Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη νέα νομοθεσία για το «δικαίωμα επισκευής» που στοχεύει να διευκολύνει τους καταναλωτές να επισκευάσουν τις σπασμένες συσκευές τους, ακόμη και αν τα προϊόντα είναι εκτός εγγύησης.
Η ΕΕ απαιτεί ήδη από τις εταιρείες να προσφέρουν ελάχιστη εγγύηση δύο ετών σε κοινές οικιακές συσκευές και ηλεκτρονικά είδη, όπως smartphone, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων και ηλεκτρικές σκούπες, αλλά οι νέοι κανόνες επιβάλλουν πρόσθετες απαιτήσεις.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ένας καταναλωτής επιλέξει να επισκευάσει τη συσκευή του με εγγύηση, η εγγύηση πρέπει να παραταθεί κατά ένα χρόνο. Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να δανειστούν μια συσκευή ενώ η δική τους επισκευάζεται και εάν δεν μπορεί να επισκευαστεί, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μια ανακαινισμένη μονάδα ως εναλλακτική.
Όταν λήγει η εγγύηση ενός προϊόντος, οι εταιρείες εξακολουθούν να υποχρεούνται να επισκευάζουν συσκευές σε «λογική τιμή», ώστε να μην αποθαρρύνουν σκόπιμα τους καταναλωτές να τις επισκευάσουν. Επίσης, θα απαγορεύεται στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν “εμπόδια που σχετίζονται με το υλικό ή το λογισμικό για επισκευή”, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της χρήσης μεταχειρισμένων, συμβατών και 3D ανταλλακτικών από ανεξάρτητους επισκευαστές, εφόσον συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Επιπλέον, οι κατασκευαστές δεν θα μπορούν να αρνηθούν να επισκευάσουν ένα προϊόν αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους ή επειδή επισκευάστηκε προηγουμένως από κάποιον άλλο. Οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες επισκευής τους, συμπεριλαμβανομένων των ενδεικτικών τιμών των πιο συνηθισμένων επισκευών.
«Το δικαίωμα των καταναλωτών να επισκευάζουν προϊόντα θα γίνει πλέον πραγματικότητα», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρενέ Ρεπάσι. “Θα είναι ευκολότερο και φθηνότερο να επισκευάζονται αντί να αγοράζουν νέα, ακριβά αντικείμενα. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για το Κοινοβούλιο και τη δέσμευσή του να ενδυναμώσει τους καταναλωτές στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η νέα νομοθεσία παρατείνει τις νόμιμες εγγυήσεις κατά 12 μήνες όταν επιλέγει την επισκευή , παρέχει καλύτερη πρόσβαση στα ανταλλακτικά και εξασφαλίζει ευκολότερη, φθηνότερη και ταχύτερη επισκευή.”
Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μετά την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο, με την οδηγία να ενεργοποιείται 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της.
Ο όμιλος European’s Right to Repair χαιρέτισε τη νομοθεσία, χαρακτηρίζοντάς την “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, αλλά είπε ότι “το εύρος των προϊόντων που καλύπτονται παραμένει πολύ στενό” και θα εισαγάγει κενά. Ο συνασπισμός σημείωσε ότι οι κανόνες καλύπτουν μόνο καταναλωτικά προϊόντα και όχι οτιδήποτε αγοράζεται από επιχειρήσεις ή βιομηχανικά αγαθά. Επίσης επέκρινε την έλλειψη καθοδήγησης σχετικά με το τι αποτελούσε «λογική τιμή» για τα ανταλλακτικά.
Η Apple είναι πιθανό να επηρεαστεί από τη νομοθεσία, ειδικά όσον αφορά την αμφιλεγόμενη απαίτηση “σύζευξης εξαρτημάτων” που αποτρέπει την αντικατάσταση ορισμένων εξαρτημάτων της συσκευής από τρίτους. Επί του παρόντος, εάν ένα εξάρτημα iPhone αντικατασταθεί με παρόμοιο με ένα ανεπίσημο τρίτο μέρος, ενδέχεται να μην αναγνωρίζεται από το λογισμικό συστήματος του iPhone.
Η διατύπωση των νέων κανόνων της ΕΕ υποδηλώνει ότι αυτό δεν θα επιτρέπεται πλέον.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube