Saturday, May 18, 2024

Project Bongo: Μια σε βάθος επισκόπηση των απτικών κουμπιών του iPhone 15 Pro που ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή

Με την παρουσίαση του iPhone 15 Pro στις 12 Σεπτεμβρίου, η Apple παρέλειψε ένα από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά και τις πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τη συσκευή – τα κουμπιά απτικής έντασης και λειτουργίας.

Καθώς το iPhone έχει εξελιχθεί, η Apple βελτιώνει περιοδικά την τεχνολογία δόνησης. Το 2011 με το iPhone 4S, η Apple άρχισε να χρησιμοποιεί ενεργοποιητές γραμμικού συντονισμού, οι οποίοι μείωσαν σημαντικά την ποσότητα του παραγόμενου θορύβου και βελτίωσαν σημαντικά τους χρόνους απόκρισης.

Το 2015, το Taptic Engine παρουσιάστηκε με το iPhone 6s και η Apple το έχει χρησιμοποιήσει σε κάθε επανάληψη του iPhone από τότε. Το Taptic Engine χρησιμοποιείται για το Haptic Touch, όπου οι χρήστες λαμβάνουν απτική ανατροφοδότηση πατώντας παρατεταμένα ορισμένες περιοχές στην οθόνη του iPhone τους.

Το Project Bongo, όπως ήταν γνωστό εσωτερικά, ήταν ουσιαστικά ένας επανασχεδιασμός των κουμπιών έντασης και λειτουργίας στο iPhone 15, τόσο από άποψη λειτουργίας όσο και από άποψη εμφάνισης. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μηχανικά κουμπιά, τα απτικά κουμπιά δεν κινούνται όταν πιέζονται. Αντίθετα, ανιχνεύουν την πίεση και μιμούνται το πάτημα ενός φυσικού κουμπιού μέσω της χρήσης απτικών κινητήρων που δημιουργούν κραδασμούς – απτική ανάδραση.

Το εξάρτημα αυτό θα διέθετε δύο μετρητές καταπόνησης, ένα σε κάθε πλευρά του κουμπιού. Οι μετρητές καταπόνησης ανίχνευαν αλλαγές στην πίεση και τις μετέτρεψαν σε αλλαγές αντίστασης μέσα σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Η αλλαγή στην αντίσταση είχε ως αποτέλεσμα μια αλλαγή στην τάση, η οποία ήταν σε θέση να μετρηθεί. Η διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο μετρητών καταπόνησης χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της θέσης της αρχής της πίεσης (Volume Up ή Volume Down).

Για το project Bongo, η Apple ανέπτυξε τον “Bongo Haptic Engine”, ο οποίος είναι ένας ηλεκτρομαγνητικός κινητήρας. Οι κινητήρες αυτοί αποτελούν ένα προηγμένο τύπο ηλεκτροκινητήρων που χρησιμοποιείται συνήθως στη μικροηλεκτρονική. Μέσω της χρήσης ενός κινητήρα αυτής της μορφής, η Apple μπόρεσε να εφαρμόσει ταχύτητες κραδασμών υψηλότερες από αυτές ενός παραδοσιακού κινητήρα δόνησης, προσφέροντας επίσης ταχύτερους χρόνους απόκρισης.

Ο απτικός κινητήρας Bongo είχε σκοπό να παρέχει πιο λεπτή ανατροφοδότηση κραδασμών, καθώς και καλύτερη εμπειρία χρήστη. Η απτική μηχανή Bongo αποτελούνταν από έναν σιδηρομαγνητικό πυρήνα και ένα πηνίο χαλκού, τα οποία μαζί σχημάτιζαν ένα σωληνοειδές. Ο απτικός κινητήρας δημιουργούσε κραδασμούς ταλαντούμενος σε σχέση με μια πλάκα έλξης που βρίσκεται ακριβώς από κάτω του. Αυτό δημιούργησε τους κραδασμούς που αποτελούσαν απτική ανάδραση.

Από την έναρξή του, το Project Bongo διατηρήθηκε σε ανάπτυξη και δοκιμάστηκε σε πολλές φάσεις ανάπτυξης, ενώ τελικά ακυρώθηκε αργά στο στάδιο EVT (Engineering Validation Test) λόγω μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων δοκιμών και υψηλών ποσοστών αστοχίας υλικού. Με την ξαφνική ακύρωση του project Bongo, τα κουμπιά για το iPhone 15 επανασχεδιάστηκαν κατά τα επόμενα στάδια ανάπτυξης – CRB και DVT. Ως αποτέλεσμα, οι τελικές μονάδες μαζικής παραγωγής του iPhone 15 Pro διαθέτουν τυπικά μηχανικά κουμπιά έντασης ήχου και λειτουργίας αντί για απτικά κουμπιά.

Από σχεδιαστική άποψη, η πιο προφανής αλλαγή που επιδίωξε να φέρει το project Bongo ήταν η συμπερίληψη ενός ενιαίου κουμπιού έντασης ήχου σε αντίθεση με δύο ξεχωριστά κουμπιά – αύξηση και μείωση έντασης. Το κουμπί ενιαίας έντασης ήχου μπορεί να ήταν μια εκ νέου αναφορά στα πρώιμα σχέδια του iPhone, καθώς κάθε iPhone πριν από το iPhone 4 διέθετε ένα ενιαίο κουμπί έντασης.

Το Project Bongo είχε επίσης το δικό του αποκλειστικό υλικολογισμικό για δύο συσκευές, το iPhone 15 Pro και το iPhone 15 Pro Max. Ο κώδικας που σχετίζεται με το έργο Bongo υποδεικνύει ότι θα είχε και λειτουργία ύπνου.

Όσον αφορά τα μελλοντικά iPhone, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Apple εργάζεται για μια αντικατάσταση του project Bongo για τη σειρά iPhone 16, με σχέδια να προσθέσει capacitive κουμπιά.

Είναι ακόμα νωρίς στον κύκλο ανάπτυξης, ωστόσο, και όπως είδαμε με τη σειρά iPhone 15, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αρκετά στη διαδικασία.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσηςτο AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.