H Google πλέον δίνει ή προσπαθεί τουλάχιστον να δώσει νέα πνοή στο Glass προϊόν της χωρίς κανείς να γνωρίζει αν αυτή η κίνηση της θα είναι τελικά επιτυχημένη. Το Google Glass πλέον εστιάζει σε επαγγελματίες συγκεκριμένων ειδικοτήτων και έτσι αυτό σημαίνει πως η εταιρεία έχασε και την τελευταία ελπίδα της να το τοποθετήσει ως ένα καταναλωτικό αγαθό για το ευρύ κοινό.
Η αποτυχία του project αυτού της Google δεν είχε να κάνει τόσο με το γεγονός ότι οι άνθρωποι αντέδρασαν άσχημα απέναντι του όσο με το γεγονός ότι όσοι geeks που είχαν τεράστιο ενθουσιασμό για την Explorer έκδοση του γρήγορα αντιλήφθηκαν πως η καινοτομία του ήταν μάλλον κάτι περαστικό και ξεπερασμένο.
Αν επαληθευτούν οι φήμες η Apple στοχεύει να λανσάρει το δικό της σετ έξυπνων γυαλιών και το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να κάνει τα smartglasses κάτι mainstream και ένα gadget που θα θέλουμε όλοι μας.
Ας δούμε λοιπόν γιατί τα Google Glass δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν ένα καταναλωτικό προϊόν. Οι λόγοι νομίζουμε είναι 6.
Ο πρώτος ήταν ότι η πρώτη έκδοση ενός τόσο νέου προϊόντος σίγουρα έρχεται με διάφορα προβλήματα. Ακόμη και με τα προϊόντα της Apple υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που έχουν ως πολιτική να μην αγοράζουν το πρώτο μοντέλο μιας νέας σειράς αλλά προτιμούν να περιμένουν και να αποκτήσουν το δεύτερης γενιάς μοντέλο.
Στην περίπτωση του Glass η αυτονομία της μπαταρίας ήταν ένα βασικό πρόβλημα. Οι χρήστες δήλωναν πως η αυτονομία ήταν μόλις μεταξύ 2 και 6 ωρών ανάλογα με την χρήση τους. Για μια συσκευή που κάποιος θα την φοράει όλη μέρα αυτό ήταν ένα μεγάλο χτύπημα και ένας τεράστιος πονοκέφαλος για την Google.
O δεύτερος λόγος ήταν πως αν και αυτοί που τα φορούσαν τα θεώρησαν ως κάτι cool αλλά κατά γενική ομολογία ο απλός άνθρωπος τα θεώρησε το λιγότερο περίεργα και αυτούς που τα φορούσαν μια άλλη εκδοχή ενός cyborg.
Τρίτον η Google δεν είχε κάποιο καθαρό σκοπό για το προϊόν. Σίγουρα η σειρά Explorer είχε στόχο να φτάσει στα χέρια των προγραμματιστών και να βρουν αυτοί μια χρήση τους αλλά από πίσω την συσκευή δεν υπήρχε μια ξεκάθαρη εικόνα που θα αποτελούσε οδηγό ακόμη και για τους προγραμματιστές.
Τέταρτον η Google προτίμησε να κάνει ένα μικρό λανσάρισμα στην αρχή κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν το προώθησε και του έκανε ένα δυναμικό marketing. Σίγουρα σκέφτηκαν πως δίνοντας το στους geeks πρώτα που θα κινήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου να ρωτήσει και να μάθει για αυτό. Δυστυχώς για την Google αν και κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου αυτό έγινε με τεράστιο αρνητισμό. Αυτοί που τα φορούσαν θεωρήθηκαν περίεργα και περιθωριακά άτομα, τα Google Glasses απαγορεύτηκαν από γραφεία εργασίας, σινεμά και διάφορα μπαρ ενώ ακόμη και κάποιοι χρήστες τους δέχθηκαν σωματικές επιθέσεις.
Ένας ακόμη λόγος ήταν πως η Google πρόσθεσε μια κάμερα βίντεο σε αυτά. Πάρα το γεγονός πως όταν κάποιος έκανε καταγραφή άναβε μια λυχνία σε αυτά έκανε όλους που βρέθηκαν απέναντι σε κάποιον που τα φορούσε να αισθανθούν αμήχανα μιας και φοβόντουσαν πως τους βιντεογραφούσαν χωρίς να το θέλουν.
Τέλος η τιμή στα $1500 σήμαινε πως το Glass ήταν ένα πανάκριβο “παιχνίδι” για τον οποιοδήποτε.
Μπορεί λοιπόν η Apple να μάθει από αυτά τα λάθη;
H πρώτη έκδοση των Apple Glasses θα χρειαστεί να είναι καλή. Όχι άριστη αλλά καλή. Το ίδιο καλή όσο το πρώτο Apple Watch που σημαίνει πως έχουμε μια συσκευή που θα κάνει αυτό που υπόσχεται για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Ο σχεδιασμός επίσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός αλλά παράλληλα και μινιμαλιστικός. Εδώ το brand της Apple που είναι τεράστιο θα παίξει σημαντικό ρόλο μιας και όπως γνωρίζουμε το logo της εταιρείας πάνω σε μια συσκευή άμεσα δίνει μια άλλη αίγλη και απήχηση σε αυτή. Επίσης ο βιομηχανικός σχεδιασμός της Apple σημαίνει πως η εταιρεία θα παρουσιάσει κάτι το οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε άνετοι να το φοράμε κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η Apple επίσης θα χρειαστεί να αποφασίσει και μάλιστα νωρίς για το τι θα κάνει αυτή η συσκευή και ποιος θα είναι ο στόχος της. Τα κατάφερε και με το Apple Watch παρά το γεγονός πως στην αρχή δεν έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι εκπροσωπούσε το πρώτη της έξυπνο ρολόι.
Θα θυμάστε λοιπόν πως στην πρώτη γενιά του Apple Watch η Apple εστίασε στις ειδοποιήσεις την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές υγείας. Η Apple σύντομα το κατάλαβε και έτσι άλλαξε την εστίαση και το promoting που έκανε για την συσκευή.
Φτάνουμε λοιπόν στο marketing όπου η Apple έχει και εκεί μια τεράστια δυναμική. Οι διαφημίσεις της μπορεί να μην λένε πολλά για την ίδια την συσκευή αλλά σίγουρα θα δείξουν με τον καλύτερο τρόπο το τι μπορεί να κάνει κάποιος από αυτή.
Το σημαντικότερο είναι πως αν τελικά η Apple λανσάρει ένα σετ έξυπνων γυαλιών χρονικά θα γίνει μετά το iPhone 8 κάτι το οποίο σημαίνει πως η εταιρεία θα έχει κάνει τον όρο επαυξημένη πραγματικότητα κάτι πιο οικείο σε όλους μας.
Επίσης ακόμη και αν τα Apple Glasses έχουν δυνατότητα καταγραφής όπως τα Google Glasses σίγουρα δεν θα ξεσηκώσουν την ίδια θύελλα αντιδράσεων. Αρχικά θα τα φοράει περισσότερος κόσμος και όχι μόνο κάποιοι περίεργοι geeks και τρελοί της τεχνολογίας. Θα έχουν επίσης έναν πιο οικείο σχεδιασμό και δεν θα παραπέμπουν σε κάτι ρομποτικό. Παράδειγμα για αυτό και μάλιστα υπαρκτό είναι τα Snap γυαλιά που δεν ξεσήκωσαν ακραίες αντιδράσεις και ένας βασικός λόγος ήταν πως δείχναν φιλικά πάνω σε ένα χρήστη.
Τέλος η Apple στο τομέα της τιμολόγησης σε wearable συσκευές έχει πάρει πολλά μαθήματα από το Apple Watch. Έτσι δεν θα παρουσιάσει ένα και μόνο μοντέλο με μια ακραία τιμή αλλά αντίθετα διαφορετικά μοντέλα ξεκινώντας από το βασικό που θα έχει μια φιλική τιμή για τον καταναλωτή και ανεβαίνοντας προς τα πάνω.
Πριν σκεφτείτε ποιος τελικά θα ήθελα ένα έξυπνο σετ γυαλιών από την Apple – το σκεφτόμαστε συχνά και εμείς – ας θυμηθούμε το βασικό motto του Steve Jobs:
“Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλουν μέχρι να τους το δείξεις”