12.6 C
Athens
Tuesday, March 5, 2024
More

  iPhone 13 Pro Max vs iPhone 12 Pro Max: Σύγκριση γιγάντων

  Το iPhone 13 Pro Max είναι και επίσημα η νέα ναυαρχίδα της Apple και με μια πρώτη ματιά σίγουρα κάποιος θα πει πως δεν διαφέρει και πολύ από τον προκάτοχο του το iPhone 12 Pro Max.

  Κοιτώντας όμως καλύτερα κάποιος θα παρατηρήσει πως η νέα οθόνη με την ProMotion τεχνολογίας, οι αναβαθμίσεις στον τομέα της κάμερας, αλλά και η σημαντική αύξηση της μπαταρίας ίσως είναι στοιχεία δελεαστικά ακόμη και για έναν κάτοχο της περσινής ναυαρχίδας για να προχωρήσει φέτος σε μια αναβάθμιση.

  Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά:

  Οθόνη και Σχεδίαση

  Το μέγεθος και η ανάλυση της οθόνης είναι η ίδια και στα δύο μοντέλα και έτσι έχουμε και φέτος ένα OLED πάνελ στις 6.7 ίντσες με ανάλυση 1284 x 2778. Επιτέλους όμως φέτος η Apple φέρνει την 120Hz ProMotion τεχνολογίας της στο iPhone και στην Pro σειρά της. Αυτό σημαίνει πως δυναμικά η οθόνη του νέου iPhone 13 Pro Max θα ανανεώνεται από τα 10Hz στα 120Hz κάθε δευτερόλεπτο κάτι το οποίο συνεπάγεται με μια απίστευτη ομαλή εμπειρία.

  Το Face ID φυσικά και φέτος δηλώνει παρών αλλά αυτή την φορά μέσα από ένα notch το οποίο είναι κατά 20% μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που είχαμε στο iPhone 12 Pro Max.

  Η σχεδιαστική υπογραφή τώρα είναι η ίδια που είχαμε και στο iPhone 12 Pro Max με τις επίπεδες επιφάνειες και τις αυστηρές γωνίες με το iPhone 13 Pro Max να έχει ένα μεγαλύτερο βάρος και πάχος από τον προκάτοχο του. Για όσους έχουν το iPhone 12 Pro Max γνωρίζουν πως τα 228g δεν ήταν κάτι αμελητέο στο χέρι και έτσι σίγουρα τα 240g βάρους του iPhone 13 Pro Max δεν θα περάσουν απαρατήρητα στον χρήστη σε καμία περίπτωση.

  Τέλος έχουμε και την έλευση ενός νέου χρωματισμού που από τις πρώτες εικόνες κερδίζει τις εντυπώσεις με την ονομασία Sierra Blue.

  Μπαταρία και Αυτονομία

  Τυπικά το iPhone 13 Pro Max και φέτος παίρνει την μεγαλύτερη αναβάθμιση στον τομέα της μπαταρίας. Η Apple μάλιστα απλόχερα δίνει στην νέα ναυαρχίδα της μια μπαταρία 4.373mAh σε σύγκριση με την 3.687mAh του iPhone 12 Pro Max. Μια αύξηση πρακτικά 20% στο μέγεθος της μπαταρίας.

  Η Apple στην παρουσίαση της Τρίτης ανέφερε πως το iPhone 12 Pro δίνει περισσότερη αυτονομία κατά 2,5 ώρες σε σύγκριση με τα περσινά μοντέλα ενώ στην ροή βίντεο η αυτονομία φαίνεται τουλάχιστον στα χαρτιά ακόμη αυτή την στιγμή άκρως εντυπωσιακή.

  • iPhone 13 Pro Max – 25 ώρες
  • iPhone 12 Pro Max – 12 ώρες

  Στον τομέα της φόρτισης ισχύουν ακριβώς ότι και πέρυσι, δηλαδή δεν υπάρχει φορτιστής στην συσκευασία, θα χρειαστείτε να δώσετε περί τα 30 € για έναν γρήγορο φορτιστή για να φτάσετε στα 20W ενσύρματης φόρτισης. Η MagSafe τεχνολογίας και ο ασύρματος φορτιστής της Apple και φέτος φτάνει μέχρι τα 15W ενώ όπως και πέρυσι έτσι και φέτος όλα η iPhone 13 σειρά είναι συμβατή και με Qi φορτιστές μέχρι 7.5W.

  Σύστημα Κάμερας

  Το iPhone 13 Pro Max έρχεται με το ίδιο σύστημα κάμερας με πέρυσι αλλά με αναβαθμισμένους και τους 3 αισθητήρες και μάλιστα σημαντικά. Να τονίσουμε εδώ πως φέτος το σύστημα κάμερας του iPhone 13 Pro και του iPhone 13 Pro Max είναι ακριβώς το ίδιο.

  Έχουμε λοιπόν στο iPhone 13 Pro Max μια Eυρεία κάμερα 26mm με διάφραγμα f/1.5 μια Εξαιρετικά Ευρεία κάμερα στα 13mm με διάφραγμα f/1.8 και τέλος ένα Τηλεφακό με οπτικό ζουμ 3x.

  Προς σύγκριση το iPhone 12 Pro Max είχε μια Eυρεία κάμερα 26mm με διάφραγμα f/1.8 μια Εξαιρετικά Ευρεία κάμερα στα 13mm με διάφραγμα f/2.4 και τέλος ένα Τηλεφακό με οπτικό ζουμ 2.5x

  Ακριβώς όπως το iPhone 12 Pro Max, το iPhone 13 Pro Max έρχεται με σαρωτή LiDAR ενώ στο εμπρόσθιο μέρος έχουμε έναν 12MP αισθητήρα με f/2.2.

  Οι αλλαγές αυτές που εντοπίζονται στο διάφραγμα κατά βάση σε κάθε αισθητήρα σημαίνει πως το iPhone 13 Pro Max καταγράφει μέχρι και 2.2 φορές περισσότερο φως την νύχτα και γενικότερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τόσο στην λήψη φωτογραφιών όσο και βίντεο ενώ η Εξαιρετικά Ευρεία κάμερα αποκτά μέχρι και 92% περισσότερο φως.

  Επιπλέον για πρώτη φορά έχουμε τα Photographic Styles. Μπορείτε να κάνετε τοπικές επεξεργασίες σε πραγματικό χρόνο και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα ακριβώς στο πρόγραμμα εύρεσης προβολών. Μπορείτε να επιλέξετε μια πιο ζωντανή εμφάνιση ή ένα διαφορετικό στυλ, και μπορείτε να κάνετε το iPhone να θυμάται την προσωπική σας προτίμηση και να το χρησιμοποιείτε σε όλες τις φωτογραφίες σας.

  Το iPhone 13 Pro Max θα σας δώσει για πρώτη φορά φέτος την δυνατότητα λήψης και Macro φωτογραφιών μιας και η Εξαιρετικά Ευρεία κάμερα του μπορεί να δώσει μια εστίαση αντικειμένου στα 2 εκατοστά. Η ίδια δυνατότητα ισχύει και για την λήψη βίντεο.

  Ακόμη μια νέα λειτουργία ακόμη στο όνομα Cinematic Mode στα 1080p με 30 fps όπου σας δίνει την δυνατότητα να αλλάζετε εστίαση κατά την εγγραφή ή ακόμη και την επεξεργασία του βίντεο σας – κάτι αντίστοιχο δηλαδή του Portrait Mode στις φωτογραφίες.

  Τέλος το iPhone 13 Pro Max έρχεται και με υποστήριξη του ProRes στάνταρ της Apple με μέχρι 4K στα 30fps – το αντίστοιχο του AppleRAW που έχουμε στις φωτογραφίες.

  Πιο αναλυτικά το σύστημα της κάμερας του iPhone 13 Pro Max:

  • Pro 12MP camera system: Telephoto, Wide, and Ultra Wide cameras
  • Telephoto: ƒ/2.8 aperture
  • Wide: ƒ/1.5 aperture
  • Ultra Wide: ƒ/1.8 aperture and 120° field of view
  • 3x optical zoom in, 2x optical zoom out; 6x optical zoom range
  • Digital zoom up to 15x
  • Night mode portraits enabled by LiDAR Scanner
  • Portrait mode with advanced bokeh and Depth Control
  • Portrait Lighting with six effects (Natural, Studio, Contour, Stage, Stage Mono, High‑Key Mono)
  • Dual optical image stabilization (Telephoto and Wide)
  • Sensor‑shift optical image stabilization (Wide)
  • Six‑element lens (Telephoto and Ultra Wide); seven‑element lens (Wide)
  • True Tone flash with Slow Sync
  • Panorama (up to 63MP)
  • Sapphire crystal lens cover
  • 100% Focus Pixels (Wide)
  • Night mode
  • Deep Fusion
  • Smart HDR 4
  • Photographic Styles
  • Macro photography
  • Apple ProRAW
  • Wide color capture for photos and Live Photos
  • Lens correction (Ultra Wide)
  • Advanced red‑eye correction
  • Photo geotagging
  • Auto image stabilization
  • Burst mode
  • Image formats captured: HEIF and JPEG

  Επεξεργαστής

  Το iPhone 13 Pro Max έρχεται με τον A15 Bionic επεξεργαστή με 6 CPU πυρήνες και 4 GPU πυρήνες. Ο νέος A15 Bionic επεξεργαστής έχει την νέα 16 πυρήνων Neural μηχανή για την μηχανική μάθηση και τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής. Περιέργως, φέτος, η Apple δεν κάνει άμεση σύγκριση στις ταχύτητες μεταξύ των τσιπ A15 vs A14, αλλά αντιθέτως συγκρίνει το A15 με τους αντιπάλους του Android, κάτι που είναι λίγο περίεργο.

  Μέχρι στιγμής, εικάζεται ότι η Apple έχει αυξήσει τη συχνότητα της CPU από 2,99GHz στο A14 σε 3,22GHz στο A15, γεγονός που αυξάνει την απόδοση της CPU κάτω από 10%, και η εταιρεία έχει επίσης ενισχύσει την προσωρινή μνήμη που βοηθάει να γίνει καλύτερη πολυπύρηνη απόδοση.

  Σίγουρα ο νέος A15 επεξεργαστής θα δίνει καλύτερες αποδόσεις από τον A14 επεξεργαστή που είδαμε πέρυσι αλλά πιο ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε σε λίγες μέρες πάνω σε αυτό.

  Ένα πρώτο συγκριτικό:

  Η Apple δεν έκανε κάποια αλλαγή στην RAM φέτος και έτσι το iPhone 13 Pro Max έρχεται με 6GB RAM όπως και το iPhone 12 Pro Max

  Το iPhone 13 Pro Max αναμένεται επίσης να έχει τα ίδια 6 GB RAM με το προηγούμενο μοντέλο.

  Άλλα Χαρακτηριστικά

  Τα iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max ήταν από τις πρώτες Apple συσκευές που προσέφεραν 5G συνδεσμολογία πέρυσι και το ίδιο ισχύει και φέτος για τα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max.

  Επίσης όπως και πέρυσι έτσι και φέτος έχουμε υποστήριξη Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.0 καθώς και Ultra Wideband για χρήση στα AirTags, NFC και Apple Pay.

  Τόσο το iPhone 12 Pro Max όσο και το iPhone 13 Pro Max έρχονται με IP68 πιστοποίηση για την αντίσταση τους στο υγρό στοιχείο και την σκόνη δίνοντας μια ανοχή σε βύθιση μέχρι 6 μέτρα για μέχρι 30 λεπτά.

  Τo iPhone 12 Pro Max προσέφερε Dual SIM υποστήριξη μέσω μιας nano-Sim και μιας eSim ενώ φέτος τo iPhone 13 Pro Max προσθέτει και με Dual eSim υποστήριξη για πρώτη φορά.

  Συμπέρασμα

  Για αυτούς που αναβαθμίζουν το iPhone τους μέσα από έναν κύκλο 2 ετών εύκολα τα νέα iPhone 13 και ειδικά το iPhone 13 Pro Max είναι η ιδανική λύση εφόσον μπορούν να δικαιολογήσουν και την τιμολόγηση του.

  Τα πράγματα γίνονται όμως πιο δύσκολο για τους κατόχους των περσινών μοντέλων και στην περίπτωση αυτού του συγκριτικού αυτούς που αγόρασαν πέρυσι το iPhone 12 Pro Max.

  Όσο πιο γρήγορος και να αποδειχθεί ο νέος A15 Bionic επεξεργαστής ο περσινός A14 Bionic των iPhone 12 Pro Max παραμένει ένα τέρας επιδόσεων και είναι υπεραρκετός για την πλειοψηφία των χρηστών.

  Επίσης δεν μπορεί να πει κάποιος πως έχουμε κάποια δραματική αλλαγή στην σχεδίαση των δύο μοντέλων φέτος οπότε όλα φέτος είναι ένα παιχνίδια εξαιρέσεων.

  Έτσι λοιπόν έχουμε μια μεγαλύτερη αυτονομία με την νέα ProMotion τεχνολογία του iPhone 13 Pro Max να του δίνει περισσότερη διάρκεια ζωής με μια φόρτιση σε σύγκριση με το iPhone 12 Pro Max το οποίο δεν τα πήγαινε άσχημα ούτως η άλλως στον τομέα αυτό. Απλά φέτος ευκολότερα από ποτέ το Max μοντέλο της Apple θα βγάζει μια μέρα αυτονομία χωρίς καμία επιπλέον φόρτιση.

  Όσοι τώρα έχουν πάθος με την φωτογραφία και το βίντεο σίγουρα στο iPhone 13 Pro Max θα βρουν και φέτος ένα φανταστικό εργαλείο για λήψεις υψηλής ανάλυσης με τις βελτιώσεις στο βίντεο φέτος με τα ProRes και Cinematic Mode να θέτουν νέα στάνταρ για ολόκληρη την βιομηχανία.

  Ο μέσος χρήστης λοιπόν του iPhone 12 Pro Max δύσκολα θα πάει στο νεότερο μοντέλο εκτός και αν βασίζει την καθημερινότητα του ή την δουλειά του στον τομέα της κάμερας, της ισχύς και του αποθηκευτικού χώρου.

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.