Monday, January 20, 2025

Πρέπει η Apple να σκοτώσει την Siri και να ξεκινήσει από την αρχή;

Λίγα χαρακτηριστικά έχουν υποσχεθεί να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις Apple συσκευές μας, όσο η Siri, ο πανταχού παρών εικονικός βοηθός της εταιρείας. Η Siri, που κυκλοφόρησε το 2011, εισήχθη προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, προσφέροντας μια διαισθητική διεπαφή ελεγχόμενη από φωνή για πρόσβαση σε πληροφορίες, προγραμματισμό συναντήσεων, αποστολή μηνυμάτων και πολλά άλλα.

Πρέπει η Apple να σκοτώσει την Siri και να ξεκινήσει από την αρχή;

Το όραμα ήταν μεγάλο: Ένας προσωπικός βοηθός στην τσέπη σας, ικανός να κατανοεί και να ενεργεί με ευκολία και ακρίβεια σε ένα ευρύ φάσμα φωνητικών εντολών. Λοιπόν τι έγινε από τότε μέχρι και σήμερα;

Ο ενθουσιασμός για τη Siri έχει αδιαμφισβήτητα μειωθεί στα χρόνια που μεσολάβησαν. Παρά τις τακτικές ενημερώσεις και βελτιώσεις από την Apple, η Siri δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τους προχωρημένους αντιπάλους της, και σε μια εποχή chatbot AI και μεγάλων μοντέλων γλώσσας, οι αστοχίες της Siri έχουν μεγεθυνθεί.

Ζητήματα που κυμαίνονται από παρερμηνευμένες εντολές έως περιορισμένη κατανόηση των συμφραζομένων όχι μόνο παρεμπόδισαν τη χρηστικότητα της Siri, αλλά οδήγησαν επίσης σε μια σχεδόν καθολική αντίληψη του εικονικού βοηθού ως πηγής απογοήτευσης των χρηστών και όχι βοήθειας. Αυτή η επίμονη υποαπόδοση γεννά το ερώτημα: Μήπως ήρθε η ώρα η Apple να σκοτώσει τη Siri και να ξεκινήσει από την αρχή;

Η αρχή πίσω από την Siri

Οι εννοιολογικές ρίζες της Siri στην Apple εντοπίζονται στην πρώιμη εξερεύνηση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή από την εταιρεία. Πριν από τριάντα χρόνια, η Apple ανέθεσε σε μια ομάδα εργαζομένων να δημιουργήσει ένα βίντεο που δείχνει πώς στο μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με υπολογιστές χρησιμοποιώντας προφορική γλώσσα. Το βίντεο, γνωστό ως “Knowledge Navigator”, παρουσίαζε έναν καθηγητή να συνομιλεί με έναν εικονικό βοηθό για να εκτελέσει καθημερινές εργασίες και ακαδημαϊκή έρευνα. Σε ένα από τα καθήκοντα, ο καθηγητής ζητά από τον βοηθό να ψάξει για μια δημοσίευση πέντε ετών. Ο βοηθός ανεβάζει ένα άρθρο με ημερομηνία 2006, υποδεικνύοντας ότι το βίντεο υποτίθεται ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2011.

Το βίντεο επικρίθηκε εκείνη την εποχή επειδή ήταν μια μη ρεαλιστική απεικόνιση των ικανοτήτων ενός εικονικού βοηθού στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η επίδειξη ενέπνευσε τους προγραμματιστές Adam Cheyer, Dag Kittlaus και Tom Gruber, οι οποίοι ξεκίνησαν την έρευνα AI για εικονικούς βοηθούς στο SRI International, ένα ερευνητικό εργαστήριο που χρηματοδοτείτo από την DARPA στο Menlo Park της Καλιφόρνια. Η δουλειά τους θα είχε ως αποτέλεσμα ένα spin-out που ονομάζεται Siri, που ονομάστηκε από τον Kittlaus από έναν συνάδελφό τους στη Νορβηγία. (Το Siri είναι συντομογραφία του Sigrid, το οποίο έχει την προέλευσή του στα Παλαιά Νορβηγικά για λέξεις που σημαίνουν “νίκη” και “όμορφο”.)

Τον Φεβρουάριο του 2010, ο Kittlaus παρουσίασε το Siri ως εφαρμογή στο App Store της Apple. Ο Steve Jobs άρχισε σύντομα να παίζει με την εφαρμογή και εντυπωσιάστηκε με το πώς επέτρεπε στον χρήστη να κάνει φωνητική αναζήτηση στο διαδίκτυο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Apple απέκτησε την start-up. Το backend AI της Siri ήταν στη θέση του, ενώ η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής θα παρέχονταν από την Nuance Communications. Η Apple κυκλοφόρησε στη συνέχεια την εικονικό βοηθό Siri (σε έκδοση beta) για το iPhone 4S τον Οκτώβριο του 2011, μόλις ένα μήνα αργότερα από το φανταστικό μέλλον στο οποίο οραματιζόταν αρχικά το Knowledge Navigator βίντεο που έχουμε παραπάνω.

Μυθοπλασία εναντίον πραγματικότητας

Η Apple κυκλοφόρησε την Siri ως κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο — ήταν ο έξυπνος βοηθός σας έτοιμος να σας βοηθήσει με μια ποικιλία εργασιών. Είτε όριζε υπενθυμίσεις, έστελνε μηνύματα, πραγματοποιούσε τηλεφωνικές κλήσεις ή έβρισκε πληροφορίες στο διαδίκτυο, η Siri στόχευε να τα εξορθολογίσει όλα με μια απλή φωνητική εντολή. Δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο εκείνη την εποχή και τα αρχικά αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αλλά η βασική υπόσχεση ήταν ότι η Siri όχι μόνο θα σας καταλάβαινε αλλά και θα μάθαινε από εσάς, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και εξατομικευμένη με την πάροδο του χρόνου.

Οι τακτικές ενημερώσεις του iOS τα ενδιάμεσα χρόνια βοήθησαν να γίνει η Siri πιο αποτελεσματική και να πραγματοποιήσει την αρχική της υπόσχεση. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα λειτουργία iOS, η Apple συνήθως διασφαλίζει ότι λειτουργεί με την Siri και σήμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση τραγουδιών, τη λήψη οδηγιών οδήγησης, την αποστολή χρημάτων μέσω Apple Pay και τον έλεγχο των προϊόντων HomeKit, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις δεξιότητες της. Το 2021, η Apple ανακοίνωσε ότι η Siri θα λειτουργούσε εκτός σύνδεσης από προεπιλογή – όποτε ήταν δυνατόν, θα επεξεργαζόταν αιτήματα των χρηστών στη συσκευή, με την ίδια ποιότητα αναγνώρισης ομιλίας που βασίζεται σε διακομιστή.

Ωστόσο, ακόμη και τώρα, η βοηθός που έπρεπε να κατανοήσει το πλαίσιο και να αναπτυχθεί με τον χρήστη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το πλαίσιο, την κατανόηση και την ενσωμάτωση, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιεί ping στους διακομιστές της Apple ή επεξεργάζεται αιτήματα τοπικά. Πολλοί κάτοχοι συσκευών Apple συχνά λένε ότι δυσκολεύεται ακόμη και με βασικές εντολές. Πράγματι, πολλοί χρήστες πιστεύουν ότι, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς, οι ικανότητες της Siri έχουν χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μετά την κυκλοφορία του iOS 17.

Το blog του Michael Tsai έχει κάνει καλή δουλειά καταγράφοντας τις πιο πρόσφατες απογοητεύσεις των χρηστών με τη Siri. Ακολουθούν μερικά μόνο σειριακά ζητήματα που έχουν αναφέρει πρόσφατα ορισμένοι χρήστες:

  • Ρύθμιση χρονοδιακόπτη αντί για ξυπνητήρια.
  • Ακραία αιτήματα μουσικής (ακόμα και για αγορές στις οποίες η Siri έχει τοπική πρόσβαση).
  • Καθυστερημένες απαντήσεις μέσω γρήγορων συνδέσεων δεδομένων.
  • Ανοήτες απαντήσεις σε αιτήματα κατά την δημιουργία μιας συζήτησης.
  • Δημιουργία σημειώσεων αντί για υπενθυμίσεις.
  • Αναγνώριση αιτημάτων χωρίς να τα θέλετε.
  • Υπερβολικά σημεία στίξης κατά την υπαγόρευση.
  • Αδυναμία σταθερού ελέγχου έξυπνων συσκευών.

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί. Αλλά η Siri έχει γίνει πραγματικά λιγότερο έξυπνη; Θα μπορούσαν τα περισσότερα ζητήματα να τεθούν σε περιθωριακές περιπτώσεις χρήσης ή σε υπερβολικές προσδοκίες σε έναν γενναίο νέο κόσμο chatbot που τροφοδοτείται από μοντέλα μεγάλων γλωσσών με τεράστιους πόρους; Σκεφτείτε τι είπε ο Walt Mossberg το 2016, γράφοντας για το The Verge:

Πριν την αγοράσει η Apple, η Siri βρισκόταν στο δρόμο για να γίνει ένας ισχυρός ψηφιακός βοηθός που μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα και να ενσωματωθεί με πολλές υπηρεσίες — παρόλο που κατασκευαζόταν από μια startup με περιορισμένα κεφάλαια και ανθρώπους. Αφού η Apple αγόρασε την Siri, η γιγάντια εταιρεία φάνηκε να το αντιμετωπίζει ως τέλμα, περιορίζοντας το να κάνει μόνο μερικές ενέργειες, αυξάνοντας σιγά σιγά τον αριθμό των εργασιών, όπως να σας ενημερώνει για τον καιρό, τα αποτελέσματα των αθλημάτων, τις καταχωρίσεις ταινιών και εστιατορίων και τον έλεγχο των λειτουργιών της συσκευής. …Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η Siri είτε κάνει τα πράγματα στραβά, είτε δεν γνωρίζει την απάντηση είτε δεν μπορεί να τη διατυπώσει λεκτικά. Αντίθετα, σας εμφανίζει ένα αποτέλεσμα αναζήτησης στον ιστό, ακόμη και όταν δεν είστε σε θέση να το διαβάσετε. Πολλοί χρήστες θα συμφωνούσαν ότι πολύ λίγα έχουν αλλάξει τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Σκεφτείτε λοιπόν ότι το παραπάνω ήταν ένα συμπέρασμα πριν οκτώ χρόνια! 8 χρόνια επιπλέον και κάποιος μπορεί να πει πως δεν έχουν αλλάξει πολλά ή ότι ισχύουν ακριβώς τα παραπάνω.

Η ελπίδα της τεχνητής νοημοσύνης

Η επόμενη σημαντική ενημέρωση λογισμικού της Apple, το iOS 18, φημολογείται ότι περιλαμβάνει νέες δυνατότητες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης για την Siri που θα βοηθήσουν τους χρήστες στην καθημερινή τους ζωή. Ο όρος κλειδί εδώ είναι το “Generative AI”. Η ιδέα αυξήθηκε σε δημοτικότητα στα τέλη του 2022, όταν το OpenAI κυκλοφόρησε το chatbot ChatGPT που μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και προτροπές με απίστευτα διαφοροποιημένες ανθρώπινες απαντήσεις. Έκτοτε, η εταιρεία επεκτάθηκε σε εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης για εικόνες και βίντεο.

Ένας χρήστης ανέφερε ότι η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μοντέλα μεγάλης γλώσσας για να ανανεώσει πλήρως την Siri και να την μετατρέψει στον «απόλυτο εικονικό βοηθό». Οι φήμες υποδηλώνουν ότι οι βελτιώσεις θα μπορούσαν να έρθουν με τη μορφή καλύτερων δυνατοτήτων φυσικής συνομιλίας (ενδεχομένως υποβοηθούμενη από ένα βελτιωμένο μικρόφωνο iPhone) και βελτιωμένης εξατομίκευσης των χρηστών.

Η νέα λειτουργία αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε όλες τις συσκευές, επομένως το Siri μπορεί να διατηρεί πληροφορίες συνομιλίας από τη μια συσκευή στην άλλη. Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, ένα από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αναπτύσσει η Apple είναι η βελτιωμένη αλληλεπίδραση μεταξύ της Siri και της εφαρμογής Messages, η οποία θα επέτρεπε στη Siri να συμπληρώνει αυτόματα προτάσεις πιο αποτελεσματικά και να απαντά σε περίπλοκες ερωτήσεις. Ωστόσο, πιο πρόσφατες αναφορές ισχυρίστηκαν ότι η Apple δεν σχεδιάζει να κάνει το ντεμπούτο στο δικό της chatbot τεχνητής νοημοσύνης.

Η Apple φέρεται να έχει συζητήσει με εταιρείες όπως η Google, η OpenAI και η Baidu σχετικά με πιθανές παραγωγικές συνεργασίες τεχνητής νοημοσύνης, αλλά το πρώτο σύνολο νέων λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης της Apple στο iOS 18 δεν θα βασίζεται καθόλου σε διακομιστές cloud, σύμφωνα με τον Gurman.

Τίτλοι τέλους για την Siri;

Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι μια πρωτοποριακή ενσάρκωση του εικονικού βοηθού της Apple, δεδομένων των επίμονων προβλημάτων που έχουν αμαυρώσει τη φήμη της Siri, θα μπορούσε ένα νέο όνομα και επωνυμία να βοηθήσουν την Apple να αποστασιοποιηθεί από προηγούμενες αποτυχίες;

Η ιδέα της αλλαγής της επωνυμίας του Siri σε κάτι εντελώς νέο έχει διατυπωθεί από ορισμένους παρατηρητές στον κόσμο της τεχνολογίας. Η ωμή αξιολόγηση του Josh Johnson απηχεί ένα κοινό αίσθημα: “Ειλικρινά πιστεύω ότι η Apple πρέπει να σκοτώσει τη μάρκα Siri. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να ανακάμψει από την καθολική αντίληψη ότι απλά δεν είναι καλό”.

Προτείνει την εισαγωγή ενός βοηθού με LLM powered με νέο όνομα, προτείνοντας μια νέα αρχή για να ξεπεραστούν οι αρνητικές συσχετίσεις που μαστίζουν αυτήν τη στιγμή τη Siri. Ο Ty Belisle υποστηρίζει μια δραστική μεταμόρφωση, σημειώνοντας: “Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να κάνουν μια πολύ τολμηρή ανακοίνωση “Siri 2.0″, αλλά είναι αλήθεια ότι το όνομα Siri είναι τόσο χαλασμένο που θα έπρεπε να το ξεχάσουν.” Επισημαίνει επίσης τα πρακτικά οφέλη ενός νέου ονόματος, όπως η μείωση των τυχαίων ενεργοποιήσεων – ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά μικρότερα ονόματα όπως το “Siri”.

Η οπτική του John Gruber υπογραμμίζει τη σημασία των πρώτων εντυπώσεων και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απίστευτης απόδοσης της Siri: «Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν πραγματικά σημασία, αλλά στην περίπτωση της Siri, είναι πάνω από μια δεκαετία βιωμένης εμπειρίας». Εάν η Apple έχει βελτιώσει σημαντικά την τεχνολογία φωνής της, υποστηρίζει, θα πρέπει να παρουσιαστεί με ένα νέο εμπορικό σήμα για να σηματοδοτήσει ένα καθαρό διάλειμμα από το παρελθόν.

Αυτές οι φωνές αποτελούν μια συναρπαστική περίπτωση για αλλαγή επωνυμίας, αλλά η Apple θα αντιμετώπιζε σημαντικούς κινδύνους εάν εισήγαγε έναν νέο εικονικό βοηθό.

H Siri είναι βαθιά ενσωματωμένο στο οικοσύστημα της Apple και αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Η εγκατάλειψη της επωνυμίας θα μπορούσε να μπερδέψει και να αποξενώσει τους υπάρχοντες χρήστες που είναι συνηθισμένοι στο όνομα και τη λειτουργικότητα, παρά τα ελαττώματα του.

Τούτου λεχθέντος, σε αντίθεση με την Alexa της Amazon και τη βοηθό της Google, η Siri έχει γίνει το επίκεντρο πολλών ανέκδοτων. Ένα νέο όνομα και πρόσωπο για την βοηθό θα μπορούσε δυνητικά να αναζωογονήσει την εικόνα της, αλλά η Apple θα πρέπει να διασφαλίσει ότι κάθε νέο προϊόν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της, διαφορετικά ένα άλλο λάθος θα μπορούσε να είναι δυνητικά καταστροφικό.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.
Video thumbnail
Quad Lock iPhone 16 Series Cases Review - Ένα μοναδικό οικοσύστημα που διαφέρει
16:31
Video thumbnail
iPhone 16 Pro Unboxing και Πρώτες Εντυπώσεις: Πόσο εύκολα θα κερδίσει τους καταναλωτές φέτος;
29:30
Video thumbnail
🐁 Logitech MX Master 3S για Mac: Το καλύτερο ποντίκι για χρήστες Mac;
24:21
Video thumbnail
🖥️🥸 Minisforum NAB6 Lite: Ένα Mini PC που δεν πρέπει να προσπεράσετε
29:21
Video thumbnail
🤩 Govee TV Backlight 3 Lite: Το δοκιμάσαμε, εντυπωσιατήκαμε και σας έχουμε και εκπτωτική προσφορά!
36:04
Video thumbnail
😮🤩 Withings Body Scan: Δοκιμάσαμε την πιο έξυπνη και premium ζυγαριά της αγοράς!
29:31
Video thumbnail
Withings ScanWatch 2 Review: Η διαφορετικότητα του που μας κέρδισε
37:34
Video thumbnail
💼 GRAMS28 109 Essential Case & 132 Essential Pro Case Review: Μια μοναδική εμπειρία που ξεχωρίζει
26:50
Video thumbnail
👨🏻‍💻 Lofree Flow Keyboard: Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο χαμηλού προφίλ που δεν πρέπει να προσπεράσετε
15:52
Video thumbnail
Lululook 360 Rotating Foldable Laptop Stand: Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς;
18:54
Video thumbnail
Mujjo δερμάτινες θήκες για iPhone 15 Pro/Pro Max Review: Γιατί και φέτος είναι στις top επιλογές
15:09
Video thumbnail
📱iPhone 15 Pro Max Review: Ακόμη πιο κοντά στο τέλειο
42:11