O A13 επεξεργαστής στο οικονομικότερο iPhone SE κερδίζει τα περισσότερα και ακριβότερα Android smartphones

0
3207

Αρκετά χρόνια πριν τα chips της Apple ξεκίνησαν να κερδίζουν και μάλιστα με άνεση τα αντίστοιχα chips που είναι διαθέσιμα για Android ναυαρχίδες. Πλέον το $399 iPhone SE στην καρδιά του έχει έναν πανίσχυρο επεξεργαστή που είναι πιο ανεπτυγμένος ακόμη και από αντίστοιχους Android smartphones που κοστίζουν πάνω από $1000. Πώς είναι όμως κάτι τέτοιο δυνατό;

O Α13 Bionic επεξεργαστής της Apple δεν είναι μόνο γρηγορότερος άλλα έχει χρησιμοποιηθεί πιο ευρέως από οποιοδήποτε άλλο Android chip.

“H Apple χρησιμοποιεί των Α13 Bionic στην 2020 έκδοση του iPhone SE και ξεπερνάει τον Snapdragon 865 σχεδόν από κάθε άποψη” έγραψε χαρακτηριστικά ο γνωστός Android blogger Jerry Hildenbrand του Android Central ενώ πρόσθεσε “αυτό το γεγονός είναι πολύ σπουδαία υπόθεση για μια σειρά από λόγους”.

“Το A13 chip είναι δυνατότερο από τον Snapdragon 865 σε καθημερινή χρήση σε κάθε δυνατή κατηγορία” ανέφερε ο Hildenbrand.

Ο A13 Bionic επεξεργαστής όπως και ο 865 Snapdragon της Qualcomm είναι αρχιτεκτονικής 7nm και έρχεται με ενσωματωμένη ARM CPU, mobile GPU, NCP για μηχανική μάθηση, ISP για την λειτουργία της κάμερας και μια σειρά από μηχανές ασφαλείας, ήχου και βίντεο σε ένα “System on a Chip.”  

Παρά τις προσπάθειες όμως της Qualcomm ο Snapdragon 865 συνεχίζει να μένει πίσω από το καλύτερο chip της Apple και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την CPU και GPU ισχύ. Αυτό το γεγονός εξάλλου έκανε την Qualcomm να διαφημίζει τις 5G δυνατότητες του δικού της chip και όχι κάτι άλλο…

Βέβαια το 2020 δεν είναι η καλύτερη χρονιά για να κάνεις διαφήμιση και να στηρίζεις το marketing σου στο 5G. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος πριν το 5G γίνει διαθέσιμο ευρέως στις αγορές. Ειδικά για του καταναλωτές που επιθυμούν μια budget συσκευή το 5G προσφέρει μια χειρότερη αυτονομία στην συσκευή τους καθώς και πιο ακριβά πλάνα στους παρόχους τηλεφωνίας.

Από την άλλη ένα γρήγορο, μοντέρνο chip με ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά στον τομέα του CPU και GPU φέρνει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα σε αυτούς τους χρήστες. Αρχικά καλύτερες αποδόσεις συνολικά ή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Hildenbrand “θα καταλάβεις πόσο καλά αποδίδει το iPhone SE όταν το χρησιμοποιήσεις και το πιάσεις στα χέρια σου.”

iPhone SE

Επιπλέον προσθέτει “τα πάντα σε ένα μοντέρνο smartphone από την πλοήγηση στο διαδίκτυο μέχρι και τις αποδόσεις της κάμερας αλλά ακόμη και σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας έχει να κάνει με τον επεξεργαστή. Πρέπει να μπορείς να έχεις υψηλά νούμερα αποδόσεων αν θέλεις η συσκευή να είναι γρήγορη. Το $399 iPhone SE μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα γρηγορότερα από το νέο $899 OnePlus 8 Pro ή το $1000 Samsung Galaxy S20+.”

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα του να έχεις σε μια συσκευή το νεότερο chip της Apple είναι το γεγονός πως έχεις την ασφάλεια ότι η Apple θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή την συσκευή για πολλά χρόνια ακόμη με αναβαθμίσεις λογισμικού. Δεν είναι τυχαίο πως το iOS 13 είναι συμβατό με το iPhone 6s που έκανε το ντεμπούτο του πίσω το 2015. Στην αντίπερα όχθη στο Android κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση και οι αναβαθμίσεις στην καλύτερη μιας συσκευής είναι για 2 χρόνια.

Αυτό το γεγονός επίσης δίνει μεγαλύτερη αξία στο iPhone SE συνολικά σαν συσκευή σε σύγκριση με Android συσκευές με τα ίδια χρήματα ή ακόμη και ακριβότερες.

Το Android Central τονίζει πως για όλους τους παραπάνω λόγους είναι πολύ σημαντικό η Google να καταφέρει να δημιουργήσει τα δικά της chips για τα smartphone της.

Η αλήθεια είναι πως η Google προσπάθησε να σχεδιάσει μέρος ενός εγκεφάλου μιας mobile συσκευής. Πίσω το 2017 είχε δημιουργήσει ένα ISP για ανεπτυγμένη δυνατότητα λήψεων της κάμερας που χρησιμοποιήθηκε από τα Pixel smartphones. Το πρόβλημα ήταν πως αν και η κάμερα με αυτό τον τρόπο ήταν το καλύτερο χαρακτηριστικό για να εστιάσει κάποιος πάρα αυτά δεν αρκούσε για τους περισσότερους καταναλωτές.

Η μόνη Pixel συσκευή που πούλησε ικανοποιητικά το 2019 ήταν το Pixel 3a….

Επίσης η προσπάθεια της Samsung να δημιουργήσει το δικό της Exypnos chip δεν στέφθηκε με επιτυχία σε καμία περίπτωση και παρά το γεγονός πως ο Κορεατικός κολοσσός είχε επενδύσει πάρα πολλά πάνω σε αυτό το project.

Μια δεκαετία πριν οι Android fans είχε προβλέψει πως η Apple θα είχε πολύ δύσκολο έργο στο να ανταγωνιστεί απέναντι σε όλους τους hardware κατασκευαστές που συνεργαζόντουσαν με το Android. Μάλιστα ως παράδειγμα χρησιμοποιούσαν τους Windows PC κατασκευαστές που παρουσίαζαν νέα Intel CPUs γρηγορότερα από ότι η Apple έκανε με τα PowerPC chips. Ακόμη και όταν η Apple έκανε την αλλαγή στα Macs με τα Intel chips το 2006 συχνά είχε το μειονέκτημα στην κυκλοφορία Macs με επιδόσεις υψηλές αλλά και δελεαστική τιμή.

Τελικά η πρόβλεψη ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στην Apple και στις mobile συσκευές δεν θα συνέβαινε ποτέ. Η επιτυχία της Apple εδώ την έκανε να επενδύσει τα κέρδη της πιο επιθετικά στην δημιουργία και σχεδιασμό mobile επεξεργαστών.

Η Apple επίσης έχει ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα. To πρώτο A4 chip παρουσιάστηκε από τον Steve Jobs στο iPad το 2010. Ενσωματώθηκε στο iPhone 4 αργότερα εκείνο τον χρόνο και παράλληλα έκανε και την είσοδο του στο Apple TV.

H χρήση των chips της Apple σε πολλαπλές συσκευές όπως του A8 στο HomePod κάνει την εταιρεία να βγάζει τα μέγιστα σε αξία από την δουλειά που κάνει πάνω σε αυτά και τις επενδύσεις. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που κανένας άλλος Android κατασκευαστής δεν το έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα.