία (ηλεκτρονικά μηνύματα, φωτογραφίες, μουσική, ταινίες κ.λπ.) θα αποθηκεύονται αυτόματα στο συμβατικό.

Μπορώ να έχω και SSD για την απόδοση και σκληρό δίσκο για τα υπόλοιπα αρχεία;

Ο δίσκος SSD μπορεί να προστεθεί σαν δεύτερος στο φορητό σας υπολογιστή. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετείται στη θέση του SuperDrive (DVD±RW). Απαιτείται ένα kit, το οποίο περιλαμβάνει αφενός ένα φορέα που μπαίνει στη θέση του SuperDrive και φιλοξενεί το δίσκο και αφετέρου ένα λεπτό USB κουτί στο οποίο θα τοποθετηθεί το SuperDrive, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν εξωτερικό DVD±RW. Με τον τρόπο αυτό έχετε τον συνδυασμό του SSD – για τη γρήγορη απόδοση, τον προσιτό αλλά μεγάλο σκληρό δίσκο για τα υπόλοιπα δεδομένα (φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, έγγραφα) και το SuperDrive για να το χρησιμοποιείτε όταν το χρειάζεστε.

External Superdrive SSD Optibay

Ναι, μα δεν κοστίζουν ακριβά αυτοί οι SSD…;

Οι τιμές των SSD πλέον δεν είναι τόσο απαγορευτικές όσο τον πρώτο καιρό κυκλοφορία τους. Τόσο η ύπαρξη του ανταγωνισμού (που ανεβάζει τα στάνταρ και κάνει πιο “ελκυστικές” τις τιμές) όσο και η ολοένα μεγαλύτερη χρήση τους σε νέους και μη υπολογιστές, έχουν καταστήσει την αγορά τους πιο προσιτή.

Πού μπορώ να μου εγκαταστήσουν ένα SSD χωρίς να χάσω τα αρχεία μου;

Στην iSystem μπορούμε να εγκαταστήσουμε τον SSD στον Mac σου, εφόσον ο τελευταίος το υποστηρίζει, και να φροντίσουμε για όσα από τα παραπάνω έχουν αναφέρθεί.

Ενδεικτικές τιμές αναβάθμισης

120GB 250GB 500GB
MacBook/Pro 204 € 294 € 469 €
iMac 254 € 344 € 519 €

Οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν:

  • Δίσκο SSD SATA3, με λειτουργικό σύστημα
  • Kit Εγκατάστασης
  • Κόστος εγκατάστασης

Δείτε τις επιλογές SSD στο iSystem Store

Επισκεφθείτε μας για να βρούμε μαζί τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στον δικό σας Mac και στις δικές σας ανάγκες. Εναλλακτικά καλέστε μας στο 2106985280 (κατάστημα Χαλανδρίου) ή στο 2106633990 (κατάστημα Smart Park Σπάτων).

Σχολιασμός στο φόρουμ