13.7 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

  Η Apple μήνυσε πρώην υπάλληλο για διαρροή της εφαρμογής Journal του iPhone και πολλά άλλα

  Η Apple μήνυσε αυτόν τον μήνα τον πρώην υπάλληλο της Andrew Aude στο πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, ισχυριζόμενη ότι παραβίασε τη συμφωνία εμπιστευτικότητας της εταιρείας και παραβίασε την εργατική νομοθεσία διαρρέοντας ευαίσθητες πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης και σε εργαζόμενους σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Η Apple ζήτησε μια δίκη από ενόρκους και ζητά αποζημίωση άνω των 25.000 $.

  Ο Aude εντάχθηκε στην Apple ως μηχανικός λογισμικού iOS το 2016, λίγο μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο. Εργάστηκε για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της μπαταρίας, καθιστώντας τον “να έχει πρόσβαση σε απόρρητο σε πληροφορίες σχετικά με δεκάδες από τα πιο ευαίσθητα έργα της Apple”, σύμφωνα με την καταγγελία.

  Η μήνυση ισχυρίζεται ότι για μια περίοδο πέντε ετών, ο Aude χρησιμοποίησε το iPhone της εργασίας του που είχε εκδοθεί από την Apple για να διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με περισσότερα από μισή ντουζίνα προϊόντα και πολιτικές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των τότε μη ανακοινωθέντων εφαρμογών Journal και Vision Pro, πολιτικών ανάπτυξης προϊόντων. στρατηγικές για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, τον αριθμό των εργαζομένων και πολλά άλλα.

  Τον Απρίλιο του 2023, για παράδειγμα, η Apple ισχυρίζεται ότι ο Aude διέρρευσε μια λίστα οριστικών λειτουργιών για την εφαρμογή Journal του iPhone σε έναν δημοσιογράφο της Wall Street Journal σε μια τηλεφωνική κλήση. Τον ίδιο μήνα, ο Aaron Tilley της Wall Street Journal δημοσίευσε μια αναφορά με τίτλο «Η Apple σχεδιάζει την εφαρμογή iPhone Journaling σε Επέκταση Πρωτοβουλιών Υγείας».

  Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal, ο Aude λέγεται ότι έστειλε «πάνω από 1.400» μηνύματα στον ίδιο δημοσιογράφο, τον οποίο ο Aude ανέφερε ως «Homeboy». Κατηγορείται επίσης ότι έστειλε «πάνω από 10.000 μηνύματα κειμένου» σε άλλη δημοσιογράφο στον ιστότοπο The Information, και φέρεται να ταξίδεψε «σε όλη την ήπειρο» για να συναντηθεί μαζί της.

  Άλλες διαρροές σχετίζονται με το Vision Pro και άλλο υλικό:

  Ως άλλο παράδειγμα, ένα στιγμιότυπο οθόνης του Οκτωβρίου 2020 στο iPhone εργασίας του κ. Aude που εκδόθηκε από την Apple δείχνει ότι αποκάλυψε την ανάπτυξη προϊόντων της Apple εντός του χωρικού υπολογιστικού χώρου σε έναν υπάλληλο που δεν ήταν της Apple. Ο κ. Aude έκανε αυτή την αποκάλυψη παρόλο που οι προσπάθειες ανάπτυξης της Apple ήταν εμπιστευτικές και άγνωστες στο κοινό. Τους επόμενους μήνες, ο κ. Aude αποκάλυψε πρόσθετες εμπιστευτικές πληροφορίες της Apple—συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με μη ανακοινωθέντα προϊόντα και πληροφοριών υλικού.

  Η Apple πιστεύει ότι οι ενέργειες του Aude ήταν “εκτενείς και σκόπιμες”, με τον Aude να παραδέχεται ότι διέρρευσε πληροφορίες για να μπορέσει να “σκοτώσει” προϊόντα και χαρακτηριστικά με τα οποία διαφωνούσε. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι λανθασμένες αποκαλύψεις του οδήγησαν σε τουλάχιστον πέντε άρθρα ειδήσεων που συζητούσαν τις εμπιστευτικές και αποκλειστικές πληροφορίες της εταιρείας. Η Apple λέει ότι αυτές οι δημόσιες αποκαλύψεις εμπόδισαν την ικανότητά της να “εκπλήσσει και να ευχαριστεί” με τα τελευταία προϊόντα της.

  Η Apple είπε ότι έμαθε για τις λανθασμένες αποκαλύψεις του Aude στα τέλη του 2023 και η εταιρεία τον απέλυσε για την υποτιθέμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Σε μια συνέντευξη του Νοεμβρίου 2023, η Apple ισχυρίζεται ότι ο Aude αρνήθηκε ότι διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες σε οποιονδήποτε.

  Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της εσωτερική του συνέντευξης εντός της εταιρείας, η Apple ισχυρίζεται ότι ο Aude πήγε στην τουαλέτα και διέγραψε “σημαντικές ποσότητες αποδεικτικών στοιχείων” από το iPhone της εργασίας του, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Signal που χρησιμοποιούσε για να επικοινωνεί με το “Homeboy”.

  Κατά τη διάρκεια μιας επόμενης συνέντευξης τον Δεκέμβριο του 2023, η Apple ισχυρίζεται ότι ο Aude παραδέχτηκε ορισμένες από τις λανθασμένες αποκαλύψεις του, αλλά ισχυρίζεται ότι παρείχε μόνο «μικρές παραδοχές που περιορίζονταν στις πληροφορίες που δεν ήταν σε θέση να καταστρέψει». Η Apple προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα εξωδικαστικά, αλλά είπε ότι ο Aude δεν ήταν συνεργάσιμος:

  Η Apple δεν κάνει επιπόλαια μήνυση κατά των πρώην υπαλλήλων της. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της εσκεμμένης καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων από τον κ. Aude, η Apple δεν μπορεί να γνωρίζει του τι αποκάλυψε σε ποιον και πότε. Πριν από την υποβολή αυτής της αγωγής, η Apple επικοινώνησε με τον κ. Aude για να επιλύσει πιθανώς αυτό το ζήτημα. Πριν από περισσότερο από ένα μήνα, η Apple επικοινώνησε με τον κ. Aude για να κατανοήσει το πλήρες εύρος των διαρροών του και να ζητήσει την πλήρη συνεργασία του για την επίλυση αυτού του ζητήματος χωρίς προσφυγή. Ο κ. Aude, ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε να συνεργαστεί.

  Ο Aude φέρεται να αρνήθηκε επίσης να εκχωρήσει τις περιορισμένες μονάδες μετοχών της Apple που έλαβε ως μέρος του πακέτου αποζημίωσής του.

  Η Apple είπε ότι ο Aude αποτελεί «συνεχή απειλή» για την εταιρεία λόγω της «μακράς και εκτεταμένης ιστορίας του στην αποκάλυψη [εμπιστευτικών πληροφοριών] σε τρίτους σκόπιμα και χωρίς εξουσιοδότηση, τις συνεχείς σχέσεις του με άτομα σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας και με δημοσιογράφους και προσπαθεί να αποκρύψει την ανάρμοστη συμπεριφορά του».

  Η Apple επιδιώκει τόσο αποζημίωση όσο και τιμωρία σε ένα ποσό που θα καθοριστεί στη δίκη, και επίσης αναζητά άλλα νομικά μέσα.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.