H The Cambridge Union Society ανακοίνωσε πως ο Jony Ive κέρδισε το Stephen Hawking Fellowship award νωρίτερα φέτος. Ως μέρος αυτής της βράβευσης ο Ive παραχώρησε μια ομιλία στο κεντρικό αμφιθέατρο του Cambridge πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρει το The Independent, η ομιλία του Ive ήταν πολύ πλούσια αλλά κάποιος μπορούσε να την παρακολουθήσει πολύ εύκολα και περιείχε πολλές ιδέες και δημιουργούσε ενθουσιασμό.
“Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ήταν ανοιχτός και ταπεινός τονίζοντας συνεχώς πως η περιέργεια είναι ένα κεντρικό στοιχείο της δουλειάς του”
Ο Ive παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρον πλευρά για το πως αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία.
“Από την μέσα πλευρά, έχει ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι, όταν έχουμε τα θέματα μας με την τεχνολογία, πιστεύουμε πως τελικά το πρόβλημα το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Αν φας κάτι που έχει απαίσια γεύση δεν φαντάζεσαι ποτέ και δεν υποθέτεις πως το πρόβλημα το έχεις εσύ. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με την τεχνολογία όμως.”
Τόνισε πως στις αρχές είχε προβληματισμούς για το αν θα κατανοούσε την τεχνολογία, αυτοί οι προβληματισμοί εξαφανίστηκαν όταν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα Mac.
“Με το Mac μου το 1988 νομίζω πως εμάς 2 πράγματα. Το πρώτο ήταν πως μπορούσαν αρχικά να το χρησιμοποιήσω. Αγάπησα την χρήση του και έγινε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που με βοήθησε στον σχεδιασμό και στην δημιουργία. Δεύτερον, και νομίζω πως με κάποιο τρόπο είναι ντροπή να το παραδέχομαι γιατί αυτό έγινε μετά από 4 ολόκληρα χρόνια μελετώντας σχέδιο, τότε μόνο κατάλαβα ότι ότι δημιουργείς ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το ποιος είσαι.”
Ο Ive επίσης αναφέρθηκε στην σημασία της διχοτόμησης μεταξύ περιέργειας και λύσης ενός προβλήματος.
“Υπαρχή πάντα μια διαμάχη εκ βάσεως μεταξύ δυο διαφορετικών τρόπων σκέψης. Είναι διαμάχη μεταξύ της περιέργειας και της εστίασης του τι είναι σημαντικό για να λύσεις ένα πρόβλημα. Η περιέργεια αν και δίνει καύσιμο σε κάποιον και τον παροτρύνει και παρά το γεγονός ότι είναι η βάση για την γένεση ιδεών, αν απομονωθεί καταναλώνει πολλές πολλές λίστες και ίσως και κάποιες ιδέες.”
Ο ίδιος πιστεύει πως κάποιος πρέπει να χρησιμοποιεί και τα 2 αυτά πρίσματα, και να πηγαινοέρχεται μεταξύ περιέργειας και επίλυσης ακουμπώντας ακόμη και το ίδιο το παράλογο.
“Οι αναγκαίες ενέργειες για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που στέκονται μεταξύ μιας ενδεχόμενης σκέψης και κάτι το οποίο έχει ουσία, πολλές φορές έρχονται σε άμεση σύγκρουση με την πιο δημιουργική συμπεριφορά. Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ 2 τρόπους εργασίας, 2 διαφορετικούς τρόπους που να είναι πολωμένοι. Από την μια πλευρά να κάνεις συνεχώς ερωτήσεις, να αγαπάς της εκπλήξεις και να σε γεμίζει η περιέργεια αλλά την ίδια στιγμή από την άλλη να είσαι απόλυτα εστιασμένος στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος. Εκεί κάπου ξεκινάει και μια ειρωνεία καθώς και μια στροφή προς το παράλογο…”
Ο ίδιος αναφέρει πως στο μυαλό του μπαίνει και βγαίνει συνεχώς μέσα από αυτά τα μοντέλα και σε καθημερινή βάση.
Φυσικά στην διάλεξη του αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει και μια αναφορά στον Steve Jobs.
“Θα διαβάσω κάτι που πολύ κοντινός μου φίλος και συνεργάτης, ο μοναδικός Steve Jobs, είπε πριν 10 περίπου χρόνια. Θεωρώ αυτό τον τρόπο ως τον καλύτερο για συνοψίσω την ομιλία μου. Ο ίδιος λοιπόν ανέφερε: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είσαι ως άτομο. Οι άνθρωποι εκφράζουν την εκτίμηση τους με διαφορετικούς τρόπους. Αλλά ένας τρόπος που πιστεύω πως οι ανθρώποι εκφράζουν την εκτίμηση τους στην υπόλοιπη ανθρωπότητα είναι όταν δημιουργούν κάτι πανέμορφο και το βάζουν εκεί έξω. Και δεν θα γνωρίσεις τους ανθρώπους και ούτε θα σφίξετε χέρια. Δεν θα ακούσεις την ιστορία της ή θα τους πεις την δική σου αλλά με κάποιο τρόπο η δημιουργία σου αυτή που έγινε με αγάπη εκπέμπει κάτι σε όλους.”
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο για ολόκληρη ομιλία – διάλεξη του Ive εδώ