Η Apple μόλις πραγματοποίησε την πολυαναμενόμενη εκδήλωσή της, η οποία ήταν γεμάτη με έναν τόνο ανακοινώσεων τεχνητής νοημοσύνης όπως εικαζόταν νωρίτερα. Ίσως η Apple Intelligence και η νέα συνεργασία της Apple με το OpenAI για να φέρουν το ChatGPT στο οικοσύστημα ξεχώρισαν περισσότερο.
Η Apple μπορεί να θεωρηθεί ως μια καθυστερημένη άνθιση στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με ανταγωνιστές όπως η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI και έχει ενσωματώσει την τεχνολογία στα περισσότερα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Ομολογουμένως, ο γίγαντας που ακούει στο όνομα Microsoft φαινομενικά πετά ψηλά με το κύμα AI που τον έχει μετατρέψει στην πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο.
Οι αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την τεράστια επιτυχία της στην πρώιμη επένδυσή της και στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι τάσεις υποδηλώνουν επίσης ότι η Microsoft θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα να φτάσει στη στιγμή του iPhone με την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό δεν σημαίνει επίσης ότι το ταξίδι ήταν ομαλό. Οι μεγάλες φιλοδοξίες τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft την έχουν βάλει στο στόχαστρο με τους αντιμονοπωλιακούς φύλακες να αναπνέουν από το λαιμό της για ζητήματα που σχετίζονται με το απόρρητο και την ασφάλεια. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους που η Apple αποφεύγει τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης και τα μεγάλα άλματα τουλάχιστον μέχρι τις ανακοινώσεις στο WWDC.
Τι είναι η Apple Intelligence;
Η Apple έχει φαινομενικά καλύψει τις βάσεις ασφάλειας και απορρήτου της με το Apple Intelligence – ένα νέο σύστημα που υποστηρίζεται από AI ενσωματωμένο σε iOS 18, iPadOS 18 και macOS Sequoia. Λειτουργεί όπως άλλα chatbot που υποστηρίζονται από AI, όπως το Microsoft Copilot ή το ChatGPT, αλλά με εξατομικευμένη πινελιά. Σύμφωνα με την Apple: “
Εκμεταλλεύεται τη δύναμη του πυριτίου της Apple να κατανοεί και να δημιουργεί γλώσσα και εικόνες, να αναλαμβάνει δράση σε όλες τις εφαρμογές και να αντλεί από το προσωπικό περιβάλλον για να απλοποιεί και να επιταχύνει τις καθημερινές εργασίες.”
Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα chatbot που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, η Apple Intelligence διαθέτει το ισχυρό μοντέλο βάσης για να υποστηρίζει τις περισσότερες εμπειρίες, αλλά είναι αρκετά μικρό για να λειτουργεί στη συσκευή.
Η εταιρεία δηλώνει ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης έχει υποβληθεί σε έντονη εκπαίδευση για να τελειοποιήσει τις δυνατότητές του, επιτρέποντάς του να χειρίζεται καλύτερα εργασίες όπως η δημιουργία κειμένου και οι περιλήψεις. Το θεμελιώδες μοντέλο αξιοποιεί επίσης μια νέα τεχνική που ονομάζονται προσαρμογείς, επιτρέποντάς του να χειρίζεται καλύτερα νεότερες εργασίες, παρόλο που δεν έχει εκπαιδευτεί σε αυτά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να εντοπίσετε διαφορές απόδοσης όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία όπως το Copilot για τη δημιουργία εικόνων. Το εργαλείο είναι εξαιρετικό στη δημιουργία λεπτομερών δομικών σχεδίων στο βαθμό που διεκδικεί εργασίες αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης από επαγγελματίες, αλλά αποτυγχάνει σε απλές εργασίες όπως η δημιουργία μιας απλής εικόνας.
Η Apple λέει ότι η Apple Intelligence διατίθεται με ένα ευρύ σύνολο προσαρμογών που έχουν ρυθμιστεί με ακρίβεια για ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, κλιμακώνοντας τελικά τις δυνατότητές του σε μεγαλύτερα ύψη. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Apple Intelligence περιορίζεται σε λίγες συσκευές επειδή απαιτεί εξελιγμένη υποστήριξη υλικού και λογισμικού. Η συμπίεση μιας παραμέτρου LLM 3 δισεκατομμυρίων για εκτέλεση στο iPhone 15 Pro ή νεότερη έκδοση χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Το ChatGPT και το Copilot διαθέτουν εκδόσεις συνδρομής επί πληρωμή που «εγγυούνται» ταχύτερη απόδοση και βελτιωμένη εμπειρία χρήστη ακόμη και σε ώρες αιχμής, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Το Apple Intelligence εστιάζει στην απόδοση συμπερασμάτων και στη βελτιστοποίηση που υπόσχεται μικρότερη περίοδο για την επεξεργασία των προτροπών και τη δημιουργία απαντήσεων.
Ενώ η Apple Intelligence λειτουργεί ομαλά, υπάρχουν πολύπλοκες εργασίες ή ερωτήματα που δεν μπορεί να χειριστεί. Εδώ έρχεται το Private Cloud Compute, το οποίο είναι κατάλληλο για την εκτέλεση μεγάλων μοντέλων . Αλλά αυτό δεν είναι παρόμοιο με τη χρήση του cloud; Και πού βρίσκεται το απόρρητο και η ασφάλεια σε όλα αυτά; Το Private Cloud Compute έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται ιδιωτικά την τεχνητή νοημοσύνη, διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ασφάλεια του χρήστη κατά την αλληλεπίδραση με τα μοντέλα.
Λειτουργεί σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιώντας ένα υποσύνολο των θεμελίων του iOS που βασίζεται στην ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος της Apple. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Private Cloud Compute δεν συνοδεύεται από λειτουργίες όπως η επίμονη αποθήκευση που μπορεί να θέσει δυνητικούς κινδύνους για διακομιστές AI, αποτρέποντας τελικά τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα. Αποστέλλεται επίσης με Secure Enclave, Secure Boot, Trusted Execution Monitor και πολλά άλλα ως επιπλέον επίπεδα ασφάλειας.
Η Apple δεν φοβάται λίγη κριτική
Τα δεδομένα του χρήστη παραμένουν ιδιωτικά και δεν αποθηκεύονται από την Apple για την εκπαίδευση των μοντέλων της, αποτρέποντας τελικά την πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένα μέρη. Επιπλέον, η Apple υπόσχεται να δημοσιοποιήσει τις εικονικές εικόνες των παραγωγών της στο Private Cloud Compute για εις βάθος ανάλυση και κριτική από ερευνητές ασφαλείας και ενδιαφερόμενα μέρη.
Ένα μάθημα Το βιβλίο της Microsoft για παραβιάσεις απορρήτου και ασφάλειας που τροφοδοτούνται από φιλοδοξίες τεχνητής νοημοσύνης
Η Apple μπορεί να υπερηφανεύεται για την τεράστια εμπειρία εκτέλεσης εργασιών μηχανικής εκμάθησης στη συσκευή σε όλες τις πλατφόρμες της, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τη δύναμη της Apple Silicon, επιτρέποντάς της να παρέχει καλύτερη εμπειρία χρήστη με χαμηλό λανθάνοντα χρόνο.
Εκτός από τη διασφάλιση ότι τα δεδομένα του χρήστη παραμένουν ιδιωτικά και ασφαλή. Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι μεταξύ των σημαντικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τεχνητή νοημοσύνη και την αποτρέπουν από το να προχωρήσει.
Για παράδειγμα, η Microsoft έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις και επικρίσεις σχετικά με την αμφιλεγόμενη δυνατότητα ανάκλησης των Windows. Η Ανάκληση των Windows είναι μέρος των λειτουργιών AI επόμενης γενιάς που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης Windows και Surface της Microsoft τον Μάιο, η οποία καταγράφει στιγμιότυπα από όλα όσα κάνετε στη συσκευή σας και τα αποθηκεύει τοπικά. Οι χρήστες μπορούν να εκτελέσουν μια σημασιολογία στον υπολογιστή τους για να παρακολουθήσουν ξανά τα βήματά τους και να αναφερθούν σε κάτι που μπορεί να τους ξέφυγε από το μυαλό.
Αν και είναι χρήσιμο και εντυπωσιακό, το εργαλείο φαινομενικά έχει προκαλέσει ανησυχία στους χρήστες που το αναφέρουν ως «εφιάλτη ιδιωτικότητας» και παράδεισο των χάκερ. Η αμφιλεγόμενη δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης υποτίθεται ότι θα αποσταλεί αποκλειστικά σε υπολογιστές Copilot+ αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά ήδη προκαλεί προβλήματα σε βαθμό που να προσελκύει την προσοχή της βρετανικής υπηρεσίας παρακολούθησης δεδομένων.
Παρόλο που οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι έγκυρες, ένας ερευνητής ασφάλειας μπόρεσε να παρακάμψει τα επίπεδα ασφαλείας του εργαλείου και να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του, παρά την υπόσχεση της Microsoft 100% εστιασμένη στο απόρρητο. Ωστόσο, η εταιρεία έχει προσθέσει έκτοτε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως η υποχρεωτική εγγραφή στο Windows Hello, για να ενεργοποιήσει την Ανάκληση των Windows.
Είμαστε ακόμα στην πρώιμη φάση του ντεμπούτου της Apple στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς η εταιρεία ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της για το απόρρητο και την ασφάλεια και την υποδοχή από τους χρήστες. Εξάλλου, η νέα συνεργασία της Apple με το OpenAI προσφέρει μια ευκαιρία για την εταιρεία να πετύχει στην κατηγορία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία έδειξε ότι δίνει προτεραιότητα στο σημείο που βρίσκονται οι χρήστες της κατά την κυκλοφορία της εφαρμογής ChatGPT για επιτραπέζιους υπολογιστές αποκλειστικά σε χρήστες Mac, σνομπάροντας τα Windows.
► Κέρασε το AppleWorldHellas ένα καφέ: https://crowdfundly.com/appleworldhellas
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube