18.6 C
Athens
Friday, May 3, 2024
More

    Η πληροφορική θα ήταν εντελώς διαφορετική αν η Apple δεν είχε δημιουργηθεί πριν από 48 χρόνια σαν σήμερα

    Η Apple του 1976 είναι αγνώριστη σε σύγκριση με τη σημερινή γιγάντια εταιρεία, και ωστόσο οι βασικές πρώιμες αποφάσεις από τον Steve Jobs, τον Steve Wozniak και άλλους, εξακολουθούν να έχουν την επίδραση τους σήμερα.

    Τώρα, γνωστός ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Tim Cook εντάχθηκε αρχικά στην Apple το 1998 για να εργαστεί για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία λειτουργούσε στην διανομή της. Η εταιρεία ήταν 22 ετών τότε και όδευε προς μια αναζωπύρωση με την επιστροφή του Jobs.

    Η ιστορία τριών πράξεων της Apple

    Σήμερα η Apple είναι σίγουρα στην τρίτη πράξη της ιστορίας της.

    Πίσω στη δεκαετία του 1970, είχε την πρώτη της συναρπαστική πράξη, στη συνέχεια πέρασε στην αναταραχή στη δεκαετία του 1990 για τη δεύτερη, προτού γίνει τελικά η αμερικανική ιστορία επιτυχίας και αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

    Είναι αλήθεια — μπορείτε να ξεκινήσετε μια πολυεθνική εταιρεία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα γκαράζ. Ωστόσο, δεν είναι λες και η ίδρυση μιας εταιρείας ήταν η προφανής κίνηση. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Steve Wozniak είχε σχέδια για αυτό που έγινε γνωστό ως υπολογιστής Apple I και ο φίλος του Steve Jobs είχε σχέδια για να τα πουλήσει.

    Ο Woz θα τα έδινε τα σχέδια σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ο Jobs όχι, και ακόμα κι έτσι, ακόμη και ο Steve Jobs με πολύ πιο εμπορική σκέψη δεν είχε σκοπό να κάνει μια εταιρεία. Αντίθετα, αυτό που προσπάθησαν πρώτα και οι δύο Steves ήταν να πουλήσουν τις ιδέες τους στις υπάρχουσες εταιρείες στις οποίες είτε εργάζονταν εκείνη την εποχή είτε είχαν προηγουμένως απασχοληθεί.

    Ο Woz ήταν μηχανικός στη Hewlett-Packard, για παράδειγμα, και κατάφερε να πείσει ανώτερους μηχανικούς να εξετάσουν το σχέδιό του με σκοπό να τους αγοράσει η HP. Όχι μόνο συμφώνησαν ότι ήταν εφαρμόσιμο, αλλά αναγνώρισαν επίσης ότι θα μπορούσε να γίνει φθηνά – ωστόσο παρόλα αυτά το προσπέρασαν.

    Οι ιδέες του Woz δεν ταίριαζαν με αυτό που πίστευαν ότι θα έπρεπε να είναι ένας υπολογιστής Hewlett-Packard. Η παλιά εταιρεία Atari του Steve Jobs ένιωθε το ίδιο. Είχε προσπαθήσει να κάνει την Atari να ενδιαφερθεί για αυτό που θα γινόταν το Apple II, αλλά και αυτό απορρίφθηκε.

    Μόνο που ο Al Alcorn της Atari έφερε τον Jobs σε επαφή με τους επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών και ο δρόμος για τη δημιουργία μιας εταιρείας ξεκίνησε. Όταν ίδρυσαν επισήμως την Apple, ήταν με έναν άλλο μηχανικό της Atari, τον Ron Wayne.

    Θα σχεδίαζε περίφημα το αυθεντικό, εξαιρετικά περίτεχνο λογότυπο της Apple, και στη συνέχεια θα άφηνε ακόμη πιο περίφημα την εταιρεία προτού απογειωθεί.

    Οι τρεις άνδρες σχημάτισαν επίσημα την Apple την 1η Απριλίου 1976 και ο Ron Wayne παραιτήθηκε μόλις 12 ημέρες αργότερα. Του είχαν προσφέρει το δέκα τοις εκατό της Apple, αλλά επέλεξε να το εξαγοράσει ο Steve Jobs για 800 $.

    Ενώ οι τιμές των μετοχών προφανώς ποικίλλουν πάρα πολύ, λαμβάνοντας ως στιγμιότυπο τον Μάρτιο του 2023, τα 800 δολάρια του Wayne είναι ισοδύναμα μόλις πέντε μεμονωμένων μετοχών της εταιρείας. Αυτή η πληρωμή θα αυξηθεί αργότερα, ωστόσο, καθώς ο πολύ πιο έμπειρος επιχειρηματίας Mark Markkula εισήλθε το 1977 ως επενδυτής. Υπό τον Markkula, η εταιρεία Apple εξαγόρασε επίσημα και τους τρεις αρχικούς συνεργάτες, για ένα σύνολο 5.308,96 $. Για νομικούς λόγους, ο Wayne πήρε το ένα τρίτο από αυτό παρόλο που είχε ήδη φύγει.

    Είναι αδύνατο να μην δούμε τώρα την αποχώρησή του ως λάθος, δεδομένης της συντριπτικής επιτυχίας της Apple. Αλλά εκείνη την εποχή, πληρωνόταν λογικά και έφευγε από μια εταιρεία που δεν είχε βέβαιο μέλλον. Ανάμεσα στις αμέτρητες φορές που ρωτήθηκε για την αποχώρησή του, ο Ron Wayne ισχυρίστηκε το 2013 ότι δεν μετάνιωσε καθόλου. «

    Θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό που βρέθηκα σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία», είπε, «και η ίδρυση της Apple ήταν πράγματι ένα σημείο καμπής στην ιστορία, αν και εκείνη την εποχή, φυσικά, κανείς δεν το μπορούσε να το γνωρίζει αυτό».

    Η πρώτη επιτυχία της Apple

    Αφού έφυγε, αλλά προτού η Markkula τη μετατρέψει σε μια ενήλικη εταιρεία, η Apple είχε την πρώτη της επιτυχία — και ήταν κάτι που θα σας φανεί οικείο αν παρακολουθήσετε πώς λειτουργεί η εταιρεία σήμερα.

    Η Apple έφτιαξε 50 υπολογιστές Apple-I χωρίς να έχει καθόλου χρήματα, και τους πούλησε όλους μια μέρα πριν χρειαστεί να πληρώσει τους προμηθευτές της. Σήμερα η Apple έχει μια εξαιρετικά καλά διαχειριζόμενη προσέγγιση στην εφοδιαστική της αλυσίδα, αλλά ακόμη και το 1976 μάθαινε κυριολεκτικά τα οφέλη της χρηματοδότησης.

    Ήταν η πρώτη φορά που ο Steve Jobs άκουγε ποτέ για αυτό που ονομαζόταν πίστωση 30 ημερών, που σημαίνει ότι είχε τόσο καιρό να πληρώσει τους προμηθευτές τους. Το έμαθε τότε γιατί έπρεπε.

    Ο Jobs είχε στείλει το Apple-I στον Paul Terrell, ο οποίος διαχειριζόταν το τότε επιτυχημένο Byte Shop. Ενώ ο Jobs ήθελε να πουλήσει τις μητρικές πλακέτες και τα κιτ για να κάνει χομπίστες να φτιάξουν τους δικούς τους υπολογιστές, ο Terrell ήθελε συναρμολογημένες συσκευές και τις πήρε.

    Αν η Apple έμαθε τότε για τα χρηματοοικονομικά και τις αλυσίδες εφοδιασμού, έμαθε για τις επιχειρήσεις το 1977, όταν ήρθε στο πλοίο thw o πρώην Intel, Markkula. Εκτός από την αναδιοργάνωση της επιχείρησης, όμως, έκανε και κάτι άλλο που εξακολουθεί να είναι μέρος της Apple όλες αυτές τις δεκαετίες αργότερα. Έθεσε τη φιλοσοφία της εταιρείας.

    Είναι πιθανώς μέρος του Business 101 στο Χάρβαρντ ότι οι εταιρείες χρειάζονται φιλοσοφίες και δηλώσεις αποστολής, και αν έχετε εργαστεί ποτέ για μια εταιρεία, είναι πιθανό να έχετε μια υγιή σκεπτικιστική στάση απέναντί τους. Ωστόσο, στην περίπτωση της Apple, η φιλοσοφία που έγραψε ο Markkula ήταν εξαιρετικά σαφής και η εταιρεία την έχει με αξιοσημείωτη συνέπεια μέχρι και σήμερα. Αυτή ήταν η Apple το 1977 – και εξακολουθεί να είναι η Apple σήμερα.

    Ο Steve Jobs θα εξήγησε αργότερα στον βιογράφο του Walter Isaacson, ότι η άποψη του Markkula ήταν ότι το να βγάλεις χρήματα δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος. Προφανώς χρειάζεται, και ακόμα πιο προφανώς το θέλεις, αλλά αν τα χρήματα είναι η πρώτη σκέψη, η εταιρεία θα δυσκολευτεί. Ενώ αν κάνεις “κάτι στο οποίο πιστεύεις” και συγκεντρωθείς επίσης στο “να φτιάξεις μια εταιρεία που θα διαρκέσει”, τα χρήματα θα ακολουθήσουν.

    Η “The Apple Marketing Philosophy” του Markkula είναι ξεκάθαρα μια ιδέα της Apple γιατί είναι εξαιρετική και συνειδητά απλή. Το μονοσέλιδο έγγραφο, που γράφτηκε στις 3 Ιανουαρίου 1977, έχει μόνο δύο σύντομες οδηγίες σχετικά με την κατανόηση των αναγκών των πελατών και την εστίαση σε μερικά συγκεκριμένα προϊόντα. Στη συνέχεια, ολοκληρώνεται με μια παράγραφο σχετικά με τη μεταφορά της Apple στους πελάτες της.

    Οι άνθρωποι κρίνουν ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του. Μπορεί να έχουμε το καλύτερο προϊόν, την υψηλότερη ποιότητα, το πιο χρήσιμο λογισμικό κ.λπ. Αν τα παρουσιάσουμε με τρόπο ολισθηρό, θα εκληφθούν ως ολισθηρές. εάν τα παρουσιάσουμε με δημιουργικό, επαγγελματικό τρόπο, θα προσδώσουμε τις επιθυμητές ιδιότητες.

    Σήμερα, η Apple είναι γνωστή για το πόσο καλά παρουσιάζει τα προϊόντα της, πόσο προσεκτικά σχεδιασμένη είναι η συσκευασία. Σήμερα, αυτό εξακολουθεί να είναι μέρος αυτού που κάνει την Apple, την Apple. Και ήταν εκεί, γραμμένο στην εταιρεία, από την αρχή. Τότε, ήταν μια παράγραφος για μια δήλωση αποστολής, αλλά μέχρι το τέλος της ζωής του Steve Jobs, ήταν ένα ολόκληρο «δωμάτιο συσκευασίας» όπου σχεδιάζονταν και δοκιμάζονταν κουτιά.

    Στην 45η χρονιά, αυτή η εστίαση στη συσκευασία είναι αναμφισβήτητα ακόμη μεγαλύτερη. Η Apple έχει πλέον δεσμευτεί να αφαιρέσει όλες τις πλαστικές συσκευασίες μέχρι το τέλος του 2024, εν καιρώ για την 50η επέτειο της εταιρείας.

    Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.