Η Apple έχει παρουσιάσει πολλά υπέροχα laptop αλλά το 15 ιντσών Retina MacBook Pro (2012-2015) ήταν η επιτομή της χρηστικότητας και ομορφιάς που μαζί με την ισχύ του έδιναν στον καταναλωτή ένα πακέτο που ακόμη και μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν νομίζουμε πως έχει καταφέρει να το ξεπεράσει.
Η σειρά παρουσιάστηκε το 2012 σε λιγότερο από 1 χρόνο από τον θάνατο του Steve Jobs και αποτέλεσε ίσως το ολοκληρωμένο όραμα του Jobs για το Mac.
Είχαμε το ντεμπούτο των Retina οθονών ενώ το μηχάνημα ερχόταν με αποκλειστικά SSD αποθηκευτικό χώρο, quad-core i7 επεξεργαστές, και μια πολύ ικανοποιητική RAM σε όλες τις εκδόσεις του. Ταχύτητα, δυνατότητες και πάμπολλες δυνατότητες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Στην αρχή δέχθηκε κριτική γιατί η Apple είχε αποφασίσει να του αφαιρέσει τον οπτικό δίσκο και την θύρα Ethernet αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ μιας και όλοι σύντομα κατάλαβαν πως τελικά ήταν και κάτι απαραίτητο και δεν τα χρησιμοποιούσε ο χρήστης πλέον. Σπάνια λοιπόν οι χρήστες τότε χρειάστηκε να αγοράσουν έναν εξωτερικό οπτικό δίσκο ή κάποιο αντάπτορα για την θύρα Ethernet.
Το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν τα παραπάνω έδωσαν στην Apple την δυνατότητα να παρουσιάσει ένα πιο λεπτό και ελαφρύ μηχάνημα με μεγαλύτερη μπαταρία και φυσικά μοναδική αυτονομία.
Επίσης είδαμε η σειρά να αποκτάει καλύτερα ηχεία, μικρόφωνο, μια δεύτερη θύρα Thuderbolt και μια νέα και άκρως χρηστική HDMI θύρα. Η MagSafe 2 στον αντάπτορα του ρεύματος αν και στην αρχή ίσως να ξένισε κάποιους τελικά αποδείχθηκε πως ήταν μια καλή αλλαγή από μέρους της Apple.
Στο θέμα της συνδεσιμότητας οι δύο Thunderbolt θύρες έδιναν την ταχύτητα που θα ήθελε ένας Pro χρήστης ενώ άκρως λειτουργικές και χρηστικές ήταν και οι δύο USB θύρες μια από κάθε πλευρά της συσκευής για ακόμη μεγαλύτερη εργονομία. Η θύρα ακουστικών και αυτή δήλωνε παρών και μάλιστα είχε τοποθετηθεί με πολύ σωστή σκέψη στην αριστερή πλευρά.
Το πληκτρολόγιο επίσης ήταν απλά θαυμάσιο. Ήσυχο με σωστή απόκριση και αποστάσεις έδινε μια πανέμορφη αίσθηση άνεσης κατά την πληκτρολόγηση. Το trackpad επίσης ήταν η σωστή ισορροπία μεταξύ μεγέθους και χρηστικότητας.
Μην ξεχάσουμε πως είχαμε ακόμη και την θύρα μιας SD κάρτας κάτι που για πολλούς μπορεί να μην είναι κάτι σημαντικό αλλά για κάποιους Pro χρήστες είναι εργαλείο της καθημερινής τους δουλειάς.
Τέλος να αναφέρουμε και το φωτιζόμενο logo στην πλάτη της οθόνης. Ναι δηλώνουμε λάτρεις αυτής της εικαστικής παρέμβασης και πλέον μας λείπει απίστευτα.
Εν κατακλείδι η σειρά αυτή των MacBook Pro ήταν επαγγελματικά εργαλεία και δημιουργίες από ανθρώπους που αγαπάνε και συνάμα χρειάζονται τους υπολογιστές. Ήταν σχεδιασμένοι με βάση τις ανάγκες των χρηστών και δεν ζητούσαν από αυτούς να τους συνηθίσουν και να προσαρμόσουν οι χρήστες τις ανάγκες τους σε αυτά που προσφέρουν – Κάτι ιδιαίτερα εμφανές στα μετέπειτα MacBook Pro μοντέλα.