Σε μια έκθεση που εξετάζει την κατάσταση του κακόβουλου λογισμικού το 2024, η εταιρεία διαχείρισης συσκευών Jamf λέει ότι το 9% των χρηστών κινητών τηλεφώνων έπεσε θύμα phishing, ενώ το 20% των εταιρειών κινδύνευε λόγω κακών διαμορφώσεων στα smartphone.
Το Jamf είναι μια υπηρεσία για εταιρείες για τη διαχείριση συσκευών όπως τα iPhone, και λειτουργεί επίσης ένα Jamf Lab που εξετάζει ζητήματα ασφάλειας.
Τώρα εκδίδει μια ετήσια έκθεση σχετικά με την ασφάλεια και την ασφάλεια των συσκευών, και συγκεκριμένα όλων των smartphone. Συνολικά, ισχυρίζεται ότι «το 40% των χρηστών κινητών εκτελούν μια συσκευή με γνωστά τρωτά σημεία» και ότι «το 39% των οργανισμών είχε τουλάχιστον μία συσκευή» με τέτοια προβλήματα.
Η αναφορά αναφέρεται συνήθως στο iOS και το Android μαζί, αντί να κάνει κάποιο διαχωρισμό, αλλά λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν αυξανόμενα προβλήματα ακόμη και με το iPhone. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το 9% των χρηστών έπεσε σε επίθεση phishing το 2024 και το 18% των οργανισμών είχε τουλάχιστον έναν χρήστη πέσει σε επίθεση phishing».
«[Ενώ] οι κινητές συσκευές αποτελούνται από κάτι περισσότερο από την πλατφόρμα της Apple», λέει η πλήρης έκθεση, «ένα σημαντικό μέρος της έρευνάς μας επισημαίνει τις αυξανόμενες τάσεις υπογραμμίζοντας έντονα τη θέση ότι οι φορείς απειλών στοχεύουν όλο και περισσότερο το οικοσύστημα της Apple με σημαντικούς τεχνικούς πόρους με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων και δύσκολα ανιχνεύσιμων επιθέσεων για να θέσει σε κίνδυνο τις πλατφόρμες iOS/iPadOS.”
«Η Apple ηγήθηκε της άμυνας σε αυτό το μέτωπο καθιστώντας την ασφάλεια και το απόρρητο κρίσιμες αρχές της σχεδιαστικής της φιλοσοφίας», συνεχίζει.
Αλλά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας δεν ωφελούν εάν αγνοηθούν και το Jamf λέει ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις πλατφόρμες της Apple.
Το FileVault, για παράδειγμα, μια «βασική δυνατότητα που παρέχει κρίσιμη προστασία των δεδομένων των χρηστών κρυπτογραφώντας τα» φέρεται να «βρέθηκε απενεργοποιημένη στο 36% των συσκευών» που συμμετείχαν στην έρευνα. Στη συνέχεια, κατά το 2023, “3% των συσκευών [iPhones] είχαν απενεργοποιημένη την οθόνη κλειδώματος και το 25% των οργανισμών είχε τουλάχιστον έναν χρήστη με απενεργοποιημένη την οθόνη κλειδώματος.”
«Ενώ ο μύθος ότι το Mac δεν κολλάει ιούς εξακολουθεί να υφίσταται», «Το Jamf Threat Labs παρακολουθεί περίπου 300 εκδόσεις κακόβουλου λογισμικού στο macOS». “Στην πραγματικότητα, το 2023 είδε την άνοδο 21 νέων εκδόσεων κακόβουλου λογισμικού στο Mac!”.
Στη συνέχεια, η αναφορά εμφανίζει 18 μορφές κακόβουλου λογισμικού στο διάγραμμα «νέων περιπτώσεων κακόβουλου λογισμικού Mac που μελετήθηκαν και καταμετρήθηκαν το 2023».
Η εταιρεία συνιστά στους χρήστες να διατηρούν τις συσκευές τους ενημερωμένες και το αποκαλεί “ίσως τη μοναδική πρακτική με τη μεγαλύτερη επιρροή από αυτή που μπορεί να εφαρμόσει ένας οργανισμός”.
Λέει, ωστόσο, ότι «δεν είναι όλοι σε θέση να συμβαδίσουν με το ρυθμό της καινοτομίας». “Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καθυστερήσετε την εφαρμογή ενημερώσεων λογισμικού από φόβο εφαρμογών που γίνονται χρήση καθημερινά και που πρέπει να ελέγχονται για συμβατότητα μετά από κάθε ενημέρωση”, συνεχίζει, “η μη εφαρμογή ενημερώσεων λειτουργικού συστήματος σημαίνει ότι οι συσκευές εργασίας είναι πιθανό να εκτελούνται με γνωστά τρωτά σημεία που είναι επίφοβα για εκμετάλλευση».
Αυτός είναι ένας άλλος τομέας όπου η αναφορά κάνει γενικές δηλώσεις χωρίς να αναλύει τις διαφορές μεταξύ των συσκευών. Παραδοσιακά, οι χρήστες iOS έχουν ενημερώσει στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος πολύ περισσότερο από εκείνους του Android, αν και σημειώθηκε πτώση για το iOS 17.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube