Η Apple έχει καταφέρει και έχει πουλήσει περί τις 1.2 δις iPhone συσκευές τα τελευταία 10 χρόνια και αν μη τι άλλο αυτό είναι μια ιστορία τεράστιας επιτυχίας. Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια η Apple δεν τα έκανε όλα τέλεια.
Μιας και η εβδομάδα που διανύουμε είναι η επέτειος των 10 χρόνων του iPhone μετά το αφιέρωμα μας Ξαναζούμε τα 10 χρόνια της καινοτομίας του iPhone [Videos] σας παρουσιάζουμε και τις 10 μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία του iPhone και πως η Apple έμαθε από αυτά τα λάθη.
Ο πρόγονος του iPhone (2005)
Θυμάστε το πρώτο κινητό της Apple; όχι δεν ήταν το iPhone. Αναφερόμαστε το ROKR E1, που ήταν μια συνεργασία με την Motorola έτσι ώστε να εμφανιστεί στην αγορά το πρώτο κινητό που θα μπορούσε να τρέξει το iTunes.
Στα μέσα λοιπόν του 2000 ο Steve Jobs ξεκίνησε να ανησυχεί πως το iPod, το πιο καυτό προϊόν της εταιρείας, μπορεί να δεχόταν σημαντική πίεση και επίθεση στην αγορά από κινητές συσκευές που επίσης θα είχαν την δυνατότητα να αναπαράγουν μουσική. Μη θέλοντας η Apple να μείνει πίσω από αυτή την εξέλιξη συνεργάστηκε με την Motorola έτσι ώστε να φέρουν στην αγορά την πρώτη κινητή συσκευή με ένα iPod ενσωματωμένο σε αυτή.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό, με την συσκευή να δείχνει απίστευτα φτηνή, η διεπαφή να είναι άθλια, η κάμερα να είναι πολύ φτωχή ενώ παράλληλα μπορούσε να αποθηκεύσει μόνο 100 τραγούδια παρά το γεγονός πως είχε πολύ μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.
Ακόμη και ο Steve Jobs έδειχνε το λιγότερο εκνευρισμένος όταν την παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό.
Πως αντέδρασε η Apple – Όταν η Apple είδε τι έκανε μια άλλη εταιρεία με την τεχνολογία της, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. H Apple έπρεπε να σχεδιάσει και να παρουσιάσει την δική της συσκευή στον χώρο αυτό.
Το iPhone έρχεται με μειωμένη τιμή (2007)
Η Apple ποτέ δεν ήταν η εταιρεία που παρουσίαζε οικονομικές συσκευές. Όταν λοιπόν αποφάσισε να μειώσει την τιμή λιανικής ενός iPhone κατά $200 σίγουρα αυτή η κίνηση θα έκανε τους πάντες χαρούμενους. Όχι ακριβώς…. Δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα αρνητισμού από τους πιστούς οπαδούς της που έσπευσαν να είναι από τους πρώτους που θα την αγόραζαν στην κανονική τιμή.
Αυτό συνέβη το 2007 όταν το πρώτο iPhone δέχθηκε μια μείωση τιμής μετά τους 2 πρώτους μήνες κυκλοφορίας του. Αντί να δημιουργήσει αισθήματα χαράς στους αγοραστές η κίνηση αυτή δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και ακόμη και αναλυτές την χρησιμοποιήσαν στοχεύοντας την Apple και αναφέροντας πως είχε προβλήματα με τις πωλήσεις του iPhone.
Πως αντέδρασε η Apple – Όταν ο Steve Jobs δέχτηκε εκατοντάδες email από εκνευρισμένους κατόχους iPhone έδωσε εντολή έτσι ώστε η Apple να προσφέρει $100 δωροεπιταγής σε όποιον είχε πληρώσει την συσκευή στην αρχική της τιμή. Η Apple από τότε δεν δοκίμασε να κάνει κάποια σημαντική έκπτωση σε κανένα προϊόν της.
Υπάρχει εφαρμογή και για αυτό (2007) – μάλλον όχι
Θυμάστε το slogan της Apple “There’s an app for that”; Αυτό δεν ίσχυε πάντα. Όταν η Apple ολοκλήρωσε το πρώτο iPhone ο Steve Jobs είπε στα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple πως δεν θα επέτρεπε σε τρίτους προγραμματιστές να επηρεάσουν το λογισμικό του, φοβούμενος ότι θα μειωνόταν η ποιότητα του και πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προβλήματα. Αν ο Steve Jobs επέμενε σε αυτή του την απόφαση τελικά, τότε το μέλλον του iPhone θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετικό.
Πως αντέδρασε η Apple – Ο Phil Schiller και ο Art Levinson πιέζαν από νωρίς τον Steve Jobs να αλλάξει την απόφαση του. Τελικά τα κατάφεραν και μετέπεισαν τον Steve Jobs τον Μάρτιο του 2008 και η Apple τον Ιούνιο του 2008 παρουσίασε για πρώτη φορά το App Store της με 500 εφαρμογές τρίτων. Σήμερα το App Store σημειώνει κέρδη περίπου 2.2 εκατομμύριων με την Apple να παίρνει μέρος αυτών.
Η Apple έδωσε το πλεονέκτημα εκκίνησης στο Android (2008 – μέχρι σήμερα)
Πίσω το 1980 o Steve Jobs επέτρεψε στον Bill Gates να έχει μια ενδελεχή ματιά στο Macintosh που τότε δημιουργούσε – μετέπειτα ο Gates και εμπνευσμένος από ότι είχε δει επέστρεψε και ξεκίνησε το Windows λογισμικό.
Μερικές δεκαετίες μετά η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε όταν η Apple κάλεσε τον Eric Schmidt να μπει στο συμβούλιο της. Ήταν η εποχή που η Apple δούλευε πάνω στο iPhone και στο iPad. Ο Schmidt είδε μια σειρά από πράγματα εκ των έσω στην Apple και έτσι λίγο αργότερα από την θέση του CEO της Google πλέον ανακοίνωσε πως δούλευε πάνω σε ένα multi touch λειτουργικό με την ονομασία Android. Η Apple τα επόμενα χρόνια έκανε και άλλα στρατηγικά λάθη με τον δικό της λογισμικό δίνοντας κάθε φορά το πλεονέκτημα στο Android λογισμικό να ανθίσει.
Πως αντέδρασε η Apple – Στην ανακοίνωση του Android ο Steve Jobs έγινε έξαλλος αφού κατηγόρησε την Google ότι αντέγραφε αισχρά το iPhone. Μάλιστα ανακοίνωσε πως θα ξεκινούσε έναν “θερμοπυρηνικό” πόλεμο στην Google. Τα χρόνια πέρασαν και επί εποχής ειδικά Tim Cook οι αψιμαχίες με την Google είναι μηδαμινές πλέον. Στο στόχαστρο όμως είναι η Samsung με την οποία η Apple συνεχίζει να έχει μια μακροχρόνια διαμάχη για θέματα αντιγραφής και όχι μόνο!
To χαμένο πρωτότυπο iPhone (2010)
To να αφήσεις κατά λάθος την κινητή συσκευή σου σε ένα μπαρ αν μη τι άλλο είναι κάτι που θα σου δημιουργήσει άγχος. Το να ξεχάσεις την κινητή σου συσκευή σε ένα μπαρ, αυτή να είναι ένα iPhone και μάλιστα μια πρωτότυπη συσκευή που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, και να είσαι μηχανικός της Apple με εργοδότη σου τον Steve Jobs τότε αυτό είναι ΕΝΑΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ.
Αυτό συνέβη το 2010 όταν ένας 27 χρονών μηχανικός της Apple με την ονομασία Gray Powell έχασε από την κατοχή του το πρωτότυπο iPhone 4. Η συσκευή βρέθηκε από κάποιον άλλο θαμώνα του μπαρ ο οποίος την πούλησε στο Gizmodo το οποίο με την σειρά του παρουσίασε αναλυτικά την ακυκλοφόρητη συσκευή της Apple – 6 εβδομάδες για την ακρίβεια πριν επίσημα την παρουσιάσει η Apple στο ευρύ κοινό.
Πως αντέδρασε η Apple – Μια εβδομάδα μετά την δημοσιοποίηση του άρθρου το διαμέρισμα του συντάκτη του Gizmodo δέχτηκε μια αναπάντεχη και βάρβαρη για πολλούς έρευνα από το Rapid Enforcement Allied Computer Team. H Apple ήταν μέλος του συμβουλίου αυτής της ομάδας. Η Apple πήρε τελικά πίσω την χαμένη της συσκευή αλλά η όλη ιστορία έκανε τον γύρω του διαδικτύου μην αποτελώντας την καλύτερη διαφήμιση τόσο για την ίδια την συσκευή όσο και για τις αντιδράσεις της Apple.
Antennagate (2010)
Όταν το iPhone 4 παρουσιάστηκε έσπασε όλα τα ρεκόρ σε προ παραγγελίες. Μετά από λίγες μέρες όμως πολλοί χρήστες παρατήρησαν πως η συσκευή έχανε το σήμα της πολύ εύκολα κάτι που καμιά προγενέστερη iPhone συσκευή δεν παρουσίαζε. Αυτό μάλιστα συνέβαινε όταν ο χρήστης κρατούσε την συσκευή με το δεξί του χέρι καλύπτοντας το κενό της κεραίας πάνω στο σασί. Το πρόβλημα αυτό αργότερα αποκαλύφτηκε πως είχε να κάνει με την απόφαση του Jony Ive να αφαιρέσει την πλαστική ένωση στην κεραία της συσκευής καθαρά για αισθητικούς λόγους.
Πως αντέδρασε η Apple – Η υπόθεση και το πρόβλημα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που Steve Jobs εγκατέλειψε τις διακοπές του και εσπευσμένα κάλεσε για μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του τύπου. Ο Jobs δεν μείωσε την συσκευή που μόλις είχε κυκλοφορήσει αλλά προς τιμή του παραδέχτηκε πως η Apple είχε κάνει λάθος. Οι χρήστες που είχαν πρόβλημα μπορούσαν να πάνε σε ένα Apple Store και να πάρουν δωρεάν θήκες ή bumpers που διορθώναν αυτή την συμπεριφορά της συσκευής.
Οι Χάρτες της Apple (2012)
Όλοι περιμένουν πως η πρώτη έκδοση ενός λογισμικού θα έχει κάποια bugs αλλά κανένας δεν περίμενε τα προβλήματα που θα είχαν οι Χάρτες της Apple στην πρώτη έκδοση τους.
Σε μια προσπάθεια της η Apple να κοντράρει την Google δημιούργησε την δική της εφαρμογή Χαρτών σκοπεύοντας να δείξει την ανωτερότητα της και στον τομέα αυτό. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το λιγότερο αποκαρδιωτικό στην πρώτη επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής στο iOS.
Πως αντέδρασε η Apple – Μετά την κυκλοφορία των Χαρτών της Apple ο Tim Cook ζήτησε δημόσια συγνώμη και εν συνεχεία απέλυσε την κεφαλή της ios ομάδας, τον Scott Forstall. Έκτοτε η Apple συνέχισε και συνεχίζει να βελτιώνει σημαντικά την εφαρμογή των Χαρτών της κρατώντας ένα χαμηλό προφίλ και δουλεύοντας σκληρά πάνω σε αυτό.
iPhone 5C (2013)
Στις μέρες μας η Apple κυκλοφορεί περισσότερα από 1 μοντέλα iPhone κάθε χρόνο. Αυτή η στρατηγική της ξεκίνησε με το iPhone 5C.
Με 5 έντονα χρώματα το iPhone 5C δημιουργήθηκε για να είναι μια οικονομική εκδοχή του iPhone που θα εστίαζε στις ανάλογες αγορές που ήθελε να εισέλθει η Apple. Το πρόβλημα ήταν πως η οικονομική αυτή εκδοχή για την Apple σήμαινε μόλις $100 φτηνότερα από την τιμής της ναυαρχίδας της εποχής που ήταν το iPhone 5S.
Όλα έδειχναν πως η Apple δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για το τι ήθελε το iPhone 5C να εκπροσωπήσει στην αγορά.
Αν και οι πωλήσεις του δεν πήγαν άσχημα στην αγορά σίγουρα ήταν απογοητευτικές για τα δεδομένα του iPhone και της Apple. O ίδιος ο Tim Cook παραδέχτηκε πως η συσκευή τελικά ήταν στην αγορά κάτι άλλο από ότι υπολόγιζαν πριν την λανσάρουν.
Πως αντέδρασε η Apple – Το iPhone 5C ήταν το πρώτο και τελευταίο της σειράς C της Apple. H Apple επέστρεψε μερικά χρόνια μετά με το 4 ιντσών iPhone SE που άμεσα έγινε επιτυχία μιας και η εταιρεία είχε μάθει από τα λάθη του 5C.
Bendgate (2014)
Ποιος θα σκεφτόταν πως αν κάποιος καθίσει πάνω σε ένα λεπτό μεταλλικό σασί αυτό μπορεί να λύγιζε; Μάλλον όχι πολλοί από αυτούς που αγόρασαν το iPhone 6 Plus το πρώτο 5.5 ιντσών iPhone της εταιρείας.
Λίγο μετά την κυκλοφορία του φωτογραφίες και βίντεο έκαναν την εμφάνιση τους online δείχνοντας το νέο iPhone να λυγίζει με ευκολία στην μέση. Το Bendgate έγινε άμεσα viral.
Πως αντέδρασε η Apple – Η εταιρεία τόνισε πως μόνο μερικοί χρήστες ανέφεραν αυτό το πρόβλημα και πως δεν ήταν κάποιο κατασκευαστικό λάθος. Πάρα αυτά δεν το ριψοκινδύνεψε και έτσι ένα χρόνο μετά στο iPhone 6S Plus ενίσχυσε το σασί και χρησιμοποίησε ένα κράμα 7000 aluminium έτσι ώστε να την κάνει πιο στιβαρή και με μεγαλύτερη αντοχή στις πιέσεις.
To δωρεάν άλμπουμ των U2 (2014)
To πρόβλημα εδώ δημιουργήθηκε όταν η Apple ήρθε σε συμφωνία με τους U2 και αυτόματα τοποθέτησε το νέο τους άλμπουμ σε κάθε χρήστη iPhone ως μια ειδική προσφορά προς όλους.
Εκατομμύρια χρήστες βρήκαν το νέο αυτό άλμπουμ στην βιβλιοθήκη τους στο iTunes χωρίς να το έχουν παραγγείλει και αυτό δεν τους έκανε χαρούμενος. Όπως αποδείχθηκε δεν είναι όλοι fans της μουσικής των U2.
Πως αντέδρασε η Apple – O Bono των U2 ζήτησε συγνώμη δημόσια μέσω μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο Facebook τονίζοντας πως χάσανε τον έλεγχο και πως η κίνηση αυτή ήταν μια κίνηση “μεγαλομανίας, χαζής ευγνωμοσύνης και άστοχου promoting”. Η Apple από την πλευρά της έδωσε οδηγίες στους καταναλωτές της για το πως να αφαιρέσουν τα τραγούδια αυτά που δεν ήθελαν από τις συσκευές τους.