iPhone X vs Samsung Galaxy Note 8 vs Galaxy S7 Edge: OLED Burn-in Test

0
3109

Το λεγόμενο Burn-in είναι μια ευπάθεια όλων των OLED οθονών όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν.

Η προβολή μιας στατικής εικόνας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην οθόνη, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση ειδώλου, το οποίο είναι γνωστό και ως μόνιμη αποτύπωση της εικόνας ή εικόνας φάντασμα. Το είδωλο μπορεί να μείνει στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατόπιν να σταματήσει να εμφανίζεται ή στην χειρότερη το αποτύπωμα αυτό να μείνει μόνιμα.

Οι εταιρείες το γνωρίζουν αυτό και έτσι η κάθε μια από την δική της σκοπιά προσπαθεί να μειώσει τις πιθανότητες αυτού του φαινομένου.

Το Cetizen πραγματοποιήσε πρόσφατα ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό μεταξύ των iPhone X, Samsung Galaxy Note 8, και Galaxy S7 Edge για το φαινόμενο του OLED Burn-in, συγκρητικό που κράτησε χρονικά 510 ώρες.

Στη δοκιμή, χρησιμοποιήθηκε στατική εικόνα υψηλής αντίθεσης η οποία προβλήθηκε συνεχόμενα για 510 ώρες στις οθόνες των 3 smartphone συσκευών και στη μέγιστη φωτεινότητα.

Galaxy S7 Edge – iPhone X – Samsung Galaxy Note 8

Το iPhone X στο πρώτο 17ωρο ξεκίνησε να δείχνει τα πρώτα σημάδια burn-in τα οποία όμως δεν επιδεινώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα το site αναφέρει πως μετά το πέρας όλου του τεστ και των 512 ωρών η συσκευή μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή χρήστη μιας και το αποτύπωμα ήταν ελαφρύ.

Με το πέρας των 62 ωρών, το Samsung Galaxy Note 8 άρχισε να εμφανίζει ξαφνικά, αισθητά σημάδια burn-in, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προηγουμένως σημαντικές ενδείξεις.

Στο τέλος της δοκιμασίας, το το Samsung Galaxy Note 8 έδειξε τα χειρότερα σημάδια burn-in. Το Galaxy S7 Edge, παρά το γεγονός ότι είναι τηλέφωνο παλαιότερης τεχνολογίας είχε μια άριστη αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο παρέμεινε πίσω από το iPhone X.

Η τεχνολογία της Apple λοιπόν φαίνεται πως αντιμετωπίζει πάρα πολύ καλά αυτό το φαινόμενο που είναι γνωστό σε όλες τις OLED oθόνες εδώ και πολλά χρόνια.

Η ίδια η Apple όπως σας έχουμε ενημερώσει δημοσίευσε επίσημο έγγραφο υποστήριξης στον ιστότοπο της που αναγνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα μόνιμης αποτύπωσης εικόνας όταν μια OLED οθόνη προβάλει μια εικόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα:

“Με εκτεταμένη μακροπρόθεσμη χρήση, οι οθόνες OLED μπορούν να παρουσιάσουν μικρές οπτικές αλλαγές. Αυτή είναι και η αναμενόμενη συμπεριφορά και μπορεί να περιλαμβάνει “αποτύπωση εικόνας “ή” burn-in “, όπου η οθόνη εμφανίζει ένα αμυδρό υπόλοιπο μιας εικόνας ακόμα και μετά την εμφάνιση μιας νέας εικόνας στην οθόνη.”