H δικαστική διαμάχη του FBI με την Apple σχετικά με την δημιουργία μιας backdoor εισόδου σε όλα τα iPhones έληξε χωρίς όμως μια τελική απόφαση. Στην άλλη όχθη όμως του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Ευρώπη η Apple μάλλον βρίσκει έναν μεγάλο υποστηρικτή των αξιών της για την προστασία δεδομένων των χρηστών, μιας και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να περάσει νομοθεσία που τα δεδομένα αυτά να προστατεύονται από την δημιουργία backdoors από μυστικές υπηρεσίες κρατών και όχι μόνο.
Η εν λόγω νομοθεσία που θα κατατεθεί θα προσθέσει και το νομικό δικαίωμα της χρήσης end-to-end κρυπτογράφησης αποτρέποντας έτσι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην δέχονται κάτι τέτοιο.
When encryption of electronic communications data is used, decryption, reverse engineering or monitoring of such communications shall be prohibited. Member States shall not impose any obligations on electronic communications service providers that would result in the weakening of the security and encryption of their networks and services.
Αν περάσει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο τότε θα είναι παράνομο για οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα να απαιτήσει από εταιρείες την δημιουργία λογισμικών όπως το GovtOS που ζήτησε το FBI από την Apple.
Σε ότι αφορά την end-to-end κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ο νόμος όχι μόνο θα εγγυάται την χρήση αυτής αλλά θα απαιτεί και από τους παρόχους υπηρεσιών Internet να κάνουν χρήση της.
The providers of electronic communications services shall ensure that there is sufficient protection in place against unauthorised access or alterations to the electronic communications data, and that the confidentiality and safety of the transmission are also guaranteed by the nature of the means of transmission used or by state-of-the-art end-to-end encryption of the electronic communications data.
Ακόμη έχουμε μέλλον μέχρι η νομοθεσία αυτή να εγκριθεί και να κατοχυρωθεί αλλά τα πρώτα σημάδια σίγουρα είναι ενθαρρυντικά.