9to5-image-2014-09-09-at-1-56-34-pmΜια μεγάλη ημέρα τελείωσε χτες με την παρουσίαση της Apple στο Flint Center. Μεγάλη από πολλές απόψεις.

Πρώτα απ’ όλα οι προσδοκίες του κόσμου ήταν τεράστιες τόσο για μια σημαντική ανανέωση στην σειρά του iPhone όσο και για την αποκάλυψη του Apple Watch που θα επαναπροσδιόριζε την κατηγορία των smart watches. Μεγάλη γιατί η αγωνία ήταν τόση και το ενδιαφέρον τεράστιο που το live streaming  του event έπεφτε συνεχώς από την τεράστια ζήτηση που είχαν οι servers της Apple. Μεγάλη γιατί έκλεισε με ένα μεγάλο συγκρότημα – τους U2!

Ας δούμε λοιπόν, τα πράγματα από το τέλος προς την αρχή. Σίγουρα η σχέση Apple – U2 δεν είναι καινούρια και παρά τις όποιες γκρίνιες που έχουν κατά περιόδους εμφανιστεί στο Internet και αφορούν το project RED το οποίο ο Bono θεωρεί ότι δεν το στηρίζει όσο θα έπρεπε η Apple, δεν είναι μικρό το γεγονός ένα θρυλικό συγκρότημα σαν τους U2 να εμφανίζονται επί σκηνής με το νέο τους single και να δίνουν δωρεάν το νέο τους δίσκο σε όλους τους χρήστες του iTunes.

Όσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε με το live streaming του event πρέπει όλοι, εχθροί και φίλοι της  Apple να παραδεχτούμε το εξής: ανεξαρτήτως αν αγοράζουμε ή όχι τα προϊόντα της ή αν συμφωνούμε ή όχι με τις επιλογές της, αυτή η εταιρεία έχει αυτό το “κάτι” που κρατά σε εγρήγορση φίλους και εχθρούς. Σε λίγες μέρες μπορεί να έχουμε στην διάθεσή μας και πραγματικά νούμερα για τον χαμό που έγινε χτες στο Internet, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι (φυσικά πρώτοι και καλύτεροι οι ανταγωνιστές της) κρεμάστηκαν κυριολεκτικά και μεταφορικά από τα χείλη της στην χτεσινή παρουσίαση.  Πραγματικά δεν θυμάμαι άλλη παρουσίαση- και τις έχω δει όλες- να έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στο live streaming εξαιτίας της τεράστιας ζήτησης του κοινού. Μια ζήτηση που ήταν αναμενόμενη μιας και θα είχαμε την αποκάλυψη…………..του Apple Watch.

….και εγένετο Apple Watch!

Χμ, ναι το ξέρω. Πολλοί θα τρέξουν να πουν ότι είναι πανέμορφο. Και θα συμφωνήσω, αλλά……..

Κατ’ αρχήν οφείλω να παραδεχθώ ότι τόσο κατά το παρελθόν όσο και χτες ο Jonathan Ive ξέρει να σχεδιάζει πανέμορφα προϊόντα και αξίζει τα λεφτά του. Τελεία. Σίγουρα από όλα τα  smart watches που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα, το Apple Watch είναι το ομορφότερο. Και για να σας προλάβω, δεν το λέω αυτό ως fan boy της Apple, ειλικρινά το πιστεύω (δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στον ανταγωνισμό και να δείτε πόσο φτωχός φαντάζει μπροστά στα 34 διαθέσιμα μοντέλα του Apple Watch).

Στο δια ταύτα, τώρα. Προσωπικά αυτή η κατηγορία δεν με έχει πείσει και εξηγούμαι:

  • σύμφωνα με πρόσφατες φήμες και το Apple Watch όπως και οι ανταγωνιστές του θα έχουν διάρκεια μπαταρίας μίας το πολύ δύο ημερών. Όπως και να το δει κανείς κόσμημα ή gadget προσθέτει ακόμη έναν καθημερινό πονοκέφαλο με το να σκέφτομαι να το φορτίσω – εδώ και χρόνια γκρινιάζουμε Apple fan boys και Android lovers για την αυτονομία των κινητών μας- πόσο μάλλον να έχουμε κι άλλο ένα gadget να μας απασχολεί.
  • δεύτερον, και το Apple Watch θέλει  -όχι τον Γερμανό του- αλλά το κινητό του για να είναι λειτουργικό. Δηλαδή είναι στην ουσία ένα αξεσουάρ του iPhone. Δεν μπορώ να χωρέσω στο κεφάλι μου (μπορεί να μεγαλώνω και να γίνομαι συντηρητικός δεν ξέρω) την χρηστικότητα του απ’ την στιγμή που πρέπει να έχω δίπλα μου το κινητό μου το οποίο κάνει ότι κάνει το smart watch ακόμη περισσότερα και ακόμη καλύτερα. ΟΚ, θα μου πει κάποιος ότι η Ελένη που έχει το iPhone στην τσάντα της σε αθόρυβη λειτουργία και βρίσκεται σε σινεμά/θέατρο/ Μέγαρο μουσικής θα φοράει το ρολόι και θα βλέπει τα likes που της κάνει η Μαρία για το νέο boyfriend. Fair enough! Κάτι άλλο?
  • για μένα όσο αυτή η κατηγορία προϊόντων είναι δεμένη σαν αξεσουάρ των κινητών δεν μου λέει κάτι. Θα έβρισκα ένα τεράστιο ενδιαφέρον αν ήταν αυτόνομα προϊόντα τα οποία θα με έκαναν να αφήσω το κινητό σπίτι. Πολλοί αθλούνται σε εξωτερικό περιβάλλον (ποδήλατο, τρέξιμο κλπ.) και θα τους ενδιέφερε να φορούν στο χέρι τους ένα gadget που θα είχε μουσική,gps,fitness apps και επικοινωνία με κάποιον τρόπο (για περίπτωση ανάγκης) , ώστε να μην κουβαλούν μαζί τους το κινητό τους.
  • το έδεσε με τα iPhones. Εντάξει όλοι όσοι ασχολούμαστε και αγοράζουμε τα προϊόντα της είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με την φιλοσοφία του Walled Garden που έχει αλλά είναι δυνατόν να λανσάρεις ένα νέο προϊόν και να το κάνεις τόσο κλειστό? Μέχρι σήμερα δεν ήμουν υποχρεωμένος να έχω Mac για να πάρω iPhone ή να έχω iPhone για να πάρω iPad. Και πιστέψτε με ότι είναι πολλοί εκεί έξω που μπορεί να έχουν android κινητό και iPad ή Mac και android / windows phone. Όλοι αυτοί αυτόματα αποκλείονται από το Apple Watch! Δηλαδή και δώρο να θέλω να το κάνω σε κάποιον, θα ντρέπομαι γιατί θα πρέπει να τον υποχρεώσω να πάει και να αγοράσει iPhone!!!! Δεν ξέρω αν αυτή η τακτική θα δουλέψει στην πορεία.

Τέλος, για να επιστρέψουμε στην αρχή, τα νέα iPhones  αγκαλιάζουν την πραγματικότητα και η Apple εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του καιρού. Σίγουρα ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια βιομηχανία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα ήταν η έλευση του πρώτου iPhone το 2007. Πολλοί θυμάστε ότι ήταν μια εποχή που όλοι χρησιμοποιούσαμε το κινητό για να μιλάμε και να στέλνουμε μηνύματα. Το πρώτο iPhone έφερε την επανάσταση επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του κινητού.

Σήμερα περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας με το να διαβάζουμε σελίδες στο Internet, να χρησιμοποιούμε τα social media (οι πρόσφατες αλλαγές στο Facebook έχουν να κάνουν με την υπόθεση ότι είστε log-in από το κινητό σας), να τραβάμε συνεχώς φωτογραφίες και να βλέπουμε video (και να παίζουμε στοίχημα), να κάνουμε παραγωγική εργασία από το κινητό μας και που και που να κάνουμε καμιά κλήση. Οι ταχύτητες της ασύρματης επικοινωνίας μας έχουν δώσει πλέον πολύ περισσότερες επιλογές από το να πραγματοποιούμε κλήσεις και να ακούμε μουσική. Όλα αυτά δεν μπορούν πλέον να περιορίζονται σε οθόνες των 3.5″ και 4″. Η αγορά του κινητού άλλαξε μια για πάντα και ευτυχώς η Apple εγκαίρως “άκουσε” τις απαιτήσεις των καιρών και έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Ναι μπορεί να χάθηκε για πάντα η ευκολία χρήσης με το ένα χέρι αλλά νομίζω ότι πλέον δεν απασχολεί πολλούς αυτό όταν απ’ την άλλη έχουν μια μεγάλη οθόνη με την οποία μπορούν να εκτελούν τις αγαπημένες τους λειτουργίες πολύ πιο εύκολα. Όσον αφορά το πάντρεμα της αισθητικής με την τεχνολογία που προφέρουν τα 2 νέα μοντέλα πιστεύω ότι είναι τα καλύτερα smart phones που έχουμε δει ποτέ.

Ελπίζω να μην σας κούρασα. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε επιπλέον αναλύσεις και νέα για έναν συναρπαστικό τεχνολογικό κόσμο. Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις στο φόρουμ μας. Να είστε όλοι καλά και όπως έλεγε κι ο αείμνηστος :

“Stay hungry, stay foolish”

 

σχολιασμός στο φόρουμ