Για πολλά χρόνια, ήταν αποδεκτό ότι το κακόβουλο λογισμικό για Mac δεν αποτελούσε πραγματικά πρόβλημα. Ένας από τους λόγους για αυτό ήταν ότι το μερίδιο αγοράς ήταν απλώς πολύ χαμηλό για να το καταστήσει αξιόλογο στόχο για τους εισβολείς.

Σήμερα, φυσικά, ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός. Οι Mac είναι η τέταρτη πιο δημοφιλής μάρκα προσωπικών υπολογιστών και, ως κάτοχοι μιας premium μάρκας, οι κάτοχοι Mac αποτελούν έναν πολύτιμο στόχο.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε λογισμικό προστασίας από ιούς τρίτων σε έναν Mac ή οι ενσωματωμένες προστασίες ασφαλείας είναι αρκετά καλές;
Για πολύ καιρό, δύο πράγματα προστάτευαν τους κατόχους Mac από κακόβουλο λογισμικό. Πρώτον, ήμασταν μια αρκετά μικρή δημογραφική ομάδα που οι επιτιθέμενοι θα ήταν πολύ καλύτερο να επιτεθούν σε υπολογιστές με Windows. Δεύτερον, τα ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας σε ένα Mac το καθιστούσαν έναν πολύ δύσκολο στόχο.
Στις μέρες μας, ωστόσο, δεν υπάρχει έλλειψη κακόβουλου λογισμικού για Mac. Το ερώτημα είναι, είναι τα ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας του macOS αρκετά καλά για να σας προστατεύσουν από αυτό ή χρειάζεστε λογισμικό προστασίας από ιούς τρίτων;
Το Macworld αποφάσισε να το ανακαλύψει τοποθετώντας περισσότερα από 130 κομμάτια κακόβουλου λογισμικού σε μια τυπική εγκατάσταση του macOS 15.6.1 για να δει πώς τα πήγαινε. Το κακόβουλο λογισμικό προερχόταν από μια συλλογή γνωστών παραδειγμάτων που συγκέντρωσε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Objective-See.
Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Σίγουρα, το macOS θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε κακόβουλο λογισμικό εάν επιμένετε να παραχωρείτε δικαιώματα και να αγνοείτε τις προειδοποιήσεις.
Εξετάζοντας το αρχείο κακόβουλου λογισμικού και αγνοώντας/παρακάμπτοντας τις οθόνες προστασίας, κατάφερα να εγκαταστήσω λογισμικό τρίτων που ζητούσε πρόσβαση στο μικρόφωνό μου, την κάμερα web, τα πλήκτρα και άλλες λειτουργίες του συστήματος. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, μου επιτράπηκε να εγκαταστήσω τη λειτουργία φόντου NRKIH88, η οποία λειτουργεί ως trojan. Η διαβόητη σουίτα MacSecurity εγκαταστάθηκε και δημιούργησε λειτουργίες φόντου, και το κακόβουλο λογισμικό LamePyre δημιούργησε μια ψεύτικη εφαρμογή Discord που ζητούσε άδεια για την εγγραφή δεδομένων ήχου και βίντεο. Μέχρι το τέλος, η αρχική σελίδα του Safari μου είχε παραβιαστεί και είχε μετατραπεί σε έναν ιστότοπο που προσέφερε Viagra προς πώληση.
Αλλά η δοκιμή έδειξε ότι, εφόσον λάβετε υπόψη τις προειδοποιήσεις, θα είστε προστατευμένοι από σχεδόν όλα τα κακόβουλα προγράμματα που κυκλοφορούν.
Αν είστε από τους χρήστες Mac που χρησιμοποιούν κυρίως το Mac App Store, τις λήψεις από αξιόπιστους προγραμματιστές και δίνουν προσοχή στις προειδοποιήσεις της Apple, οι ενσωματωμένες προστασίες του macOS είναι γενικά αρκετές για να σας κρατήσουν ασφαλείς. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να μπλοκάρουν ή να θέτουν σε καραντίνα το πιο προφανές κακόβουλο λογισμικό και να σημαίνουν προειδοποιήσεις πριν κάποιο ύποπτο λογισμικό προκαλέσει πραγματική ζημιά.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube.