Οι νέοι όροι του καταστήματος εφαρμογών της Apple έχουν δεχθεί πυρά για αυτό που πολλοί περιγράφουν ως «κακόβουλη συμμόρφωση» με τον Νόμο της ΕΕ για τις Ψηφιακές Αγορές – δηλαδή, τεχνική συμμόρφωση με τον αντιμονοπωλιακό νόμο ενώ αναιρεί πλήρως την πρόθεσή του.
Μια νέα έκθεση αναφέρει ότι τόσο η Meta όσο και η Microsoft έχουν ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ, ζητώντας της να απορρίψει τους νέους όρους της Apple ως «επαχθή» και «απαγορευτικό»…
Στο iOS 17.4, η Apple εισήγαγε αλλαγές που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να πωλούν τις εφαρμογές τους εκτός του επίσημου Apple App Store, καθώς και να μεταβούν σε εναλλακτικούς όρους εάν επιθυμούν να παραμείνουν στο κατάστημα.
Ωστόσο, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για «κακόβουλη συμμόρφωση» επειδή επιβάλλει όρους που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε προγραμματιστή να κερδίσει περισσότερα χρήματα με αυτόν τον τρόπο.
Η Apple θα εξακολουθούσε να παίρνει προμήθεια 27% στις πωλήσεις που πραγματοποιούνται εκτός του δικού της App Store και οι εναλλακτικοί όροι που είναι διαθέσιμοι στους Ευρωπαίους προγραμματιστές περιλαμβάνουν χρέωση 0,50 € ανά εγκατάσταση ανά έτος, η οποία δεν θα ήταν πρακτική για πολλές εφαρμογές, ειδικά για δωρεάν.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής δηλώσει ότι εξετάζει το θέμα και είναι έτοιμη να «λάβει ισχυρή δράση» εάν αποφασίσει ότι η προσέγγιση της Apple δεν είναι αποδεκτή.
Microsoft:
«Πιστεύουμε ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες οδηγούν την αλλαγή και την πρόοδο προς ανοιχτές πλατφόρμες και μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Η νέα πολιτική της Apple είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Ελπίζουμε να ακούσουν τα σχόλια σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιό τους και να εργαστούν για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς για όλους».
Meta:
Ο Zuckerberg πρότεινε ότι ούτε η Meta θα επιλέξει τους νέους όρους της Apple στην ΕΕ, όπως έχουν τα πράγματα. «Δεν νομίζω ότι το θέμα της Apple θα έχει κάποια διαφορά για εμάς γιατί πιστεύω ότι με τον τρόπο που το έχουν εφαρμόσει, θα εκπλαγώ πολύ αν κάποιος προγραμματιστής επιλέξει να πάει στα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών που έχουν », είπε το στέλεχος.
«Το έχουν καταστήσει τόσο επαχθές, και νομίζω, τόσο σε αντίθεση με την πρόθεση του κανονισμού της ΕΕ που νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε —συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας», πρόσθεσε.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι και οι δύο εταιρείες ασκούν τώρα πιέσεις στην ΕΕ, ζητώντας τους να απορρίψουν την απάντηση της Apple και να προσφέρουν καλύτερους όρους στους προγραμματιστές.
Ο Damien Geradin, δικηγόρος προγραμματιστών που επικρίνουν την Apple, καλεί τους μικρούς προγραμματιστές να γνωστοποιήσουν επίσης τις απόψεις τους στην ΕΕ.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube