Η ανακάλυψη της ιστορίας για χιλιάδες θαμμένους, απούλητους υπολογιστές Lisa οδήγησε σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το σαμποτάζ, τον Steve Jobs και πολλά άλλα.
Ο υπολογιστής Lisa της Apple είναι η πιο χαρακτηριστική αποτυχία της εταιρείας, ένα προϊόν που άφησε πίσω του και για το καλό της εταιρείας μετέπειτα το Mac.
Βασισμένο σε ένα άρθρο ειδήσεων που δημοσιεύτηκε το 1989 και περιγράφει λεπτομερώς τη μαζική ταφή χιλιάδων υπολογιστών Lisa, το The Verge δημιούργησε ένα πολύ γρήγορο ντοκιμαντέρ για τον θάνατο της συσκευής και πώς 2.700 απούλητοι υπολογιστές κατέληξαν σε χωματερή στο Λόγκαν της Γιούτα.
Το Lisa επιβαρύνθηκε από προβλήματα υλικού και η τιμή του ορίστηκε στα 10.000 δολάρια. Ο ίδιος ο υπολογιστής ήταν ένα σημάδι για τα άσχημα πράγματα που θα έρθουν εκείνη την εποχή στην Apple, ωστόσο, ήταν το πρώτο του είδους του που θα έπαιρνε το προσωνύμιο “φιλικό προς το χρήστη” αμέσως.
Η συσκευή διέθετε παράθυρα, ποντίκι, εικονίδια και πολλά άλλα, έναν ολόκληρο χρόνο πριν από την κυκλοφορία του αρχικού Mac. Όπως ανέφερε ο βετεράνος δημοσιογράφος τεχνολογίας Steven Levy, «Η συσκευή ήταν ο πρώτος υπολογιστής εκεί έξω που δεν χρειαζόταν να παλέψεις με ένα μεγάλο εγχειρίδιο υπολογιστή ή ακόμη και να προσλάβεις έναν σύμβουλο για να το χρησιμοποιήσεις».
Η εύρεση των Lisa δεν ήταν δυνατή, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στη χωματερή, καθώς έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος από την απόθεσή τους στο σημείο. Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως λέει η ιστορία, οι υπολογιστές φέρεται να διαλύθηκαν από μπουλντόζες ακόμη και πριν ταφούν, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.
Το ντοκιμαντέρ παίρνει συνεντεύξεις από διάφορους ανθρώπους που συνδέονται με την ταφή των υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του ρεπόρτερ και του συντάκτη φωτογραφίας που κατέγραψε την ιστορία το 1989. Ένα άλλο κομμάτι του παζλ είναι ένας άντρας ονόματι Bob Cook, ο οποίος εργάστηκε για τη Sun Remarketing και έγινε μεταπωλητής της Apple.
Ο Bob Cook είδε την ευκαιρία στα μέσα της δεκαετίας του ’80 να πουλήσει παλιούς υπολογιστές, συνεργαζόμενος ακόμη και με την Apple για να συλλέξει παλιό απόθεμα ανά αποστολή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 7.000 Lisa.
Ωστόσο, ο Cook δεν σταμάτησε απλώς να τα πουλάει. Στην πραγματικότητα προσπάθησε να τα βελτιώσει, λέγοντας ότι ξόδεψε 200.000 δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη για να προσπαθήσει να κάνει τους υπολογιστές καλύτερους.
Αναβάθμισε το υλικό, προσπαθώντας να κάνει το κέλυφος Lisa έναν πιο τρομερό υπολογιστή σε σχέση με άλλες σύγχρονες εκδόσεις. Το λογισμικό ενισχύθηκε με το πακέτο MacWorks, επιτρέποντας στη Lisa να τρέχει πιο σύγχρονο λογισμικό Mac.
Αν και δεν υπάρχει τίποτα αποκαλυπτικό σε αυτό, ειδικά για τους ανθρώπους που είναι ενσωματωμένοι στο οικοσύστημα της Apple για δεκαετίες, το ντοκιμαντέρ εξακολουθεί να αξίζει να το παρακολουθήσετε. Αφηγείται επιτακτικά την ιστορία ενός υπολογιστή 40 ετών που άλλαξε τον κόσμο, ακόμα κι αν κανείς δεν το πρόσεξε εκείνη τη στιγμή και δεν του έδωσε την σημασία που του αναλογούσε.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube |