Google Pixel 3a vs. iPhone SE (2020): Ποιό να αγοράσω;

0
919

Αν είστε στην αγορά και είστε μεταξύ του Pixel 3a και του νέου iPhone SE αρχικά να αναφέρουμε πως και οι δύο αυτές συσκευές αποτελούν αυτή την στιγμή το καλύτερο value for money για το 2020. Το μεγάλου ατού του Pixel 3a είναι η κάμερα που οι αποδόσεις της φτάνουν άνετα αυτές ναυαρχίδων ακόμη και σε νυχτερινές λήψεις. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του συναντούμε επίσης σημαντικά στοιχεία όπως το λογισμικό αλλά και η OLED οθόνη του.

Από την άλλη έχουμε το iPhone SE που έρχεται με τον απίστευτα γρήγoρο A13 Bionic επεξεργαστή που μπορεί να χειριστεί οποιαδήποτε εφαρμογή ή τίτλο παιχνιδιού του ρίξει κάποιος και μάλιστα με άνεση. Επίσης έχεται με ασύρματη φόρτιση, ευέλικτες επιλογές αποθηκευτικού χώρου και φυσικά για αρκετά χρόνια υποστήριξη αναβαθμίσεων στο λογισμικό του.

Γιατί το iPhone SE έχει κερδίσει τις εντυπώσεις

Όταν η Apple παρουσίασε το νέο iPhone SE στις 15 Απριλίου του 2020 άμεσα κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών. Ουσιαστικά η εταιρεία πήρε το σώμα του iPhone 8 και του έβαλε τον νεότερης γενιάς επεξεργαστή του iPhone 11/11 Pro, ενώ παράλληλα το κοστολόγησε σε μια άκρως ανταγωνιστική τιμή και ειδικά απέναντι στις Android συσκευές.

Ο σχεδιασμός του iPhone SE μπορεί εύκολα να διχάσει. Από την μια μπορεί κάποιος να δει έναν παλαιό σχεδιασμό χωρίς κάποια ιδιαίτερη έμπνευση εν έτη 2020. Αυτό αναμφίβολα είναι ένα στοιχείο στο οποίο θα σταθούν αρκετοί καταναλωτές αλλά από την άλλη υπάρχουν και πάρα πολλοί που περιμέναν και ήθελαν κάτι τέτοιο. Το iPhone SE είναι ένα από λίγα smartphones στην αγορά που είναι μικρά σε μέγεθος και μπορεί κάποιος να τα χειριστεί με το ένα χέρι.

Μετά έχουμε τον A13 Bionic επεξεργαστή. Αυτός είναι ο ίδιος που θα βρει κάποιος στα iPhone 11 και 11 Pro και αν συνδυαστεί αυτός με την ενεργειακά αποδοτική HD oθόνη του iPhone SE τότε το αποτέλεσμα είναι απίστευτα γρήγορες επιδόσεις. Ακόμη και απέναντι σε Android συσκευές των $1000 στον τομέα των επιδόσεων έρχεται άνετα πρώτο.

Στο πολύ θετικά του χαρακτηριστικά φυσικά έχουμε και το θέμα της υποστήριξης λογισμικού. Ο A13 Bionic επεξεργαστής αυτή την στιγμή είναι ο ικανότερος των ικανότερων για οποιοδήποτε smartphone και έτσι η Apple θα συνεχίζει να υποστηρίζει με νέες εκδόσεις του λογισμικού της τις συσκευές που τον έχουν ενσωματωμένο για πολλά χρόνια ακόμη.

Το πρώτο iPhone SE από το 2016 που ήρθε με την iOS 9.3 και 4 χρόνια μετά είναι συμβατό με την ιOS 13.3. Αυτή η υποστήριξη είναι κάτι που δεν την βλέπουμε στον χώρο του Android.

Τα παραπάνω είναι τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά που κάποιος πρέπει να αναλογιστεί αν σκέφτεται να αγοράσει το νέο iPhone SE. Στα θετικά βέβαια έχουμε και μια αξιόλογη 12MP κάμερα, ασύρματη φόρτιση κ.α

Λειτουργικό ΣύστημαAndroid 10iOS 13.3
Οθόνη5.6-inch 
LCD 
1080 x 2220 
18.5:9 ratio 
441 pixels-per-inch
4.7-inch 
LCD 
750 x 1334 
16:9 ratio 
326 pixels-per-inch
ΕπεξεργαστήςQualcomm Snapdragon 670Apple A13 Bionic
RAM4GB3GB
Αποθηκευτικός χώρος64GB64GB 
128GB 
256GB
Κάμερα στο πίσω12.2MP 
f/1.8 aperture 
OIS
12MP 
f/1.8 aperture 
OIS
Εμπρόσθια κάμερα8MP 
f/2.0 aperture
7MP 
f/2.2 aperture
Μπαταρία3,000 mAh1,821 mAh
Φόρτιση 18W wired charging18W wired charging 
Qi wireless charging
Αντίσταση στο νερόIP67
ΘύρεςUSB-C 
3.5mm headphone jack
Lightning
ΑσφάλειαRear fingerprint sensorTouch ID

Σίγουρα λοιπόν το iPhone SE είναι μια αγορά που δύσκολα θα απογοητεύσει τον οποιοδήποτε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος θα πρέπει να κλείσει και τα μάτια στο Pixel 3a.

H κάμερα για παράδειγμα είναι το καλύτερο στοιχείο του 3a. Τόσο το iPhone SE όσο και το Pixel 3a μπορούν να κάνουν λήψη φανταστικών φωτογραφιών με το 3a να υπερέχει στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Επίσης εκεί που υπερτερεί είναι και η οθόνη. Το πάνελ του 3a είναι OLED και έτσι σε σύγκριση με την LED οθόνη του iPhone SE το Pixel 3a δίνει περισσότερα έντονα και πιο ζωηρά χρώματα.

Στον τομέα τον επιδόσεων το Pixel 3a είναι αρκετά γρήγορο σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το iPhone SE.

Εν κατακλείδι το Pixel 3a και το iPhone SE έχουν πολλά χαρακτηριστικά που θα κερδίσουν τους καταναλωτές. Εκεί που ξεχωρίζουν βέβαια εκ βάσης είναι το λογισμικό τους. Το iPhone SE με το iOS και το Pixel 3a με το Android. Αν λοιπόν σας αρέσει το οικοσύστημα της Apple το iPhone SE δίνει μια ολοκληρωτική εμπειρία στον χρήστη του χωρίς να θυσιάζει κάτι. Από την άλλη το Pixel 3a είναι μια καθαρή Android συσκευή με κάποια ειδικά Android χαρακτηριστικά όπως το Now Playing κ.α ενώ δίνει μεγαλύτερη ελευθερία παραμετροποιήσεων κάτι φυσικά που είναι και το σήμα κατατεθέν του Android.

Αν τώρα δεν σας ενδιαφέρει το θέμα λογισμικού τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Από την μια το iPhone SE έχει μοναδικές επιδόσεις και υποστήριξη στις αναβαθμίσεις λογισμικού ενώ από την άλλη το Pixel 3a κερδίζει σε ότι έχει να κάνει με την κάμερα και την οθόνη και… ναι έχει και θύρα ακουστικών 3.5mm.