MacBook Pro 13″ 2,5GHz: ο παλιός είναι αλλιώς.

0
2136

md101-39-1432364337

Μπορεί να μη διαθέτει οθόνη Retina και SSD και επεξεργαστή i7 στο βασικό εξοπλισμό του, αλλά ο MacBook Pro 13″ συνεχίζει να βγαίνει από τα εργοστάσια της Apple και να πωλείται κανονικά, παρότι που έχει να ανανεωθεί ριζικά από το 2012.

Μεταξύ των χρηστών αποκαλείται “101” (από τον αριθμό του μοντέλου του, MD101) και θυμίζει πολύ την ιστορία με τον Apple II, που συνέχιζε να πληρώνει τους μισθούς στην Apple για πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το 1983. Οι λόγοι, όπως μας τους εξηγεί ο προγραμματιστής Marco Arment στο blog του (https://marco.org/2016/01/04/md101ll-a), δεν είναι δύσκολοι να τους δει κανείς.

Έχει χαρακτηριστικά που τον συνδέουν με το παρελθόν:

  • Διαθέτει ενσωματωμένο οδηγό ανάγνωσης και εγγραφής DVD – γνωστό και ως Superdrive, θύρα FireWire και θύρα Ethernet.
  • Παρόλα αυτά συνδέεται επίσης πολύ καλά με το παρόν. Διαθέτει θύρα Thunderbolt, θύρες USB 3 και επιφάνεια αφής τεχνολογίας Multi-Touch.
  • Είναι σχετικά ανοιχτός ως προς την αναβάθμιση και την επισκευή του.
  • Μπορεί να αναβαθμιστεί ο σκληρός δίσκος, να προστεθεί δεύτερος στη θύρα του οδηγού DVD, να αλλαχτεί οποιοσδήποτε από αυτούς με SSD και ο χρήστης μπορεί χωρίς κόπο να αναβαθμίσει ο ίδιος τη RAM μέχρι 16GB.
  • Είναι τέλος ο πιο οικονομικός MacBook Pro και, αν αγοραστεί εξαρχής με επεξεργαστή i7 και αναβαθμιστεί με RAM και SSD, μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στους MacBook Pro με οθόνη Retina. Φυσικά, ακόμα και στην απλή του έκδοση, τρέχει κανονικά το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Apple και, όπως φαίνεται, δεν θα σταματήσει σύντομα να το κάνει.

Ως μεμονωμένη αγορά φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε “ψαγμένους” χρήστες, οι οποίοι θα ασχοληθούν με αναβαθμίσεις εντός και εκτός των πλαισίων τής εγγύησης, αλλά ως μαζική αγορά από εταιρείες, ινστιτούτα και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπου μετράει περισσότερο το “δοκιμασμένο” και το “επισκευάσιμο” ως αξίες, είναι ακόμα πιο προσοδοφόρο για την Apple. Φανταζόμαστε ήδη με φόβο την ημέρα που θα καταργηθεί (και δεν θα αντικατασταθεί από κάτι αντίστοιχα “ανοιχτό” και οικονομικό).

Πηγή