Η Apple δουλεύει πάνω στην ιδέα καλώδιων φόρτισης που συνδέονται στις συσκευές της με μαγνήτες. Αυτό μας φέρνει στο μυαλό την αγαπημένη MagSafe συνδεσμολογία που η Apple απέσυρε πριν μερικά χρόνια.

Η MagSafe συνδεσμολογία προστάτευε πραγματικά τα MacBook από πτώσεις αλλά η Apple την σταμάτησε κατά την αλλαγή στην USB-C συνδεσμολογία.

Όπως αναφέρει και η ίδια η Apple όταν ένα USB-C καλώδιο συνδεθεί με ένα MacBook ή iPad και κάτι συμβεί που θα τραβήξει απότομα αυτό το καλώδιο τότε αυτό μπορεί να βγει προς μια κατεύθυνση αντίθετη με την φυσιολογική του και έτσι να δημιουργηθεί ζημία στο σημείο σύνδεσης.

Ακόμη χειρότερα σε αυτές τις περιπτώσεις το MacBook ή το iPad μπορεί να βρεθούν με άσχημο τρόπο στο πάτωμα….

Στην Apple λοιπόν κατοχυρώθηκε ακόμη ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο “Smart Charging Systems for Portable Electronic Devices.”

Στην πατέντα αυτή έχουμε την χρήση μαγνητών σε καλώδιο για να αποφύγουν την ζημία όταν αυτά τραβηχτούν απότομα από την συσκευή.

Σύμφωνα με την ίδια την Apple “το έξυπνο σύστημα φόρτισης περιλαμβάνει έναν μαγνητικό σύνδεσμο και ένα σημείο φόρτισης που μπορούν δυναμικά να δημιουργήσουν έλξη ή απώθηση από την ηλεκτρονική συσκευή”.

Το εντυπωσιακό σημείο είναι ο όρος “δυναμικά”. H Apple οραματίζεται ένα σύστημα που θα έχει συμμετοχή σε αυτή την διακοπή στην σύνδεση αν συμβεί ένα ατύχημα μιας και αναφέρει “πως ο σύνδεσμος μπορεί να απενεργοποιηθεί από την συσκευή και από τον μαγνητικό σύνδεσμο φόρτισης πριν καν συμβεί η βίαιη απώθηση τους”

Το σύστημα αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει και ένα haptic feedback έτσι ώστε να υπάρχει ειδοποίηση για τον χρήση ότι η συσκευή του έχει συνδεθεί σωστά και με ασφάλεια.

Στην πατέντα αυτή της Apple που η εταιρεία λέει πως μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά σε όλες τις συσκευές της το σύστημα φόρτισης συνδέεται από μαγνήτες. Δεν γίνεται όμως κανένας λόγος για την μεταφορά δεδομένων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και ένας από τους λόγους που η Apple απέσυρε την MagSafe συνδεσμολογία ήταν γιατί είχε περιορισμούς στην μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες χαμηλότερης της USB-C συνδεσμολογίας.