Μετά την κεντρική ομιλία του WWDC, ο Craig Federighi και ο John Giannandrea της Apple κάθισαν για να μιλήσουν πιο αναλυτικά για τις προσπάθειές της για AI με την Apple Intelligence — συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία εκπαίδευσε τα μοντέλα.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του WWDC 2024, σχεδόν 40 λεπτά αφιερώθηκαν στην Apple Intelligence, τη μεγάλη ώθηση του κατασκευαστή iPhone στην τεχνητή νοημοσύνη ή αυτό που αποκαλεί προσωπική νοημοσύνη. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τα στελέχη του αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο μιλώντας για το γιατί η προσέγγισή τους είναι διαφορετική και πώς σχεδιάζει να εξισορροπήσει τις χρήσιμες λειτουργίες με το απόρρητο.
Η συνομιλία έλαβε χώρα εντός του θεάτρου Steve Jobs και φιλοξενήθηκε από την δημοφιλή iJustine, η οποία έθεσε ερωτήσεις στους Craig Federighi και John Giannandrea γύρω από τις ανακοινώσεις.
Παρόλο που η Apple κάνει πολλά σχετικά με αυτό που ονομάζει Apple Intelligence, βιάζεται να επισημάνει ότι δεν έχει μείνει στάσιμη. Το iPhone σας διαθέτει ήδη πάνω από 200 μοντέλα μηχανικής εκμάθησης που κάνουν τα πάντα, από τον εντοπισμό τροχαίου μέχρι να προτείνουν επιλεγμένες αναμνήσεις. «Θέλουμε η τεχνητή νοημοσύνη να μην αντικαταστήσει τους χρήστες μας, αλλά να τους ενδυναμώσει», είπε ο Federighi.
Προωθεί την αφήγηση ότι δεν πρόκειται για τα ίδια χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε δει στο παρελθόν. Τα παραδοσιακά chatbot δεν γνωρίζουν αρκετά για εσάς, ενώ γνωρίζουν περισσότερα για τον κόσμο γύρω σας. Είναι κάτι που η Apple αποκαλεί «προσωπική νοημοσύνη». Για παράδειγμα, αν κάνατε την απλή ερώτηση σχετικά με το πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να φτάσετε στον αγώνα μπέιζμπολ του γιου σας, ένα chatbot δεν θα το ήξερε. Δεν ξέρει πώς ταξιδεύετε — αυτοκίνητο, μέσα μαζικής μεταφοράς ή περπατώντας — ούτε για τον αγώνα του μπέιζμπολ ή ποιος είναι ο γιος σας. Ο Giannandrea πιστεύει ότι είναι η εστίαση της Apple στο απόρρητο που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τόσα πολλά από τις πληροφορίες σας. Πληροφορίες που άλλα chatbots δεν θα άγγιζαν καν λόγω αυτών των επιπτώσεων στο απόρρητο.
Τα chatbots, όπως λέει ο Federighi, είναι ο πιο ανοιχτός τρόπος για να εξερευνήσετε την τεχνητή νοημοσύνη και τις αδυναμίες της. Η προσέγγιση της Apple ήταν να επικεντρωθεί σε μια σειρά από εμπειρίες που ήξερε ότι θα ήταν αξιόπιστες και θα λειτουργούσαν καλύτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο επιμελημένο σύνολο περιπτώσεων χρήσης για τους χρήστες της Apple, ακόμα κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι περιορισμένο.
Παρόλα αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί αρκετούς πόρους. Αυτός είναι ο λόγος που περιορίζεται στα τσιπ της σειράς M της Apple και στο A17 Pro που βρίσκονται στα πιο πρόσφατα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max. Απαιτούν υπερβολική υπολογιστική ισχύ και αντλούν πάρα πολλή ενέργεια για να είναι εφικτά σε οτιδήποτε άλλο. Ο Federighi επισημαίνει ότι ο Neural Engine του A17 Pro είναι δύο φορές πιο ισχυρός από την προηγούμενη έκδοση και έχει άλλα πλεονεκτήματα που ταιριάζουν στην Apple Intelligence.
Εκτός από τις συσκευές που υποστηρίζονται, ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχει ήδη ερωτηθεί είναι τα δεδομένα που χρησιμοποίησε η Apple για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα της με τεχνητή νοημοσύνη. Ο Giannandrea λέει ότι η Apple χρησιμοποιεί διάφορες πηγές. Η εταιρεία περιλαμβάνει δημόσια δεδομένα ιστού — όπου οι εκδότες είναι ελεύθεροι να εξαιρεθούν μαζί με αδειοδοτημένα δεδομένα, όπως φωτογραφίες στοκ, βιβλία κειμένου και άλλα. Για να είμαστε σαφείς, η Apple πλήρωσε για τα αδειοδοτημένα δεδομένα, όπως είπαμε τον Απρίλιο. Άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης είπαν ότι δεν πρέπει να το κάνουν, επειδή είναι πολύ δύσκολο να προμηθεύονται σωστά δεδομένα. Το σύνολο δεδομένων λεπτομερούς συντονισμού και εκπαίδευσης δημιουργήθηκε από την ίδια την Apple.
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτό γιατί λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με πολλές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Federighi καθώς το θέμα στράφηκε στη νέα υποδομή Private Cloud Computing.
Η ιδέα είναι ότι πολλά από αυτά που κάνετε θα επεξεργάζονται τοπικά στο τηλέφωνό σας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπου το θέμα είναι πολύ ευρύ, θα επωφεληθεί από μεγαλύτερους διακομιστές. Αυτό, λοιπόν, προσπάθησε να κάνει η Apple, αλλά με έμφαση στο απόρρητο. Το ζευγάρι των στελεχών ήταν πρόθυμο να τονίσει τα ζητήματα ασφάλειας με άλλους παρόχους cloud.
Ακόμα κι αν μια εταιρεία πει ότι δεν θα κάνει τίποτα με τα δεδομένα σας, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Μόνο όσοι εκτελούσαν αυτόν τον διακομιστή γνώριζαν πραγματικά πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα σας και πόσο τους συμβαίνει. Θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε ένα αρχείο καταγραφής, να αποθηκευτεί σε μια βάση δεδομένων ή να συνδεθεί με το προφίλ σας. Με το Private Cloud Computing, μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι δεδομένων μεταφορτώνεται στους διακομιστές, το οποίο φυσικά είναι επίσης ανώνυμο. Αυτοί οι διακομιστές δεν είναι σε θέση να καταγράψουν ή να αποθηκεύσουν οτιδήποτε.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κανείς, ακόμη και η Apple, δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του αιτήματός σας», αναφέρει ο Federighi. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι συσκευές σας δεν θα επικοινωνούν καν με διακομιστές που δεν διαθέτουν δημόσιο δημοσιευμένο λογισμικό. Αυτό επιτρέπει σε ανεξάρτητους τρίτους να επαληθεύουν τις αξιώσεις απορρήτου της Apple, θέτοντας έναν υψηλό πήχη. Αυτοί οι διακομιστές, παρεμπιπτόντως, τρέχουν σε Apple Silicon. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όχι μόνο είναι απίστευτα ενεργειακά αποδοτικό που είναι ζωτικής σημασίας για τις περιβαλλοντικές προσπάθειες της Apple, αλλά επειδή είναι ασφαλείς από την αρχή με λειτουργίες όπως το Secure Enclave, το Secure Boot και άλλα.
Και ναι, όλα λειτουργούν με 100 τοις εκατό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
“Αυτό είναι ένα τεράστιο ταξίδι για εμάς και τους προγραμματιστές μας”, προσθέτει ο Giannandrea. Η Siri μπορεί επίσης να μεταβιβάσει ορισμένα ερωτήματα σε άλλα LLM, όπως το ChatGPT. Κατά την κυκλοφορία, θα προσφέρει ενσωμάτωση με το ChatGPT 4, αλλά είναι ανοιχτό να συνεργαστεί με άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Gemini της Google. Ο Federighi βλέπει αυτό ως έναν τρόπο για να φέρει στη Siri δεδομένα στα οποία η Apple δεν είναι ειδικός. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δούμε μοντέλα γεμάτα ιατρικά δεδομένα, νομικά δεδομένα, αυτά για γνώσεις κωδικοποίησης ή δημιουργική γραφή. Οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν τα μοντέλα της επιλογής τους που έχουν νόημα για αυτό που πρέπει να κάνουν. Ωστόσο, όταν συμβεί αυτό, είναι σαφές ότι μεταβιβάζετε αυτά τα δεδομένα σε αυτόν τον άλλο πάροχο και όποιες πολιτικές δεδομένων έχουν.
Η Apple Intelligence είναι μόνο η αρχή. Τεχνικά, δεν είναι καν εδώ, καθώς απουσιάζει από τις πρώτες beta των νέων λειτουργικών συστημάτων της Apple. Θα φτάσει σε μεταγενέστερη έκδοση beta και θα κυκλοφορήσει ως χαρακτηριστικό beta γενικά αυτό το φθινόπωρο.
“Είναι πολύ νωρίς εδώ, όταν εξετάζουμε αυτές τις σημαντικές τάσεις. Είμαστε τώρα με το iPhone… Το 18 είναι ο αριθμός στο λειτουργικό σύστημα”, σκέφτηκε ο Federighi. «Ήταν απίστευτο από ό,τι νομίζω ότι ήταν μια καταπληκτική αρχή για το iPhone να δει πού έχει φτάσει όλα αυτά τα χρόνια και αυτή είναι η αρχή ενός μακρύ και συναρπαστικού ταξιδιού. «Αυτό που είναι συναρπαστικό για μένα είναι τι σημαίνει αυτό για τους προγραμματιστές ως πλατφόρμα για να φέρει κοντά χρήστες και προγραμματιστές ως κόλλα, νομίζω ότι θα δημιουργήσει απίστευτη αξία και θα είναι συναρπαστικά τα επόμενα πολλά χρόνια», κατέληξε ο Federighi.
► Κέρασε το AppleWorldHellas ένα καφέ: https://crowdfundly.com/appleworldhellas
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube