17 C
Athens
Thursday, November 30, 2023
More

  Ο “επικήδειος” της Touch Bar #AppleEvent

  Η τελευταία ανανέωση της Apple στη σειρά Mac αυτή την εβδομάδα φέρνει ένα θύμα – το MacBook Pro 13 ιντσών και μαζί του, κάτι που πραγματικά λυπούμαστε πολύ που βλέπουμε να χάνεται έτσι άδοξα: το πολύ άσχημα τοποθετημένο από την Apple Touch Bar.

  Ενώ υπήρχαν φήμες και κάποιες εικασίες ότι η Apple θα μπορούσε να ανανεώσει το MacBook Pro 13 ιντσών, φαίνεται εκ των υστέρων σαν ένα προφανές θύμα. Η σειρά φορητών υπολογιστών της Apple έχει γίνει αρκετά περίπλοκη και χρειάζεται περικοπή.

  Η Apple τοποθετεί το MacBook Air ως την οικονομική λύση αυτή την στιγμή, με το μοντέλο 13 ιντσών της σειράς M1 να ξεκινά από $999 το MacBook Pro 13 ιντσών δεν φαινόταν να ταιριάζει σε καμιά εξίσωση, οπότε δεν μας κάνει έκπληξη που το βλέπουμε να αφαιρείται εντελώς από τη σειρά.

  Το Touch Bar έκανε το ντεμπούτο του με την ανανέωση του μοντέλου 2016 της Apple. Ήταν μια λεπτή λωρίδα ενός πάνελ OLED που καλύπτεται από ένα λεπτό γυάλινο ψηφιοποιητή που επέτρεπε το πάτημα και το σάρωση των αναδιαμορφώσιμων χειριστηρίων, στη θέση της παραδοσιακής σειράς πλήκτρων λειτουργιών του πληκτρολογίου.

  Αντικαθιστώντας τα φυσικά πλήκτρα λειτουργιών με μια επαναδιαμορφώσιμη οθόνη, η Apple προσπάθησε να προσφέρει την πρώτη νέα εμπειρία πληκτρολογίου στο Mac από το ντεμπούτο του πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Το Touch Bar προσέφερε μια δυναμική και επαναδιαμορφώσιμη περιοχή που μπορούσε να αλλάξει με βάση το περιβάλλον, παρέχοντας στους χρήστες δυνατότητες εύκολης πρόσβασης στις οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να μάθουν τις λειτουργίες της γραμμής μενού ή τις εντολές πλήκτρων για πρόσβαση.

  Εξαιρετική ιδέα, αλλά έγινε εμφανές ακόμη και κατά την εισαγωγή της ότι η ίδια η Apple δεν ήταν all-in στη γραμμή αφής και θα το πίστευε ούτε η ίδια τόσο πολύ.

  Ήταν απελπιστικά μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα MacBook Pro, χωρίς ποτέ να κοσμεί κανένα άλλο σύστημα Mac. Οι επιτραπέζιοι Mac και το MacBook Air δεν είδαν ποτέ αυτή την τεχνολογία.

  Αυτό περιόρισε σοβαρά τη χρησιμότητα του προγραμματισμού υποστήριξης Touch Bar σε εφαρμογές τρίτων. Ήμασταν πάντα έκπληκτοι και ευχαριστημένοι όταν βλέπαμε μια νέα εφαρμογή που ερχόταν με υποστήριξη Touch Bar. Αλλά δεν τον βλέπαμε συχνά.

  Η Apple έκανε ένα κρίσιμο σφάλμα με το λανσάρισμα αντικαθιστώντας το φυσικό κουμπί Esc με ένα αντίστοιχο στην Touch Bar — ένα πρόβλημα που διόρθωσε. Αλλά μέχρι τότε, η Apple και οι επικριτές της είχαν βγάλει τα συμπεράσματα τους σχετικά με το Touch Bar και δεν είδε ποτέ καμία εξέλιξη ή καινοτομία μετά το ντεμπούτο του.

  Η προσθήκη απτικής υποστήριξης φαινόταν να είναι μια προφανής διαδρομή, αλλά η Apple δεν πήγε ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση. Το Touch Bar έπεσε θύμα σαν να μην έφταναν όλα αυτά και σε μια χρονική περίοδο που ήταν από τις πιο άσχημες για τα MacBook.

  Έκανε την εμφάνιση του περίπου την ίδια εποχή που η Apple παρουσίασε ένα επανασχεδιασμένο πληκτρολόγιο για τους φορητούς υπολογιστές της που χρησιμοποιούσε έναν μηχανισμό διακόπτη πεταλούδας που η Apple είπε ότι ήταν πιο λεπτός και πιο σταθερός από τον προκάτοχό της. Ο σχεδιασμός του πληκτρολογίου με διακόπτη πεταλούδας της Apple ήταν αναμφισβήτητα απαίσιος χωρίς υπερβολές.

  Τα πληκτρολόγια ήταν επιρρεπή σε μια σειρά θεμάτων και αστοχία ακόμη και αν το παραμικρό σκουπιδάκι έμπαινε κάτω από τα πλήκτρα. Η Apple επανέλαβε αυτόν τον σχεδιασμό για αρκετά χρόνια και κάλυψε ακόμη και την αντικατάσταση αυτών των πληκτρολογίων στο πλαίσιο εκτεταμένων προγραμμάτων υπηρεσιών και μια ομαδική αγωγή 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Η Apple θα εγκατέλειπε τον σχεδιασμό εντελώς την ίδια στιγμή που αντικατέστησε τα τσιπ της Intel στο εσωτερικό του Mac με το πυρίτιο της. Για τίποτα από όλα αυτά, φυσικά, δεν φταίει η Touch Bar. Αλλά μέχρι τότε, η Touch Bar θα είχε υποβιβαστεί μόνο στο MacBook Pro 13 ιντσών.

  Επέζησε από την εξέλιξη αυτού του μοντέλου από το M1 στο M2, αλλά αυτό ήταν το τέλος της γραμμής. Υποψιαζόμαστε ότι το Touch Bar είναι μια σημαντική μείωση κόστους για την Apple όσον αφορά την εξυπηρέτηση μετά την πώληση. Είναι ρουτίνα, για παράδειγμα, οι τεχνικοί σέρβις να επισκευάζουν εξαρτήματα όταν οι φορητοί υπολογιστές Mac αντιμετωπίζουν προβλήματα πληκτρολογίου και επιφάνειας αφής.

  Τα MacBook Pro που είναι εξοπλισμένα με Touch Bar εισάγουν πρόσθετη πολυπλοκότητα εξαρτημάτων και υψηλότερο κόστος ανταλλακτικών για την Apple.

  Οι χρήστες Mac που πληκτρολογούν με άγγιγμα μπορεί να έχουν διαπιστώσει ότι η γραμμή αφής είναι μια περιττή απόσπαση της προσοχής. Η τυχαία επαφή με το Touch Bar ήταν ένα βασικό παράπονο για πολλούς και κάτι που έπρεπε κάποιος να εκπαιδευτεί για να μην το κάνει.

  Προσωπικά όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα μας το βρήκαμε ιδιαίτερα βολικό για ορισμένα παιχνίδια και βοηθητικά προγράμματα, γλιτώνοντας μας από την ανάγκη να ελευθερώσουμε περιορισμένη εκτελεστική λειτουργία για να θυμόμαστε νέες συγχορδίες πλήκτρων εντολών και περίπλοκες λειτουργίες μενού.

  Σαν χαρακτηριστικό όμως και σας τεχνολογία αντικειμενικά είχε πολλές ατέλειες. Η αδράνεια της ίδιας της Apple σχετικά με την υποστήριξή της και το περιορισμένο εύρος της ανάπτυξής της την καταδίκασαν σχεδόν από την αρχή. Η Touch Bar ήταν ένα τολμηρό πείραμα στον επανασχεδιασμό του πληκτρολογίου, ένα θεμελιώδες μέρος της εμπειρίας χρήστη Mac που είχε παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το ντεμπούτο του πρώτου Mac το 1984.

  Ίσως μάλιστα κάποια μέρα να δούμε μια παρόμοια καινοτομία στο iPhone. Ελπίζουμε απλώς να μην χρειαστεί η Apple άλλες τρεις δεκαετίες για να πάρει άλλη μια ευκαιρία με κάτι νέο.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.