Photos OS X: Ένα γενικό Review από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας

0
2035

photos-for-os-x-review

Πριν από λίγη ώρα η Apple έκανε διαθέσιμη την πλήρη έκδοση του OS X 10.10.3 στο ευρύ κοινό, μαζί με την διάθεση της iOS 8.3 όπως ήδη σας αναφέραμε στα άρθα μας εδώ και εδώ. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την πρώτη εμφάνιση του OS X 10.10 μαζί με την νέα εφαρμογή Photos, ενώ από τότε έχουν γίνει αρκετά τεστ, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές beta εκδόσεις για τους developers, αλλά τελικά βλέπουμε πως από σήμερα η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη και στο ευρύ κοινό μαζί με την public release της OS X 10.10.3.

Όπως οι εφαρμογές iMovie, Final Cut και iWork επανασχεδιάστηκαν και επαναπροσδιορίστηκαν πιο πριν, έτσι πλέον και η εφαρμογή Photos για το OS X πήρε τον σκελετό της από το Aperture και το iPhoto και δημιούργησε μία εντελώς νέα εφαρμογή για την διαχείρηση των φωτογραφιών σας.

Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά εδώ και εκεί από τους προκατόχους του, αλλά αυτή η νέα εφαρμογή είναι είναι κάτι εντελώς καινούριο και ωραίο θα λέγαμε: νέος σχεδιασμός, νέες δυνατότητες για edit, αλλά και ο νέος τρόπος συγχρονισμού μεταξύ των συσκευών που έχετε συνδέσει τον iCloud λογαριασμό σας.

Καλωσήρθατε στην νέα εποχή των OS X

Η εφαρμογή των φωτογραφιών δείχνει ακόμα πολύ μικρή μπροστά στο iPhoto και το Aperture, ωστόσο φαίνεται πολύ γνώριμη σε εκείνους που έχουν χρησιμοποιήσει την αντίστοιχη του iOS 8.

photos-for-os-x-overview_0

 

Όπως αναφέραμε ένα μεγάλο κομμάτι της εφαρμογής προέρχεται από την σχεδιαστική γλώσσα και άποψη της αντίστοιχης για το iOS, ενώ βλέπουμε πως ενσωματώνει αρκετές νέες επεκτάσεις εντός της εφαρμογής. Χρησιμοποιεί έναν νέο, καθαρό και απλό χώρο τοποθέτησης φωτογραφιών, ενώ βλέπουμε πως η εφαρμογή χωρίζει τις φωτογραφίες σε φακέλους όπως το Moments, Collections και Years όπως ακριβώς κάνει και στο iOS. Επίσης, χρησιμοποιεί καρτέλες οι οποίες εμφανίζονται στην κορυφή της εφαρμογής  για τα Shared Photo Streams και τα Albums ενώ δανείζεται τα ίδια εργαλεία editin από το μικρό της αδερφάκι στο iOS.

Ωστόσο, το ότι το περιβάλλον χρήσης του Photo App στο OS X είναι απλοποιημένο, αυτό δεν σημαίνει πως χάνει έδαφος από θέμα editing και managing φωτογραφιών. Η ομάδα σχεδίασης της εφαρμογής θα μπορούσε να ακολουθήσει το ίδιο template με αυτό για το iMovie ’08 ή το iWork με σκοπό την ριζική αλλαγή της εφαρμογής, όπου θα άφηνε απ’ έξω αρκετά χαρακτηριστικά και θα ενσωμάτωνε τα πιο σημαντικά, αλλά βλέπουμε πως δεν επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο. Πήραν αρκετά μαθήματα από προηγούμενες κυκλοφορίες αντίστοιχων εφαρμογών και πλέον δημιούργησαν κάτι εντελώς ξεχωριστό και με αρκετά νέα χαρακτηριστικά τα οποία θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς (μέχρι ένα σημείο).

Όχι, δεν είναι αντιγραφή του Aperture. Έχει αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσει το Aperture – και ειλικρινά, η Apple ίσως θα έπρεπε να αρχίσει να ατοιμάζει προγράμματα Pro τα οποία ίσως χτυπήσουν διάφορους ανταγωνιστές της αγοράς, όπως παράδειγμα την Adobe και άλλες αντίστοιχες. Αλλά για αρχάριους και μεσαίους χρήστες, η εφαρμογή φωτογραφιών του νέου OS X είναι υπεραρκετή για την καθημερινή διαχείρηση και επεξεργασία των φωτογραφιών.

Οι καρτέλες moments, collections και years έχουν έναν διασκεδαστικό τρόπο εμφάνισης, αλλά εκεί που φαίνεται το πόσο προσεγμένη και καλά σχεδιασμένη είναι η εφαρμογή είναι η καρτέλα Albums. Τα άλμπουμ είναι έξυπνα τοποθετημένα και τακτοποιημένα μέσα σε φακέλους, ενώ είναι το ίδιο εύκολα στην πρόσβαση, δίνοντας σας την δυνατότητα άμεσης τακτοποίησης και οργάνωσης των αρχείων σας. O face-recognition αλγόριθμος της Apple, εμφανιζόμενο και ως Faces, επανασχεδιάστηκε ως ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της καρτέλας των Albums, ενώ φέρει όλα τα ίδια χαρακτηριστικά (αλλά και προβλήματα) με το iPhoto, τον προκάτοχό του. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ειδικά άλμπουμ όπως είναι το Timelapse, Favorites, Slo-mo και Bursts. Συλλέγουν αυτόματα πληροφορίες, εικόνες και βίντεος μετά την λήψη της κάθε φωτογραφίας ή βίντεο.

photos-for-os-x-sidebar Και για εκείνους που δεν τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται οι καρτέλες στην κορυφή της εφαρμογής, τότε μπορεί να τις μεταφέρει σε μια στήλη στα αριστερά της οθόνης, απλά πληκτρολογώντας Command-Option(Alt)-S. Μπορείτε επίσης, κατά την διάρκεια προβολής μιας φωτογραφίας, να εμφανίσεται ως προεπισκόπηση και τις υπόλοιπες φωτογραφίες που βρίσκονται μέσα στον ίδιο φάκελο με τις εντολές Option-S. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα προβολής διάφορων thumbnails από τον αντίστοιχο φάκελο, όπως ακριβώς φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Το παρακάτω βίντεο κάνει μια περιγραφή της εφαρμογής από τον Rene Ritcie του γνωστού iMore.

Για εκείνους που δεν είχαν και τις πιο ωραίες εμπειρίες από το iPhoto και τα διάφορα κολλήματα που είχε, ήρθε πλέον η εφαρμογή φωτογραφιών να τους αλλάξει την γνώμη ολοκληρωτικά, καθώς δίνει ένα νέο αέρα στην συνολική εμπειρία. Είναι αρκετά γρήγορη, ενώ ακόμα και με 10,000+ φωτογραφίες και βίντεο διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων, μπορεί να τρέχει άνετα στο background χωρίς να επιβαρύνει την συνολική απόδοση του υπολογιστή μας και ιδιαίτερα του MacBook. Επίσης, η νέα εφαρμογή είναι πιο συμμαζεμένη σε σχέση με την προηγούμενη: προσωπικά μπορώ να βρω φωτογραφίες πιο γρήγορα από ότι μπορούσα να βρώ στο iPhoto, ενώ εφόσον τις βρω, μπορώ να κάνω οποιαδήποτε ενέργεια γρήγορα και απλά. Επίσης να αναφερθεί ότι είναι πλέον μια αρκετά smart εφαρμογη: με ένα συγχρονισμό με την iCloud Photo Library, μπορείτε πλέον, μετά από πολύ καιρό, να έχετε όλη την συλλογή σας εύκαιρη οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να κουβαλάτε μαζί σας κάποιο σκληρό δίσκο ή οποιαδήποτε USB συσκευή αποθήκευσης.

Εύκολη διαχείρηση αρχείων

Προσωπικά θα έλεγα πως είμαι πολύ συνεπής με την τακτοποίηση των πραγμάτων μου και πόσο βέβαια ψηφιακών αρχείων -και ιδιαίτερα φωτογραφιών- τα οποία θα με κάνουν να έχω κάποιες αναμνήσεις από κάποια στιγμή της ζωής μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου, στην προ-iPhone εποχή, ότι είχα μια βιβλιοθήκη φωτογραφιών πολύ προσεγμένη και τακτοποιημένη, με αποτέλεσμα ό,τι ήθελα και όποτε το ήθελα, να το έβρισκα άμεσα, χωρίς να ψάχνω με τις ώρες μέσα σε τεράστιες συλλογές.

photos-for-os-x-albums

 

Όλη αυτή η διαδικασία οργάνωσης και τακτοποίησης βέβαια, εξαφανίστηκε ως δια μαγείας, όταν μπήκε το iPhone στην ζωή μου για πρώτη φορά. Όταν τραβάει κανείς εκατοντάδες φωτογραφίες τον μήνα, αυτή η διαδικασία ξακαθαρίσματος και τακτοποίησης μπορεί να προκαλέσει δυσφορία πολλές φορές, ενώ δεν αποκλείεται να χρειάζεται επιπλέον ώρες από τον χρόνο μας, τον οποίο πολλές φορές δεν έχουμε. Επίσης να αναφέρουμε πως αυτή η διαδικασία είναι επίσης δύσκολη όταν θέλει κανείς να κρατήσει όλο αυτό το τεράστιο αρχείο στο κινητό του καθώς ο χώρος πολλές φορές δεν επαρκεί για να γίνει κάτι τέτοιο.

Έτυχε, επίσης, στο παρελθόν να χρησιμοποιήσω διάφορες Cloud υπηρεσίες για αποθήκευση φωτογραφιών. Προσπάθησα να κρατήσω τα πάντα σε φακέλους, με ετικέτες τις ημερομηνίες λήψης της φωτογραφίας. Και τέλος έφτασα να μεταφέρω όλες τις παλιές φωτογραφίες και άσχετες, μέσα σε ένα φάκελο στο Dropbox, τον οποίο είχα δώσει το όνομα ‘Σκουπίδια’.

Αλλά ευτυχώς, από σήμερα (για εσάς, εδώ και λίγους μήνες για εμένα), αυτές οι διαδικασίες αποτελούν πλέον παρελθόν.

Η φωτογραφίες σας μέσω του Mac

Αρχικά, είχα την ιδεά πως η εφαρμογή φωτογραφιών για το OS X θα είναι κάτι το ξεχωριστό, ακόμα από τις αρχικές beta, καθώς θυμάμαι πως μπόρεσα εύκολα να κάνω αντιγραφή μια γιγαντιαία βιβλιοθήκη φωτογραφιών εντός της εφαρμογής, ενώ θυμάμαι πως η Photos App δεν μου δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα όταν το έκανα αυτό. Σίγουρα πήρε μερικές ώρες μέχρι να τις περάσει όλες, αλλά τελικά αφού τέλειωσε έιδα πως είχαν περαστεί όλες οι φωτογραφίες χωρίς καμία έλλειψη. Στην συνέχεια, πέρασα μέσα στην εφαρμογή και άλλους φακέλους από τυχαίες λήψεις από το iPhone. Και εκεί πάλι όλα μέλι γάλα, χωρίς καμία έλλειψη. Υπήρχαν μερικά διπλά αρχεία τα οποία, ωστόσο, τα ξεκαθάρισα κάτα την διάρκεια που έκανε import η εφαρμογή. Αλλά, μέχρι το τέλος της ημέρας, είχα όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο τα οποία είχα τραβήξει χρόνια πριν, μέσα στην βιβλιοθήκη των φωτογραφιών της νέας αυτής εφαρμογής και γενικά, κάτω από μια κοινή στέγη, όπου μπορώ να έχω πρόσβαση όποτε θέλω, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Με μια πρώτη σκέψη, ίσως σκεφτείτε πως μια τέτοια κίνηση ίσως να μην είναι και τόσο καλή και πως μπορεί να κάνει λίγο άνω κάτω την συλλογή σας. Αλλά, θυμάμαι, πως όταν είδα τις καρτέλες Moments και Collections στην εφαρμογή φωτογραφιών, χάρηκα ιδιαίτερα, γιατί στην ουσία έδιναν αρκετές πληροφορίες για τις φωτογραφίες. Για παράδειγμα, έδιναν πληροφορίες για μια φωτογραφία που είχα τραβήξει σε ένα συγκεκριμένο event κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία και σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος, με αποτέλεσμα να μπορώ εύκολα να εντοπίσω παρόμοιες φωτογραφίες από το event αυτό. Επίσης, να τονίσουμε πως το νέο χαρακτηριστικό αναζήτης μιας φωτογραφίας είναι εξίσου πολύ καλό και αποτελεσματικό, ενώ θα είναι πολύ χρήσιμο για εκείνους που θα θέλουν να βρουν φωτογραφίες με κάποιο συγκεκριμένο όνομα, μέρος, χρόνο, όνομα αρχείου και άλλα.

photos-for-os-x-search

 

Ωστόσο, όπως αναφέραμε, η καρτέλα Faces όπου στην ουσία έχει γίνει το face-recognition από τις φωτογραφίες που έχετε στην συλλογή σας, αποτελεί ακόμη αγκάθι για την συγκεκριμένη εφαρμογή. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα όταν έχετε κάνει λήψη μιας ομαδικής φωτογραφίας, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα τα οποία φοράνε γυαλιά. Αλλά αν θέλετε, χειροκίνητα, να καταχωρήσετε τα πρόσωπα της κάθε φωτογραφίας, τότε είμαστε σίγουροι πως θα μείνετε έκπληκτοί για το πως δουλεύει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

photos-for-os-x-keywords

 

Όπως και στο iPhoto, μπορείτε ακόμα να προσθέσετε κάποια keywords στις φωτογραφίες σας. Ωστόσο, το rating system και τα flags δεν υπάρχουν στην νέα εφαρμογή, αλλά μέσω του keyword manager δίνονται αρκετές δυνατότητες για τον προσδιορισμό μιας φωτογραφίας. Αντίστοιχα, η νέα λειτουργία Favorite σας επιτρέπει να κάνετε, στην ουσία, flag κάποιες φωτογραφίες, στις οποίες θα μπορείτε να έχετε εύκολη και (κυρίως) γρήγορη πρόσβαση αν το χρειαστείτε.

 

Η φωτογραφίες σας μέσω του iCloud

Φυσικά, η νέα εφαρμογή Photos του OS X αποτελεί ένα μέρος της συνολικής ‘εξίσωσης’ της πλατφόρμας φωτογραφιών της Apple. Η online υπηρεσία της Apple, iCloud Photo Library, σας επιτρέπει την διαχείριση των φωτογραφιών σας σε όλες σας τις συσκευές. Και το κερασάκι στην τούρτα? Οποιαδήποτε αλλαγή κάνετε, συγχρονίζεται αυτόματα με όλες τις συσκευές.

Κάτι τέτοιο, σίγουρα θα λύνει τα χέρια πολλών χρηστών, καθώς θυμάμαι πάρα πολλοί χρήστες, όταν έκαναν μία αλλαγή σε μια φωτογραφία μέσω του Mac, έπρεπε στην συνέχεια να συνδέσουν το iPhone στον υπολογιστή και να κάνουν συγχρονισμό για να περαστούν οι αλλαγές. Και το αντίστοιχο βέβαια, όταν οι αλλαγές γινόταν στο κινητό, όπου ο χρήστης έπρεπε να συνδέσει το κινητό στο Mac και να κάνει συγχρονισμό προκειμένου να ενημερωθεί η βιβλιοθήκη φωτογραφιών του Mac. Παράλληλα, πιο πολύλοκα γινόταν τα πράγματα όταν έπρεπε να συγχρονίσει κανείς τον σταθερό (desktop) με κάποιο MacBook. Για πρώτη φορά, μετά από καιρό, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι χρήστες για το ότι θα χρειαστεί να ξανακάνουν μια παρόμοια διαδικασία συγχρονισμού μετά από οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποια φωτογραφία. Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον συγχρονισμό συγκεκριμένων άλμπουμ μεταξύ του iPhone και του Mac. Σε οποιαδήποτε συσκευή και να είστε, θα τα βρείτε όλα εκεί. Με άλλα λόγια, η νέα εφαρμογή, δουλεύει πριν από εσάς, για εσάς.

 

iCloud Photo Library

icloud-photo-library-should-you-hero

 

Αν η νέα εφαρμογή Photos για το OS X αποτελεί την home base των φωτογραφιών σας, τότε η iCloud Photo Library είναι εκείνη η υπηρεσία η οποία μοιράζει τις φωτογραφίες σας σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές σας. Επίσης, ενσωματώνει τα iCloud Share Streams προκειμένου να έχετε στην βιβλιοθήκη σας τις φωτογραφίες που μοιράζονται οι υπόλοιποι φίλοι και συγγενείς σας με εσάς, ενώ τα κάνει όλα αυτά με έναν ασφαλή και έξυπνο τρόπο. Είναι ίσως η μοναδική υπηρεσία iCloud η οποίας μπορώ να πω πλέον μετά από πολλους μήνες χρήσης, πως δουλεύει ρολόι μέχρι και αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις σειρές.

Και για όλους εκείνους που έχουν προσπαθήσει να διαχειριστούν τις φωτογραφίες τους σε κάποια online πλατφόρμα, τότε γνωρίζουν πως το να δουλεύει μια τέτοια υπηρεσία ρολόι, είναι το Α και το Ω, καθώς αρκετοί χρήστες πλέον κρατάμε τις περισσότερες των αναμνήσεων μας σε φωτογραφίες και άλλα ψηφιακά αρχεία. Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να εξαφανιστούν. Επίσης δεν μπορούν να γίνουν πολλαπλά αντίγραφα των φωτογραφιών σας. Ο συγχρονισμός θα πρέπει να γίνεται με ήπιο τρόπο, γρήγορα και χωρίς να φέρνει σε κατάσταση πανικού τον χρήστη για τον λόγο του ότι μπορεί να λείπει κάποιο αρχείο το οποίο ίσως και να είναι σημαντικό.

Το iCloud Photo Library δεν είναι τέλειο και είναι και πιο ακριβό από ότι θα έπρεπε (ίσως). Αλλά πάμε να κάνουμε μια ανάλυση, για το ποιά προνόμια έχει κάποιος όταν στρέφεται σε μια τέτοια υπηρεσία.

Τι είναι το iCloud Photo Library?

Θα αναφέρουμε πολλά περισσότερα παρακάτω για το τι ακριβώς είναι, αλλά πάμε να κάνουμε μια γρήγορη ενημέρωση για το τι ουσιαστικά είναι. Το iCloud Photo Library είναι μία ξεχωριστή υπηρεσία που μπορείτε να ενεργοποιήσετε τόσο στην εφαρμογή Photos του OS X όσο και στην εφαρμογή Photos του iOS.  Είναι εκείνη η υπηρεσία η οποία θα αναλάβει να ανεβάσει οποιαδήποτε φωτογραφία που έχετε τραβήξει ή έχετε αποθηκεύσει στο iPhone, iPad ή Mac, στην βιβλιοθήκη σας στο iCloud. Αυτό περιλαμβάνει και iPhone ή iPad φωτογραφίες και screenshots, βίντεο και άλλα ή ακόμα και φωτογραφίες που έχετε εισάγει από κάποια DSLR μέσω του Mac υπολογιστή σας.

Στο παρακάτω βίντεο ο Rene Ritchie του iMore εξηγεί τι είναι το iCloud Photo Library.

Εδώ, να αναφέρουμε πως δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το iCloud Photo Library προκειμένου να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Photos για το OS X ή το iOS, αλλά αν επιλέξετε κάτι τέτοιο, τότε δεν θα απολαμβάνετε κανένα από τα προνόμια αυτής της υπηρεσίας, όπως: οι φωτογραφίες σας δεν θα συγχρονίζονται μεταξύ των συσκευών σας, δεν θα μπορείτε να κάνετε διαχείρηση του αποθηκευτικού χώρου των συσκευών που θα σας δώσει την δυνατότητα να σώσετε κάποιον παραπάνω χώρο για κάτι άλλο, ενώ ,τέλος, θα πρέπει να κάνετε back up τις φωτογραφίες σας χειροκίνητα σε κάποια άλλη συσκευή ή ακόμα και στο ίδιο σας το Mac.

  • Πλήρη εξήγηση του iCloud Photo Library (σύντομα σε νέο άρθρο)

 

Ta υπέρ

Μετά από αρκετούς μήνες με την εφαρμογή Photos για OS X και με το iCloud Photo Library, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως έχουμε εξοικειωθεί πλήρως με τα υπές και τα κατά και των δύο. Ευτυχώς, υπάρχουν περισσότερα υπέρ από ότι κατά, βάση των δικών μας αποτελεσμάτων μετά από αρκετούς μήνες χρήσης.

Όπως είπαμε πιο πάνω, “δουλεύει ρολόι”… Πράγματι

Όπως αναφέραμε χαρακτηριστικά μερικές σειρές πιο πάνω, το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό του iCloud Photo Library, είναι πως για πρώτη φορά οι μηχανικοί της Apple έκαναν τόσο καλή δουλειά, για να έχουμε εμείς στα χέρια μας σήμερα μια εφαρμογή η οποία -ευτυχώς- δουλεύει ρολόι, συγχρονίζοντας όλα τα απαραίτητα αρχεία μας μεταξύ των συσκευών μας. Ακόμα και από τις πρώτες ημέρες χρήσης της beta έκδοσης της, δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την υπηρεσία.

Το μόνο ίσως που αντιμετωπίσαμε κάποια στιγμή, ήταν ένα error συγχρονισμού, το οποίο όμως προήρθε από δικό μας λάθος, καθώς καταλάθος απενεργοποιήσαμε το iCloud στο MacBook πριν ακόμα αυτό συγχρονίσει ολόκληρη την βιβλιοθήκη. Ως αποτέλεσμα αυτού του λάθους ήταν πως οι μισοανεβασμένες φωτογραφίες εξαφανίστηκαν από τις υπόλοιπες συσκευές. Ωστόσο, βέβαια, περέμειναν στο macBook, από όπου και έγινε η επανάκτηση τους όταν ενεργοποιήσαμε ξανά το iCloud. Mε λίγα λόγια, δεν χάθηκε τίποτα, ακόμα και από δικό μας λάθος.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε εκείνους που θα θελήσουν να ενεργοποιήσουν το iCloud Photo Library χθές και σήμερα, όπου στην ουσία έγινε διαθέσιμη η Photos εφαρμογή για το OS X. Υποθέτουμε πως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στο iCloud μετά την σημερινή νέα κυκλοφορία του OS X, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο ανέβασμα φωτογραφιών. Αυτό συμβαίνει λόγω μεγάλης κίνησης στους server της Apple, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε αρκετές καθυστερήσεις (Να σας πω το δικό μου μυστικό? Ποτέ δεν περίμενα είναι η αλήθεια, αλλά εγώ έχω την ευθύνη αυτών που κάνω, ενώ για εσάς δεν φέρω καμία ευθήνη). Επομένως, καλό θα είναι εκείνοι που δεν έχουν πρόβλημα να περιμένουν μέχρι τέλος της εβδομάδος ή μέχρι να ψήσουν το αρνάκι τους και μετά να κάνουν upload τις φωτογραφίες τους στο iCloud, ενεργοποιώντας απλά το iCloud στο Mac.

Πρόσβαση στις φωτογραφίες σας από οπουδήποτε και αν είστε

Πριν από το iCloud Photo Library, προσωπικά χρησιμοποιούσα το Loom και το Dropbox για να κρατάω τα αρχικά αντίγραφα των φωτογραφιών μου. Αυτές οι υπηρεσίες ήταν ότι πρέπει για να μου δίνουν πρόσβαση στις φωτογραφίες μου και στην πλήρη βιβλιοθήκη μου, αλλά ήταν μόνο διαθέσιμη όταν κάποιος ήταν συνδεδεμένος στο internet. To να διαγράφει κανείς φωτογραφίες από το Dropbox, ήταν πραγματικά μια διαδικασία που μου άφησε κακή εμπειρία, καθώς -θα έλεγα με ευλάβεια- η πλατφόρμα του Dropbox ήταν καλύτερη (μέχρι κάποιο σημείο) στο να κρύβει τις φωτογραφίες, παρά να τις διαγράφει.

Με το iCloud Photo Library, οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες πάντα και παντού, ακόμα και όταν είστε offline. Ακόμα και για εκείνες τις φωτογραφίες που ακόμη δεν έχετε κάνει download έχετε τουλάχιστον την δυνατότητα να δείτε ένα low-resolution thumbnail. Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε την βιβλιοθήκη σας όταν είστε offline. Επίσης, ακόμη και διαγραφή εικόνας να κάνετε όταν δεν έχετε πρόσβαση στο internet, τότε οι αλλαγές στις υπόλοιπες συσκευές θα εφαρμοστούν εφόσον αποκτήσετε πάλι πρόσβαση. Δηλαδή, αν διαγράψετε μια φωτογραφία και δεν είστε online η φωτογραφία θα διαγραφεί μόνο τοπικά από την συσκευή σας, ενώ όταν βρείτε internet για την συσκευή σας, τότε θα συγχρονιστεί ο λογαριασμός σας iCloud και με τις άλλες συσκευές, και θα διαγράψει την φωτογραφία από όλες τις συσκευές σας. Τέλος, να αναφέρουμε, πως οποιαδήποτε αλλαγή ή edit κάνετε στην εικόνα, τότε πάλι αυτές οι αλλαγές συγχρονίζονται με τις υπόλοιπες συσκευές σας. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να ξεκινήσετε μια τροποποίηση στο iPhone, να την τελειώσετε στο Mac και να κάνετε undo όλως αυτών από το iPad. Ωραίο δεν ακούγεται? Και όμως είναι ακόμα καλύτερο.

Δυνατότητα εξοικονόμησης χώρου στην συσκευή σας

Το iCloud Photo Library είναι δυνατό να κάνει optimise τον αποθηκευτικό σας χώρο αυτόματα και να κατέχει ένα μικρό ποσοστό του χώρου της συσκευής σας, στο οποίο θα κρατάει κάποιες φωτογραφίες σε high-resolution. Οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο δεν έχει χώρο να αποθηκευτεί στην συσκευή σας, τότε αποθηκεύεται ως low-resolution thumbnail. Ο χωρός ο αποθηκευτικός, μπορεί επίσης να αλλάξει αλλά καλό είναι να γνωρίζετε πως το iCloud Photo Library δεν καταλαμβάνει και τον παραμικρό ελεύθερο χώρο που μπορεί να υπάρχει στην συσκευή σας, αλλά κάνει έναν έλεγχο του υπολοιπόμενου ελεύθερου χώρου και τον κατανέμει έξυπνα μαζί με τις φωτογραφίες σας.

Αν θέλετε να κατεβάσετε κάποια φωτογραφία η οποία είναι αποθηκευμένη στο iCloud τότε πρέπει να κάνετε απλά ένα tap πάνω στην φωτογραφία. Οι παλαιτόρερες φωτογραφίες θα αφαιρεθούν από την συσκευή σας, για να κάνουν χώρο στις καινούριες. ΠΡΟΣΟΧΗ στην έκφραση που μόλις διαβάσατε. Δεν ανέφερα πως θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ, αλλά πως θα ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ και θα πάνε πίσω στον λογαριασμό στο iCloud για να μην καταλαμβάνουν χώρο στην συσκευή σας.

Αυτό πράγματι είναι κάτι πολύ καλό ακόμα και για χαμηλού αποθηκευτικού χώρου iOS συσκευές, αλλά και για τα laptops. Πραγματικά είναι εκπληκτικό να έχετε ολόκληρη την βιβλιοθήκη των φωτογραφιών σας στον υπολογιστή σας, χωρίς να χρειάζεται να γεμίσετε τον σκληρό σας δίσκο ή κάποιον άλλον εξωτερικό σκληρό δίσκο, ο οποίος φυσικά θα σας κοστίσει, ανάλογα με τον αποθηκευτικό χώρο που επιθυμείτε.

Ασφαλή back up της βιβλιοθήκης σας

Αν και ο ρόλος του iCloud Photo Library είναι να σας παρέχει την ευκολία πρόσβασης στις φωτογραφίες σας από όλες τι συσκευές σας, κρατάει επίσης ένα ασφαλές αντίγραφο της βιβλιοθήκης σας στο iCloud, χρησιμοποιώντας το CloudKit Framework της Apple. Σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης του σκληρού, ή κλοπής, ή ατυχήματος (μακρυά από εμάς αυτά), τότε θα γνωρίζετε πως η βιβλιοθήκη των φωτογραφιών σας είναι ασφαλής (παρά το ότι θα κλέτε που το iDevice σας κάτι έπαθε).

 

Τα κατά

Παρά όλα τα καλά που μας προσφέρει το iCloud Photo Library, όπως καταλαβαίνετε έχει και κάποια μεινοεκτήματα. Προσωπικά, δεν με ενοχλούν καθόλου, αλλά πάντα εξαρτάται από τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη (αλλά μην ξεχνάμε πως τίποτα δεν είναι τέλειο).

Υψηλό κόστος αγοράς επιπλέον αποθηκευτικού χώρου στο iCloud

Παρά το ότι το κόστος αγοράς επιπλέον αποθηκευτικού χώρoυ στο iCloud είναι πιο φθηνό από ποτέ, δεν παύει να είναι πιο ακριβό σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές του. Η Apple δεν χρησιμοποιεί κάποιου είδους διαφημίσεις για να καλύψει το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας, αλλά για $10/μήνα έχεις μόνο 500GB αποθηκευτικού χώρου στο Cloud, ενώ σε άλλες υπηρεσίες μπορείς να έχεις ακόμη περισσότερο σε αυτή την τιμή. Τέτοιες υπηρεσίες είναι το Dropbox, το Google Drive και το Amazon unlimited storage για εκείνους που έχουν συνδρομή Prime.

Προσωπικά, αν και δεν με ενοχλεί το κόστος για τον extra αποθηκευτικό χώρο, ωστόσο θα έλεγα πως σε αυτόν τον τομέα η Apple θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις τιμές της καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται στα προϊόντα της, με αποτέλεσμα να χρειάζονται και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για την μετάβαση όλων των δεδομένων τους από προηγούμενες συσκευές.

Αδυναμία επιλογής συγχρονισμού συγκεκριμένων φωτογραφιών

Το CloudKit, η πλατφόρμα υποδομής πίσω από το iCloud Photo Library, χρησιμοποιεί 128-bit AES encryption για την μεταφορά και την αποθήκευση, επομένως είναι αρκετά ασφαλές, αλλά ακόμα και έτσι, ίσως να θέλατε να κρατήσετε κάποιες φωτογραφίες εκτός internet – είτε λόγω δουλειάς, είτε για λόγους προσωπικούς. Δυστηχώς, το iCloud Photo Library δίνει την δυνατότητα του όλα ή τίποτα, δηλαδή, ότι θα γίνει συγχρονισμός ολόκληρης της βιβλιοθήκης φωτογραφιών ή δεν θα γίνει συγχρονισμός ούτε ενός αρχείου. Αν θέλετε να κρατήσετε κάποιες φωτογραφίες offline, τότε θα πρέπει να τις αφαιρέσετε από τηνς εφαρμογή Photos για OS X ή την αντίστοιχη για iOS.

Support μόνο για την εφαρμογή Photos για OS X και iOS

Αν είστε από τους χρήστες που χρησιμοποιείτε Lightroom, το iCloud Photo Library δεν θα σας φανεί τόσο χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση, καθώς δεν θα σας επιτρέπει πρόσβαση μέσω του Lightroom. Είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί με τις εφαρμογές την εφαρμογή Photos για OS X και iOS. Και μαζί με αυτό, η εφαρμογή Photos για OS X δεν υποστηρίζει προς το παρόν κάποιο καλό external editing workflow, το οποίο αργότερα μπορεί να οδηγήσει στην χρησιμοποιήση τους από χρήστες που κάνουν pro-leve editing. Γενικά, για εκείνους που κάνουν συχνά edit τις φωτογραφίες μέσω third-party προγραμμάτων, τότε δεν θα τους βοηθήσει και τόσο πολύ το iCloud Photo Library σε αυτή την διεργασία. Αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι κάποιες φορές: υπάρχουν τόσοι πολλοί χρήστες που κάνουν λήψη μιας φωτογραφίας μέσω του iPhone και στην συνέχεια την κάνουν edit με Photoshop? Προσωπικά δεν έτυχε να το κάνω ποτέ, καθώς έχω σχεδόν πάντα την DSLR μαζί μου και κάνω λήψη ότι θέλω από την επαγγελματική μηχανή.

Με λίγα λόγια τα υπέρ και τα κατά…

Προσωπικά, το iCloud Photo Library είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συγχρονίσετε τις φωτογραφίες σας και τα βίντεο μεταξύ όλων των Apple συσκευών σας. Δίνει κάποια καλά χαρακτηριστικά για τον συγχρονισμό, δυνατότητα πρόσβασης όταν είστε offline και εύκολη διαχείριση και back up αρχείων, ακόμα και για γιγαντιαία αρχεία. Ωστόσο, έχει και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία όμως δεν είναι ικανά να καλύψουν τα υπέρ που μας παρέχει η εφαρμογή (προσωπική άποψη). Για εκείνους που έχουν αμφιβολίες για το τι ακρβώς είναι το iCloud Photo Library, ελπίζω να κάλυψα τα βασικά χαρακτηριστικά του, τα υπέρ και τα κατά και άλλες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν ότι όντως πρόκειται για μια εξαιρετική υπηρεσία με πάρα πολλές δυνατότητες.

 

Κάνετε Slide για επεξεργασία

Πριν ξεκινήσουμε, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: η εφαρμογή Photos, δεν είναι Aperture ή Lightroom. Η εφαρμογή δεν προσπαθεί καν να γίνει Aperture ή Lightroom. Αν θέλετε κάποιο professional photo tool, τότε η εφαρμογή Photos δεν είναι για εσάς σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε heavy επεξεργασία.

Ωστόσο, η εφαρμογή Photos έχει μια εντυπωσιακή δύναμη και ευκολία για την επεξεργασία φωτογραφιών, προσφέροντας κάποια εύκολα και άμεσα προσβάσιμα εργαλεία για να κάνετε edit κάποια φωτογραφία. Μπορεί να μην είναι κάποιο professional editing tool αλλά φαίνεται ως ένα μικρό αδερφάκι του iPhoto.

photos-for-os-x-basic-basic-edits

 

Στην κορυφή του παραθύρου της εφαρμογής Photos, στην πάνω δεξιά γωνία, θα δείτε το κουμπί Edit, όπου πατώντας πάνω σε αυτό εμφανίζονται τα εξής εργαλία:

  • Enhance
  • Rotate
  • Crop
  • Filters
  • Adjust
  • Retouch

Τα πρώτα 3, δουλεύουν με σχεδόν ίδιο τρόπο όπως δούλευαν εκείνα τα αντίστοιχα του iPhoto, προσφέροντας ένα γρήγορο one-touch κουμπί για να αλλάξετε την φωτεινότητα και την αντίθεση της φωτογραφίας, να κάνετε περιστροφή της φωτογραφίας, να κάνετε περικοπή ή να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα φίλτρα της εφαρμογής, στα οποία περιέχονται και 8 φίλτρα από την εφαρμογή Instagram.

Παράλληλα, μέσα στο Adjust μενού, είναι όπου βρίσκονται κάποια εξίσου καλά χαρακτηριστικά. Με μια πρώτη ματιά, θα διαπιστώσει κανείς η εφαρμογή Photos για το OS X έχει υιοθετήσει τα 3 slider edit controls τα οποία μπορεί κανείς να βρει στην αντίστοιχη εφαρμογή για iOS. Τα edit controls είναι το Light, Color και το Black and White. Και μόνο αυτά προς το παρόν…

photos-for-os-x-basic-edits

 

Αυτά τα sliders είναι αρκετά χρήσιμα για κάποιους beginners, δίνοντας την δυνατότητα για την γρήγορη τροποποίηση της φωτεινότητας και του τόνου χρώματος της φωτογραφίας, χωρίς να χρειάζεται να έχουν κάποια παραπάνω γνώση για προχωρημένο editing. Αλλά αυτά τα sliders δεν αποτελούν σίγουρα τα editing tools τα οποία θα ήθελε κάποιος pro-level χρήστης.

Για αυτό, όπως ακριβώς και στο iOS, μπορεί ο κάθε χρήστης να πατήσει πάνω στο βελάκι που υπάρχει δίπλα σε κάθε κατηγορία για να εμφανιστούν περισσότερα χαρακτηριστικά για το editing της φωτογραφίας. Έτσι, από εκεί που είχατε μόνο 3 sliders, μπορείτε να έχετε 13 sliders για την επεξεργασία της φωτογραφίας, όπως ακριβώς φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

photos-for-os-x-complex-edits

 

Αλλά το καλό είναι πως η Apple δεν σταμάτησε μόνο σε αυτά τα εργαλεία. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε κάποια εργαλεία που σας δίνουν την δυνατότητα για την καλύτερη επεξεργασία των φωτογραφιών σας, όπως για παράδειγμα είναι το ιστόγραμμα, το white balance και άλλα αρκετά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν κάποιες φορές ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Σίγουρα, αυτά τα εργαλεία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλήρη χαρακτηριστικά του Lightroom ή κάποιου άλλου προγράμματος επεξεργασίας. Και για την δική μας δυσκολία, η εφαρμογή Photos, δεν επιτρέπει το άνοιγμα φωτογραφιών με κάποιο external editor εκτός αυτού που έχει ενσωματωμένο η εφαρμογή. Έτσι, θα χρειάζεται να κάνετε copy κάπου αλλού την φωτογραφία που θέλετε να κάνετε edit.

Αλλά, όπως ήδη αναφέραμε και πιο πάνω πολλές φορές, για τους περισσότερους χρήστες, τα συγκεκριμένα εργαλέια είναι υπεραρκετά για την δουλειά που ίσως τα χρειάζονται. Και, θα πω προσωπικά, πως για έναν φωτογράφο ο οποίος ξεκίνησε τώρα το συγκεκριμένο hobby, τα συγκεκριμένα εργαλεία πιστεύω θα τους βοηθήσουν στο να μάθουν την σύνθεση μιας φωτογραφίας και πως θα την κάνουν edit κατάλληλα και στα μέτρα που την θέλουν.

photos-for-os-x-filters

 

Τα sliders που παρέχονται για τον έλεγχο και την επεξεργασία της φωτογραφίας, προβάλονται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται πιο κατανοητά στους νέους χρήστες που προσπαθούν να κάνουν edit για πρώτη φορά. Είναι λιγότερο δύσκολα σε σχέση με αντίστοιχα slider άλλως εφαρμογών, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους χρήστες να ‘παίξουν΄με αυτά και να εξερευνήσουν τον (μαγευτικό) κόσμο του editing.

Και φυσικά, οποιαδήποτε αλλαγή θα συγχρονιστεί αυτόματα με τον λογαριασμό σας iCloud, πράγμα το οποίο σημαίνει πως μπορείτε να ξεκινήσετε το editing στο iPhone σας, να το συνεχίσετε στο Mac σας και να το τελειώσετε στο iPad σας. Και σε περίπτωση που κάτι δεν σας αρέσει, τότε μπορείτε να πατήσετε το reset και να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή.

 

Εύκολο και γρήγορο share των φωτογραφιών μας

Στην ζωή μας κάνουμε λήψη φωτογραφιών για δύο κύριους λόγους: για να θυμόμαστε τις προσωπικές μας στιγμές και να έχουμε κάποιες καλές αναμνήσεις και για να τις δείξουμε στους αγαπημένους μας ανθρώπους και να μοιραστούμε τις αναμνήσεις μας. Ως αποτέλεσμα αυτού, είναι λίγο περίεργο να κρατάμε καλά κλειδωμένες τις φωτογραφίες μας στον υπολογιστή μας, κρυμένες σε πολλαπλά backup αρχεία και πολλές φορές μη ασφαλή.

photos-for-os-x-share

Η εφαρμογή Photos, προσπαθεί να αποφύγει κάτι τέτοιο. Η εφαρμογή θέλει να σας δώσει την δυνατότητα να μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας με οποιονδήποτε θελήσετε, είτε αυτός/η είναι άνθρωπος που μοιράζεται την iCloud Photo Library, φίλος από το Facebook, φίλοες από το Flickr, follower από το Twitter, κάποιος φίλος σας που έχει iMessage, φίλοι σας που έχουν AirDrop, γνωστοί σας μέσω email και άλλοι πολλοί.

Η εφαρμογή, όπως και η αντίστοιχη για iOS, έχουν ένα ξεχωριστό τομέα για το iCloud Photo Sharing. Πλέον μπορείτε να κάνετε share ολόκληρα Albums με φίλους σας ή με την οικογένεια σας ή ακόμα και σε κοινωνικά δίκτυα, καθώς επίσης και να σχολιάσετε και να κάνετε like στις φωτογραφίες που εκείνοι μοιράζονται μαζί σας.

Ένα εύκολος και γρήγορος τρόπος για να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας μέσω της εφαρμογής Photos για Mac είναι μέσω του Share Sheet. Πατώντας στο Share Button, θα δείτε τις εξής επιλογές για κοινή χρήση φωτογραφιών:

  • iCloud Photo Sharing
  • Mail
  • Messages
  • Airdrop
  • Twitter
  • Facebook
  • Flickr
  • Add to Aperture
  • Άλλα third-party share extensions

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως έχει ακόμα και την επιλογή Add to Aperture για εκείνους που χρησιμοποιούν ακόμα την εφαρμογή Aperture. Κάποιοι εκπρόσωποι της Apple επίσης ανέφεραν πως μέσα στο Share Sheet δεν θα μπορούν να μπουν third-party εφαρμογές, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει σε μελλοντικές εκδόσεις. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει μία επιλογή του τύπου “Send to Photoshop”.

Από την άλλη, υπάρχει ένας ακόμα τομέας στον οποίο η Apple έχει επικεντρωθεί, όταν πρόκειται για την κοινή χρήση φωτογραφιών. Αυτός ο τομέας, είναι ο τομέας της εκτύπωσης φωτογραφιών. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν μας προκαλέι καμία έκπληξη. Όπως κάποιοι θα θυμούνται, το iPhoto είχε την δυνατότητα εκτύπωσης φωτογραφιών, καρτών, ημερολογίων καθώς και βιβλίων για κάποια χρόνια, ενώ πλέον η εφαρμογή Photos δείχνει εξίσου καλή σε αυτόν τον τομέα.

photos-for-os-x-printing

 

Όπως κάποιοι θα θυμούνται, στην νέα εφαρμογή έγιναν κάποιες σχετικές αλλαγές ως προς τον τρόπο εκτύπωσης των φωτογραφιών. Τέλος, να αναφέρουμε πως σε μια ψηφιακή εποχή πλέον, οι εκτυπώσεις σε χαρτί ίσως να μην είναι το ίδιο όπως ήταν κάποτε, ωστόσο σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί να εκτυπώσεις, η Apple θα είναι εκεί να τον βοηθήσει ακόμα και σε αυτό το κομμάτι.

 

Με λίγα λόγια τα όσα είπαμε…

Μετά από χρόνια δουλειάς με το iPhoto και μετά από τα διάφορα προβλήματα διαχείρισης φωτογραφιών στο iPhone, μετά από αρκετά προβλήματα συγχρονισμού φακέλων μεταξύ των διαφορετικών υπολογιστών, η εφαρμογή Photos για το OS X φαίνεται πως έφερε την νέα εποχή στο τομέα αυτό, δίνοντας ένα νέο αέρα σε μια σχεδόν ξεπερασμένη υπηρεσία της Apple. Είναι μια έξυπνη εφαρμογή. Συγχρονίζει τα πάντα με τους υπόλοιπους Mac υπολογιστές σας και τις iOS συσκευές σας. Η εφαρμογή εξάλειψε τα διάφορα προβλήματα της εφαρμογής iPhotos, χωρίς όμως να αφαιρέσει την ΄μαγεία΄που μπορούσε να παρέχει στους αρχάριους χρήστες μέσω του editing, ενώ το iCloud Photo Library προσφέρει μια εύκολη και γρήγορη λειτουργία διαχείρισης φωτογραφιών και σίγουρα εκείνοι που έχουν ‘κάψει΄τα μυαλά τους στο παρελθόν με κάτι παρόμοιο, θα βρουν τον δάσκαλό τους στην νέα εφαρμογή.

Όπως είπαμε πιο πάνω, δεν είναι τέλεια ως εφαρμογή, καθώς υπάρχουν κάποια μικροπροβληματάκια με την λειτουργία Face Recognition. Αλλά είναι κάτι το οποίο στο μέλλον θα βελτιωθεί αρκετά, όσο η τεχνολογία προχωράει. Από την άλλη, η δυνατότητα αναζήτησης στις φωτογραφίες είναι εξίσου καταπληκτική. Επίσης, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τον αντικαταστάτη του Aperture και δεν θα τον αποτελέσει ποτέ. Του λείπουν πολλά βασικά χαρακτηριστικά που είχε το Aperture και δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για το αν κάποτε θα τα ενσωματώσει η Apple ή αν θα κυκλοφορήσει μια ανανεωμένη έκδοση του Aperture. Παράλληλα, δεν δίνεται η δυνατότητα να γίνει edit κάποιας εικόνας από κάποιον external editor, παρά μόνο αν γίνει copy/paste της εικόνας σε άλλη τοποθεσία.

Τέλος, παρά τα μικρά προβληματάκια, μην ξεχνάμε πως είναι μια εντελώς ανανεωμένη εφαρμογή και πολλά υποσχόμενη για το κοντινό μέλλον. Δείχνει να είναι αρκετά σταθεσή και απόλυτα συμβατή από την έκδοση 1.0, ενώ τα χαρακτηριστικά που της λείπουν, αποτελούν προσωπικά μια wishlist για το μέλλον της εφαρμογής και όχι κάτι το οποίο θα με κάνει να είμαι δυσαρεστημένος. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει για όλους, ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει ο κάθε ένας. Αλλά γενικά, αποτελεί μια εφαρμογή η οποία αξίζει να αναφερθούμε καθώς μας άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Σας ευχόμαστε καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη. Αφήστε για λίγο τα αγαπητά σας μηλαράκια στην άκρη και αφιερωθείτε στους αγαπημένους σας ανθρώπους. Άλλωστε, πως θα βγάλετε φωτογραφίες για να γεμίσετε το iCloud Photo Library αν δεν είστε μαζί τους? 🙂 😉

Σχολιασμός στο φόρουμ