Οι άνθρωποι παραπονιούνται για το Siri εδώ και χρόνια, υποστηρίζοντας ότι έχει μείνει πίσω από το Alexa και το Google Assistant. Με σαφείς αποδείξεις ότι το 2024 πρόκειται να δει δραματικές βελτιώσεις στις δυνατότητες AI της Apple, θα αλλάξει τελικά τα πράγματα το iOS 18 για την Siri;
Ελπίζουμε πολύ ότι η απάντηση είναι ναι, και νομίζω ότι υπάρχουν τρεις ενδείξεις που παρέχουν κάποιους λόγους για αισιοδοξία…και όχι δεν αναφέρομαι στο αν η Siri θα μιλήσει Ελληνικά!
Η Apple δεν έχει βιαστεί στο κομμάτι της τεχνητή νοημοσύνη, για τρεις λόγους. Πρώτον, η εταιρεία έχει μια καθιερωμένη προσέγγιση στη νέα τεχνολογία. Προτιμά να αφήνει άλλες εταιρείες να υποφέρουν από τα πρώτα και σημαντικά προβλήματα και να εισέρχεται στην αγορά μόνο όταν η εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει μια εμπειρία που ξεπερνά τον ανταγωνισμό.
Δεύτερον, η Apple εστιάζει έντονα στο απόρρητο, στοχεύοντας να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερη επεξεργασία στη συσκευή, αντί να στέλνει προσωπικά δεδομένα σε έναν διακομιστή προς επεξεργασία. Έχουμε ήδη δει την εταιρεία να κάνει ένα μικρό βήμα προς αυτόν τον στόχο, με το εκτός σύνδεσης Siri να κυκλοφορεί στα πιο πρόσφατα μοντέλα Apple Watch τον Σεπτέμβριο.
Τρίτον, η Apple επιλέγει να αποφύγει τη διαμάχη όπου μπορεί. Το Generative AI έχει εντυπωσιάσει τους ανθρώπους με την φαινομενική ευφυΐα των απαντήσεών του, αλλά έκανε και κάποια θεαματικά “χαζά” πράγματα – από την προσφορά μιας ναζιστικής φράσης χαιρετισμού ως προτεινόμενης απάντησης έως την φαινομενική απόπειρα απάτης.
Αλλά αυτή είναι η χρονιά
Όσο νομίζω ότι η Apple περίμενε για καλούς λόγους, τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον στο σημείο όπου απλά δεν είναι εφικτό να περιμένει κανείς άλλο, και τώρα υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι το 2024 είναι η χρονιά που η Apple ανεβαίνει στο τρένο γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.
Το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple αναφέρεται στο iOS 18 ως μια από τις μεγαλύτερες ενημερώσεις iOS που έχει κάνει ποτέ και ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι το επίκεντρο αυτού. Οι Financial Times έγιναν λίγο πιο συγκεκριμένοι, υποδεικνύοντας ότι η Siri φέτος θα τροφοδοτείται από ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε στυλ ChatGPT. Το 9to5Mac βρήκε στοιχεία σε μια έκδοση beta του iOS 17.4 ότι η Apple εργάζεται σε μια νέα έκδοση του Siri που υποστηρίζεται από γενετική τεχνολογία AI.
Ακόμη και ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook, ο οποίος συνήθως είναι κλειστός όταν πρόκειται για τα μελλοντικά σχέδια της Apple, είπε ότι η εταιρεία είναι «ενθουσιασμένη που θα μοιραστεί τις λεπτομέρειες της συνεχιζόμενης δουλειάς μας σε αυτόν τον χώρο [AI] αργότερα φέτος». Τι να περιμένουμε λοιπόν;
Στοιχείο 1: Ο αρχικός στόχος της ομάδας της Siri
Μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της Siri είναι ότι δεν μπόρεσε να συνδεθεί ουσιαστικά με άλλες εφαρμογές. Μπορεί να ελέγχει έξυπνες οικιακές συσκευές, φυσικά, και υπάρχουν συντομεύσεις Siri, αλλά γενικά, εάν το πράγμα που θέλετε να κάνετε απαιτεί μια εφαρμογή τρίτου μέρους, η Siri δεν μπορεί να βοηθήσει.
Εξ ου και η περιβόητη απάντηση που δίνει κάθε φορά “Here’s what I found on the web”.
Αλλά αυτό ακριβώς χρειάζεται για να μετατραπεί η Siri σε έναν πραγματικά χρήσιμο και έξυπνο βοηθό.
Στην πραγματικότητα, αυτό ήθελε να πετύχει η αρχική ομάδα πίσω από τη Siri. Πριν από την εξαγορά της Apple, η έκδοση τρίτου μέρους της εφαρμογής είχε στην πραγματικότητα ενσωματώσεις με 42 διαφορετικές υπηρεσίες. Ήταν η Apple που αφαίρεσε αυτή τη δυνατότητα, πιθανότατα η Siri θα μπορούσε να κάνει λιγότερα πράγματα πιο αξιόπιστα. Έτσι, η Apple ακολούθησε το δρόμο της, με πολύ μειωμένη δυνατότητα για την Siri, και η αρχική ομάδα δημιούργησε έναν νέο έξυπνο βοηθό – το Viv – δίνοντάς της βαθιά ενοποίηση με εφαρμογές τρίτων προκειμένου να εκτελεί πολύπλοκες εργασίες.
Ένδειξη 2: Η ικανότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης
Από τότε, φυσικά, αποκτήσαμε την γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εντυπωσιαστεί από την έξοδο, δηλαδή την απάντηση που λαμβάνει ο χρήστης – η οποία, στα καλύτερα παραδείγματα της, διαβάζεται περισσότερο σαν κάτι γραμμένο από ένα άτομο παρά από μια μηχανή – για μένα το πιο εντυπωσιακό πράγμα είναι πώς η τεχνολογία όπως το ChatGPT χειρίζεται την είσοδο. Αυτό στο οποίο είναι πραγματικά καλό είναι να μαντεύει τις προθέσεις μας.
Εάν η Siri μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε και μπορεί να διασυνδεθεί με εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων όπως η Uber, η Booking.com, οι αεροπορικές εταιρείες κ.λπ., τότε ανοίγουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πολλές εφαρμογές για εκτελεί σύνθετες εργασίες.
Ένδειξη 3: Η έρευνα της Apple για την αλληλεπίδραση με τις εφαρμογές
Πήραμε την τελική ένδειξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ένα ερευνητικό έγγραφο της Apple περιγράφει πώς η εταιρεία αναπτύσσει το Ferret-UI, ένα σύστημα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μπορεί να κατανοεί τις οθόνες εφαρμογών.
Ένας χρήστης θα μπορούσε να δώσει στη Siri μια οδηγία όπως «Ελέγξτε πτήσεις από το JFK στη Βοστώνη αύριο και κλείστε μια θέση σε μια πτήση που θα με πάει εκεί μέχρι τις 10 π.μ. με συνολικό ναύλο κάτω από $200». Στη συνέχεια, το Siri θα αλληλεπιδράσει με την εφαρμογή της αεροπορικής εταιρείας για να εκτελέσει την εργασία.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Siri στην iOS 18;
Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, θα καταλήξουμε σε ένα ολοκαίνουργιο Siri που χρησιμοποιεί δυνατότητες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσει τα αιτήματά μας. διασυνδέσεις με δημοφιλείς υπάρχουσες υπηρεσίες και μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλες εφαρμογές στο iPhone μας. Αυτό θα επιτρέψει στη Siri να ανταποκριθεί σε πράγματα όπως αυτό:
“I’m attending WWDC 2024 – suggest some flights and hotels.”
Το Generative AI κάνει την απαραίτητη ανάλυση. Γνωρίζει ότι πρέπει να αναζητήσει το WWDC για να δει πού πραγματοποιείται και για ποιες ημερομηνίες. Χρησιμοποιεί τη γνωστή τοποθεσία του σπιτιού μας για να δει από πού πρέπει να ταξιδέψουμε. Χρησιμοποιεί τις εφαρμογές που έχω στο iPhone μου για να προσδιορίσει ποιες αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιώ και ποιες ομάδες ξενοδοχείων προτιμώ. Όπου η Apple δεν έχει δημιουργήσει ενσωμάτωση Siri, τότε αλληλεπιδρά με άλλες εφαρμογές όπως απαιτείται για να πραγματοποιήσει την πρόθεσή μας.
Είναι σίγουρα ένας φιλόδοξος στόχος. Αλλά η αρχική ομάδα της Siri έχει ήδη αποδείξει πόσα ήταν δυνατά ακόμη και πριν από τη δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης. Με τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει από τότε, θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτό που περιγράφουμε παραπάνω είναι εφικτό.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube