Ξεχάστε τα κουμπιά στερεάς κατάστασης στο iPhone, η Apple εργάζεται για πάνω από μια δεκαετία για να φτιάχνει οθόνες “πλευρικού τοιχώματος” για εμφάνιση πληροφοριών και ακόμη και να περιλαμβάνει εικονικά κουμπιά.
Το iPhone 15 Pro φημολογούνταν ότι θα έχει κουμπιά στερεάς κατάστασης για να αντικαταστήσει τους φυσικούς διακόπτες ισχύος και έντασης. Στη συνέχεια, φημολογήθηκε ότι η διαδικασία αποδεικνύεται πολύ περίπλοκη τεχνικά. Αλλά πιθανώς ακόμη πιο περίπλοκη είναι η ιδέα τουλάχιστον μερικής αντικατάστασης των μεταλλικών πλευρικών τοιχωμάτων ενός iPhone με οθόνες που θα μπορούσαν να παρουσιάζουν εικονικά κουμπιά.
Το 2011, η Apple υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια τέτοια ιδέα – και χορηγήθηκε το 2014. Μόνο, μια πρόσφατα αποκαλυφθείσα αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας δείχνει ότι η Apple έχει υποβάλει ξανά αίτηση για αυτήν τον Απρίλιο του 2023. Δεν πρόκειται για εκ νέου αίτηση επειδή η προηγούμενη λήγει, αλλά δεν υπάρχουν ακριβώς διαφορές στις εικόνες.
Η αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας ονομάζεται “Ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνες πλευρικών τοιχωμάτων”, η οποία, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, περιγράφει μια μέθοδο τοποθέτησης OLED ή άλλου τύπου ευέλικτης οθόνης γύρω από τα πλευρικά τοιχώματα μιας φορητής συσκευής. Αυτή δεν είναι η πρώτη ευρεσιτεχνία αναδιπλούμενης οθόνης που βγαίνει από την Apple, αυτό προτείνει μια φαινομενικά πιο διαχειρίσιμη ιδέα διαφορετικών πάνελ και κάποιας καμπυλότητας, αντί για ένα κυρτό κομμάτι γυαλιού παντού.
Τα τρέχοντα iPhone έχουν ήδη οθόνες OLED που είναι αναδιπλωμένες, αλλά η πρόταση της Apple είναι να επεκταθεί αυτή η ιδέα ώστε να υπάρχουν διαδραστικά ή ευαίσθητα στην αφή τμήματα των πλαϊνών οθονών. Αυτά μπορεί να μείνουν ακάλυπτα ή ορατά στον χρήστη, ενώ τα μη λειτουργικά τμήματα που φέρουν κυκλώματα μπορεί να καλυφθούν με μπογιά ή να καλύπτονται με άλλο τρόπο.
Επεκτείνοντας την οθόνη αφής ενός iPhone στα άκρα της συσκευής, παρέχεται στους χρήστες μια διευρυμένη διεπαφή εισόδου που ελευθερώνει χώρο στην κύρια οθόνη. Ταυτόχρονα, η επιπλέον οθόνη μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να εμφανίζει μια ποικιλία διαδραστικών εικονικών στοιχείων ελέγχου και λειτουργιών που δεν είναι δυνατόν να γίνει με στατικά φυσικά κουμπιά.
Σε ορισμένες προτάσεις, στις οθόνες των πλευρικών τοιχωμάτων εκχωρούνται ρόλοι προσβάσιμοι σε ορισμένα σενάρια. Για παράδειγμα, ένας αριθμός εικονιδίων εφαρμογών μπορεί να εμφανίζεται όταν ένας χρήστης γυρίζει το τηλέφωνό του στο πλάι ή μπορεί να εμφανίζονται επιστημονικές λειτουργίες όταν μια εφαρμογή αριθμομηχανής βρίσκεται σε λειτουργία. Οι εναλλακτικές χρήσεις περιλαμβάνουν χειριστήρια αναπαραγωγής μουσικής, ανάγνωση μηνυμάτων, αναγνώριση κλήσης και στοιχεία ελέγχου συστήματος, μεταξύ πολλών άλλων. Όλες οι πλευρικές οθόνες μπορεί να είναι εξοπλισμένες με στοιχεία αφής με δυνατότητα χειρονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητές τους.
Τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης διαμορφώσιμων κουμπιών “μαλακής” οθόνης είναι αμέσως εμφανή, καθώς οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια περιοχή εμφάνισης στο πλευρικό τοίχωμα για να ελέγχουν ή να προβάλλουν πολλαπλά στοιχεία γραφικών. Για παράδειγμα, μια περιοχή της οθόνης που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φυσικά κουμπιά έντασης ήχου μπορεί να εμφανίζει επίπεδα εξόδου, όνομα κομματιού και άλλες πληροφορίες.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσηςτο AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube