DSC_7076_678x452

Πριν 6 μήνες η Apple έκανε διαθέσιμο το iOS 8, την μεγαλύτερη αναβάθμιση στην ιστορία του εν λόγω λογισμικού από το 2008 όπου και είχαμε την εμφάνιση για πρώτη φορά του App Store. Η πρώτες εκδόσεις τους δημιούργησαν μια σειρά από αμφιβολίες στους χρήστες ως προς την σταθερότητα του κυρίως εξαιτίας κάποιον bugs στις πρώτες του εκδόσεις. Πλέον έχουν περάσει 6 μήνες και νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα review με τις εντυπώσεις μας για την τρέχουσα κατάσταση του.

Sharing και action extensions

Η νέα αυτή προσθήκη ικανότητας επεκτάσεων και διαμερισμού στο λογισμικό ήταν μια από τις πιο έξυπνες κινήσεις της Apple και αναγκαία με βάση τον ανταγωνισμό από άλλα λογισμικά όπως το Android. Το να στείλεις πλέον ένα κείμενο σε παραπάνω από μια εφαρμογές και γενικότερα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλαπλές εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να κλείνεις και να ανοίγεις μια άλλη μας έχει ικανοποιήσει αφάνταστα.

Οι προγραμματιστές πλέον χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτή την ικανότητα στις εφαρμογές τους αν και πρέπει να ομολογήσουμε πως κάποια μεγάλα ονόματα του χώρου άργησαν αισθητά. Πλέον όμως έχουμε extensions όπως στην Messenger εφαρμογή ή στο Dropbox που πραγματικά μας λύνουν πολλές φορές τα χέρια.

Σίγουρα περιμένουμε στο άμεσο μέλλον να δούμε πολλά περισσότερα από την ικανότητα του αυτή λογισμικού και όλο και περισσότεροι προγραμματιστές να την ενσωματώσουν σε παλαιές και νέες εφαρμογές.

Widgets

To 2014 ήταν μια δύσκολη χρονία για τους προγραμματιστές των widgets. H Apple δεν έδειξε μια ξεκάθαρη πολιτική για ποια widgets επιτρέπει και ποια όχι και έτσι δημιουργήθηκε μια σύγχυση ενώ δεν ήταν οι φορές που κάποιο χρηστικό widget αφαιρούνταν από το App Store για να επανέλθει μετά από μερικούς μήνες και πάλι όταν η Apple έκανε πιο ευέλικτη την πολιτική της.

Όσα widgets πάντως χρησιμοποιούμε σήμερα μας έχουν ικανοποιήσει με την χρηστικότητα τους και περιμένουμε πολλά περισσότερα.

QuickType και keyboards

Αν και τους πρώτους μήνες ενθουσιαστήκαμε στην ιδέα της ενσωμάτωσης πληκτρολογίων τρίτων και δοκίμασε αρκετά, 6 μήνες μετά χρησιμοποιούμε το προ εγκατεστημένο της Apple μιας και κανένα από τα πληκτρολόγια τρίτων δεν μας κράτησε. Το QuickType όταν και όπου το χρησιμοποιούμε είναι ένα άριστο εργαλείο που μας σώζει αρκετό χρόνο κατά την πληκτρολόγηση.

iCloud Drive

Η απάντηση της Apple για μια όμορφη λύση στον τομέα διαμερισμού αρχείων και πρόσβασης ήρθε τελικά με την υπηρεσία iCloud Drive. Κατά γενική ομολογία αν και δεν την χρησιμοποιούμε ακόμη τόσο πολύ την κρίνουμε ως μια καλή αρχή αλλά όχι τέλεια. Σίγουρα με την έλευση του iOS 9 περιμένουμε η Apple να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο αυτή την υπηρεσία της και να την κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστική στην αγορά.

Call και SMS relay

Και λόγω του περιβάλλοντος εργασίας μας θεωρούμε τα Call και SMS relay ένα από τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούμε περισσότερο στο iOS 8. Το να κάνουμε και να δεχόμαστε κλήσεις στο Mac μας αλλά και το να στέλνουμε μηνύματα σε μη χρήστες iPhone είναι πραγματικά απόλαυση. Οι ίδιες οι υπηρεσίες τώρα είναι αρκετά σταθερές και μας έχουν δημιουργήσει λίγα προβλήματα που μας οδηγούν στο να κάνουμε επανεκκίνηση την συσκευή μας. Αναμένουμε πως σε μελλοντικά update η Apple θα εξαλείψει αυτά τα bugs.

Instant hotspot και AirDrop

Πολύ χρήσιμα και τα δύο σαν υπηρεσίες αλλά που θέλουν πολύ δουλειά ακόμη για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση στον χρήστη. Αρχικά το να δημιουργήσουμε ένα Instant hotspot στο Mac μας δημιούργησε αρκετούς πονοκεφάλους μιας και το Mac δεν “έβλεπε” το iPhone σε καμιά περίπτωση. Κάνοντας reset το iPhone μας το πρόβλημα λύθηκε αλλά σίγουρα δεν μείναμε ικανοποιημένοι από αυτή την εμπειρία.

Το AirDrop τώρα μεταξύ μιας iOS και Mac συσκευής από του πουθενά πολλές φορές μας παρουσιάζει προβλήματα χωρίς να καταλαβαίνουμε το γιατί. Τις φορές που δουλεύει δε είναι απίστευτα χρηστικό απλά πρέπει να γίνει πολύ πιο σταθερό πριν πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από την παρουσία του.

Handoff

Η αλήθεια είναι πως δεν χρησιμοποιούμε το Handoff όσο θα έπρεπε και έτσι σπάνια θα μεταβιβάσουμε ένα email μας ή μια σελίδα από το iPhone ή iPad στο Mac. Είναι θέμα συνήθειας και μέχρι να το συνηθίσουμε θα πάρει λίγο καιρό.

Πάρα αυτά η τεχνολογία Continuity της Apple είναι φανταστική και μια πανέξυπνη κίνηση από την Apple. Αν και είμαστε ακόμη στην πρώτη γενιά υλοποίησης αυτής της υπηρεσίας το γεγονός πως η Apple εξαφάνισε τα σύνορα μεταξύ OS X και iOS δίνοντας την ευκαιρία ενός απίστευτου συγχρονισμού αρχείων και εναλλαγής συσκευών στον χρήστη μας κάνει να είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον και το που μπορεί πραγματικά να φτάσει αυτή η τεχνολογία.

Messages

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Στην εφαρμογή μηνυμάτων η Apple έκανε το καλό καλύτερο ενώ τα νέα χαρακτηριστικά που προσέφερε όπως η ομαδοποίηση ήταν από την αρχή σταθερά και έκαναν ακόμη καλύτερη την εμπειρία του χρήστη με την εφαρμογή.

Camera και photos

Με την προ εγκατεστημένη εφαρμογή της κάμερας της Apple είμαστε απίστευτα ευχαριστημένοι και χαιρόμαστε που η διεπαφή της είναι απλή και γρήγορη. Θα θέλαμε ίσως όμως την επιλογή και για κάποιες χειροκίνητες αλλαγές στις ρυθμίσεις που μας προσφέρουν εφαρμογές τρίτων στο App Store.

Η εφαρμογή Photos από την άλλη είναι απίστευτα καλή μετά εργαλεία που προσφέρει να ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς για την γρήγορη επεξεργασία μιας εικόνας. Το iCloud Photo Library παραμένει σε beta και ως εκ τούτου δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει πολύ και δεν μπορούμε να το κρίνουμε αντικειμενικά ακόμη.

Health

Παραμένει ακόμη ένα ερωτηματικό για εμάς. Χρησιμοποιήσαμε την Health εφαρμογή αλλά κάθε φόρα έχουμε την αίσθηση πως κάτι λείπει ή είναι ημιτελές. Σίγουρα η έλευση του Apple Watch θα αλλάξει σημαντικά και προς το καλύτερο αυτή την υπηρεσία και ίσως τότε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα των πραγματικών δυνατοτήτων της.

Family Sharing

H Apple μπορεί και πρέπει να κάνει εδώ ακόμη περισσότερα ξεκινώντας από την καλύτερη παρουσίαση αυτής της υπηρεσίας. Πραγματικά μας άφησε απίστευτα ικανοποιημένους και την χρησιμοποιούμε. Το κακό είναι πως οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της και η Apple θα πρέπει να το αλλάξει αυτό άμεσα.

Siri και Spotlight

Μέχρι η Siri να μάθει ελληνικά δεν μπορούμε να πούμε πολλά πέρα από το γεγονός πως η Apple βελτιώνει συνεχώς την ψηφιακή αυτή βοηθό της. Η αναζήτηση μέσω Spotlight μας ικανοποίησε και μας ικανοποιεί καθημερινά και είναι ένα χαρακτηριστικό του λογισμικού που για όσους το χρησιμοποιούν δύσκολα θα πουν κάτι άσχημο για αυτό.

Mail και Safari

Κανένα παράπονο συγκεκριμένο από τις δύο αυτές εφαρμογές της Apple. Είναι η περίπτωση που οι νέες προσθήκες έκαναν το καλό καλύτερο.

Apple Pay

Το μέλλον των mobile πληρωμών είναι εδώ και η Apple με αυτή της την υπηρεσία δείχνει τον δρόμο. Αν και θα αργήσει πολύ να κάνει την εμφάνιση της στην Ελλάδα πάρα αυτά δηλώνουμε ενθουσιασμένοι

Σχολιασμός στο φόρουμ