Χθες ανακοινώθηκαν μια σειρά από βελτιώσεις προσβασιμότητας της Apple, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας επιλογής διεπαφής “Βοηθητική πρόσβαση”, Ζωντανή ομιλία και Προσωπική φωνή. Αυτά έχουν γίνει ευπρόσδεκτα από άτομα που βασίζονται στα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, αν και θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερη έμπνευση για ένα από τα χαρακτηριστικά.
Η λειτουργία Personal Voice ήταν αυτή που τράβηξε τη μεγαλύτερη προσοχή, χρειαζόταν μόλις 15 λεπτά εκπαίδευσης για να επιτρέψει στους χρήστες να φτιάξουν μια ομιλία στο iPhone όμοια με τη δική τους φωνή…
Ο Στίβεν Σκοτ είναι τυφλός και ο δημιουργός και οικοδεσπότης του Double Tap, μιας καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία από τυφλούς.
Είπε ότι μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο για τους βλέποντες να καταλάβουν πόσο επαναστατική μπορεί να είναι η απλή τεχνολογία.
Το να έχω τη δυνατότητα να αναγνωρίζω όλα τα διαφορετικά κουμπιά στον φούρνο μικροκυμάτων μου φαίνεται αρκετά ασυνήθιστο στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά συχνά όταν είστε τυφλοί σας δείχνουν ό,τι πρέπει να γνωρίζετε και τίποτα περισσότερο, οπότε μπορεί να μην ξέρετε καν ότι ο φούρνος μικροκυμάτων σας έχει απόψυξη σαν λειτουργία. Με κάτι σαν τη νέα λειτουργία Point and Speak, μπορώ να μάθω μόνος μου ποιες λειτουργίες που έχει για παράδειγμα ο φούρνος μικροκυμάτων μου και άλλες συσκευές κουζίνας.
Αλλά λέει ότι ορισμένες δυνατότητες προσβασιμότητας μπορούν επίσης να ωφελήσουν όλους.
Η ομορφιά των χαρακτηριστικών προσβασιμότητας είναι ότι συχνά βοηθούν πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι συχνά προβλεπόταν. Η υποβοηθητική τεχνολογία θα είναι τόσο χρήσιμη σε πολλούς που θέλουν απλώς μια πιο απλοποιημένη εμπειρία χρήσης της συσκευής τους.
Φέτος ανυπομονώ για το πολυφημισμένο Reality Pro και όχι μόνο. Η Apple είναι γνωστή για τη δέσμευσή της στην προσβασιμότητα σε όλες τις σειρές προϊόντων της, επομένως θα με συναρπάσει να δω πώς την εφαρμόζουν σε μια εντελώς νέα κατηγορία.
Ο Κόλιν Χιουζ, πρώην παραγωγός του BBC και υπέρμαχος της προσβάσιμης τεχνολογίας, είπε ότι ως τετραπληγικό άτομο, ο έλεγχος της τεχνολογίας χωρίς χέρια είναι το κλειδί.
Ως άτομο που ζει με σοβαρή σωματική αναπηρία, που βασίζεται στη φωνή για να κάνει τα πράγματα, οι λειτουργίες προσβασιμότητας της Apple που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στη ζωή μου είναι ο Φωνητικός έλεγχος και όλες οι λειτουργίες hands-free που προσφέρει η Siri.
Χαίρομαι που βλέπω την Apple να ενισχύει τον Φωνητικό Έλεγχο προσθέτοντας φωνητικές προτάσεις για επεξεργασία κειμένου, ώστε οι χρήστες να μπορούν να επιλέξουν τη σωστή λέξη από πολλές που μπορεί να ακούγονται παρόμοια, όπως “do”, “dee” και “dew”.
Ο Χιουζ παρηγορείται επίσης από την ανακοίνωση του Personal Voice, παρόλο που δεν το χρειάζεται ακόμα ο ίδιος.
Για άτομα με προοδευτικές αναπηρίες όπως η δική μου, είναι ενθαρρυντικό ότι νέες δυνατότητες όπως η Ζωντανή Ομιλία και η Προσωπική Φωνή θα είναι εκεί μια μέρα που μπορεί να τις χρειαστούμε. Είναι καθησυχαστικό να βλέπεις την Apple να ενεργεί τόσο χωρίς αποκλεισμούς.
Ωστόσο, πιστεύει ότι η Apple πρέπει να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για τον Φωνητικό Έλεγχο.
Η νέα δυνατότητα επεξεργασίας κειμένου ακούγεται υπέροχη, αλλά μοιάζει σαν να κλειδώνεις την πόρτα του στάβλου αφού το άλογο έχει μπει μέσα. Η εταιρεία θα πρέπει να διπλασιάσει την ακρίβεια χρησιμοποιώντας AI, ώστε να χρειάζεται λιγότερη επεξεργασία.
Η Apple θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιεί τεχνολογία μικροφώνου AI και απομόνωσης φωνής για να αποκλείει τον θόρυβο του περιβάλλοντος όταν υπαγορεύει με Mac ή iPhone σε πιο θορυβώδη περιβάλλοντα. Η υπαγόρευση φωνητικού ελέγχου δεν πλησιάζει καθόλου την ακρίβεια 98 – 99 τοις εκατό που επιτυγχάνουν οι χρήστες με μια εφαρμογή όπως το Dragon Professional, η οποία δυστυχώς είναι πλέον διαθέσιμη μόνο σε υπολογιστές με Windows.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube |