To OneNote απότελεί την απάντηση της Microsoft στο αντίστοιχο Evernote και γενικά κάποια άλλα αντίστοιχα προγράμματα που βοηθάνε στην καταγραφή σημειώσεων. Είναι διαθέσιμο για iOS και OS X (καθώς και για Android και Windows Phone), αλλά εδώ θα εστιάσουμε περισσότερο στην έκδοση για Mac υπολογιστές. Αποτελεί όντως μια εναλλακτική λύση του Evernote? Για να δούμε λοιπόν…
Το OneNote απαιτεί μόνο το να χρησιμοποιείτε έναν λογαριασμό Microsoft (δωρεάν), προκειμένου να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε ασφαλείς τις σημειώσεις σας. Οι σημειώσεις αυτές αποθηκεύονται online, πράγμα το οποίο κάνει ακόμα πιο εύκολο τον συγχρονισμό και την συνεργασία μεταξύ των συσκευών, εφόσον είστε συνδεδεμένος εσείς ή τα άτομα που μοιράζονται τις σημειώσεις σας. Τα σημειωματάρια αποθηκεύονται από μόνα τους στον λογαριασμό OneDrive – το οποίο είναι και καλό και κακό, καθώς εξαρτάται από το πόσο θέλετε να δουλέψετε offline.
Το OneNote είναι δωρεάν για λήψη και χρήση, με την προϋποθεση πως έχετε κάποιον λογαριασμό Microsoft για να το χρησιμοποιήσετε. Με τον λογαριασμό Microsoft λαμβάνετε δωρεάν και χώρο 15GB για το λογαριασμό OneDrive όπου και μπορείτε να κρατάτε το περιεχόμενο του OneNote. Μπορείτε να αγοράσετε περισσότερο χώρο εαν το επιθυμείτε με μηνιαία συνδρομή ή απλά να κάνετε subscribe στο Office 365, το οποίο περιλαμβάνει 1TB αποθηκευτικού χώρου στο OneDrive (και σας παρέχει και την τελευταία έκδοση του Office για Mac, η οποία είναι ακόμα η παλαιά έκδοση του 2011). Για $9.99 το μήνα, το Office365 Home δεν είναι κακή επιλογή, αν αναλογιστείτε πως μπορείτε να εγκαταστήσετε την πλήρη σουίτα εφαρμογών έως και σε 5 υπολογιστές (Mac ή Windows).
To interface του OneNote είναι μοντέρνο και καθαρό, εμπνευσμένο από το Metro interface όπου η Microsoft υιοθέτησε στα Windows 8 και στις νέες εφαρμογές. H Microsoft πλέον απότελει μια εταιρεία η οποία ασχολείται ενεργά με το iOS developement, και το OneNote για Mac έχει ενσωματώσει πολλές από τις εμφανισιακές αλλαγές που έχουν γίνει τόσο στα τελευταία OS X όσο και στα iOS. Αν και το περιβάλλον χρήσης των Office εφαρμογών δεν είναι πλήρως ενσωματωμένο με αυτό των OS X Yosemite, τότε μπορεί να πει κανείς, πως στην εφαρμογή OneNote έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.
Το OneNote μπορεί να ξεχωρίσει την συλλογή των σημειώσεων χηριμοποιώντας το γνώριμο παράδειγμα με τα σημειωματάρια. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσα σημειωματάρια θέλετε χωρίς περιορισμό στον αριθμό, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στις σελίδες που θα περιέχει κάθε σημειωματάριο.
Η δημιουργία σημειώσεων στο OneNote είναι τόσο απλή διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τον κέρσορα του ποντικιού σε κάποιο σημείο εντός των σημειώσεων και να ξεκινήσετε να γράφετε. Το OneNote χρησιμοποιεί μια πιο freestyle προσέγγιση στην διάταξη της σελίδας. Οπουδήποτε και αν κάνετε κλικ τον κέρσορα, τότε το OneNote θα δημιουργήσει ένα πεδίο κειμένου στο οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε να γράφετε. Επίσης το OneNote δεν χρησιμοποιεί κάποιον συγκεκριμένο τρόπο για την γραφή και την εμφάνιση κειμένου, επομένως μπορείτε να κάνετε ό,τι επιθυμείτε με τις σημειώσεις σας, τοποθετώντας κείμενο και εικόνες μέσα σε αυτές.
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε υπο-σελίδες και υποκατηγορίες και να οργανώσετε τις σημειώσεις σας από την αρχή. Επίσης, μπορείτε να συμπεριλάβετε εικόνες και να δημιουργήσετε πίνακες οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν κάποιες από τις βασικές αρηθμιτικές πράξεις. Δεν αποτελεί αντικαταστάτη του Excel, αλλά είναι αρκατά καλό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να κάνει κάποια από τα βασικά πράγματα που κάνει και το Excel.
Αντίθετα με το Evernote, το OneNote δεν έχει κάποιον εύκολο τρόπο για να περάσετε στις σημειώσεις σας ιστοσελίδες, όπου στην ουσία το κατατάσει ως ένα μη ικανό εργαλείο για την συλλογή πληροφοριών από τον internet, τις οποίες αργότερα θα χρειαστεί να επεξεργαστούμε ή να αλλάξουμε. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής αρχείων PDF τα οποία εφόσον προστεθούν στις σημειώσεις σας, τότε μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε σχόλιο θέλετε. Διάφορα άλλα αρχεία, μπορούν επίσης να προστεθούν στις σημειώσεις σας. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, η Microsoft έδωσε την δυνατότητα να ανοίξετε κάποιο σημειωματάριο το οποίο έχει αποθηκευτεί στο SharePoint Servers. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να μοιραστείτε τις σημειώσεις σας με άλλους χρήστες, απλά προσθέτοντας την σημείωση σε κάποιο email ή στέλνοντας απλά ένα link από το OneNote. Επίσης, σε περίπτωση που έχετε δημιουργήσει εσείς κάποιες σημειώσεις και θέλετε να τις μοιραστείτε με άλλους, τότε μπορείτε να επιλέξετε το αν θα μπορούν να τις διαβάσουν μόνο ή αν θα μπορούν να τις επεξεργαστούν κιόλας.
Αν και δεν έχουμε χρησιμοποιήσει την έκδοση του OneNote για Windows, υπάρχουν ωστόσο αρκετοί χρήστες που μας αναφέρουν αρκετά προβλήματα και για τις δύο εκδόσεις (Windows και Mac), αν και η έκδοση για Mac βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα (τι ειρωνεία).
Είναι περίεργο να σκεφτεί κανείς πως η Microsoft ως τον αδύναμο κρίκο, αλλά στα αλήθεια είναι όταν μιλάμε για τέτοιου είδους εφαρμογές. Η μοναδική εφαρμογή για την καταγραφή σημειώσεων η οποία αξίζει μέχρι στιγμής είναι το Evernote καθώς είναι πολύ καλύτερο από το OneNote σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα το οικοσύστημα εφαρμογών, τα accessories και τα διάφορα εργαλεία τα οποία θα σας βοηθήσουν να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.
Το OneNote αποτελεί μια καλή αρχή για την συλλογή σημειώσεων από την Microsoft. Αν έχετε ήδη επενδύσει σε κάποια από τις Cloud υπηρεσίες της Microsoft ή αν εργάζεστε με κάποιο εικοσύστημα της Microsoft στην δουλειά ή στο πανεπιστήμιο, τότε σίγουρα το OneNote είναι το καλύτερο για εσάς.
- Microsoft OneNote για Mac – [link]