Apple File System (APFS): Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο σύστημα της Apple

0
2119

Στιγμιότυπο 2017-02-07, 12.43.35 πμ

APFS είναι το επόμενης γενιάς σύστημα φακέλων της Apple για τα Apple Watch, iPhone, iPad, και Mac, και βρίσκεται αυτή την στιγμή σε μορφή beta.

APFS σημαίνει APple File System. Πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο WWDC 2016 και ξεκινώντας φέτος θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα φακέλων για τα Apple Watch, Apple TV, iPhone, iPad, MacBook, iMac, και Mac Pro.

Η Apple με την iOS 10.3 θα φέρει το APFS και στο iPhone.

Πολλοί είναι εκείνοι οι χρήστες που δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πολλά για αυτό το σύστημα αρχείων. Η εφαρμογή του θα είναι ξεκάθαρη για το κοινό και ότι νεότερο φέρει σίγουρα θα έχει να κάνει με εξυπνότερα backups γρηγορότερες αναβαθμίσεις και κάποια ακόμη που ακόμη εμείς δεν τα έχουμε σκεφτεί.

Σαν αλλαγή όμως και σας σύστημα σίγουρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το μέχρι πρότινος σύστημα της Apple HFS+ είναι από 1998 – σχεδόν 30 χρόνια – έχει αναβαθμιστεί και έχει παραμετροποιηθεί λοιπόν από την Apple όσο δεν πάει έτσι ώστε να είναι συμβατό με την μοντέρνα υπολογιστική.

Από το Mac στο iPhone, Apple TV, iPad και Apple Watch πλέον υπάρχει σε δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως. Οι αλλαγές στις απαιτήσεις αλλά ακόμη και στο hardware πολλές και κάθε χρόνο αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Οι ομάδες του HFS+ αν και στα κόκκινα κατάφεραν να το διατηρήσουν μέχρι και σήμερα. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν “μαγικά” για να το φέρουν και στο μέλλον.

Αν και το HFS+ τρέχει σε όλα τα μηχανήματα της Apple – από το Apple Watch στα Mac Pro – υπάρχουν διαφορές στο πως έχει εφαρμοστεί σε κάθε μια από αυτές σε περιοχές για παράδειγμα όπως η κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει διαφορετικός κώδικας και διαφορετικές ομάδες που χρειάζεται να είναι πάνω από αυτό.

Το APFS έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο συμβατό με όλες τις πλατφόρμες της Apple και να οδηγήσει το μέλλον των λογισμικών όλων των συσκευών. Ένας κώδικας με λιγότερες πηγές και έτσι μεγαλύτερη ομοιομορφία στην δουλειά των ομάδων των προγραμματιστών της Apple για κάθε πλατφόρμα.

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα είναι γρηγορότερο σαν σύστημα.

Αυτό έχει να κάνει με το τι εκλαμβάνει κανείς ως ταχύτητα. Για παράδειγμα είναι γρηγορότερο να πιάσεις ένα μπουκάλι νερό από το τραπέζι που κάθεσαι από το να σηκωθείς και να το πάρεις από το ψυγείο. To APFS κάνει πολλά πράγματα έτσι ώστε να κάνει τις Apple συσκευές να φαίνονται πιο γρήγορες στον χρήστη.

Σαν σύστημα κάνει καλύτερη ιεράρχηση των εφαρμογών και της μεταφοράς και αποστολής δεδομένων για να σας δώσουμε έτσι μια εικόνα της ταχύτητας του.

Το APFS επίσης έχει δημιουργηθεί για να είναι καταλληλότερο για τους SSD. Τα Chips δηλαδή που πλέον συναντούμε στα Apple Watch, Apple TV, iPhone, iPad, MacBooks, και τελευταίας γενιάς Mac desktops.

Επίσης δύο μεγάλα χαρακτηριστικά του ακούνε στα ονόματα Snapshots και Clones.

Τα Snapshots δημιουργούν ένα αντίγραφο μόνο για ανάγνωση μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό σημαίνει πως καταναλώνεται λιγότερος αποθηκευτικός χώρος γιατί δεν χρειάζεται σε καμιά διεργασία διπλότυπα δεδομένων αν δεν υπάρξουν αλλαγές. Επίσης σημαίνει πως οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί εύκολα να αναιρεθεί.

Τα Clones είναι αντίγραφα αρχείων. Και αυτά βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του αποθηκευτικού χώρου και επίσης δεν χρειάζονται διπλότυπα δεδομένων για τις διεργασίες του χρήστη.

Φυσικά το APFS είναι ακόμη σε beta μορφή και έτσι πολλά παραμένουν άγνωστα σε εμάς και επίσης υπάρχουν και αρκετά πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν αυτή την στιγμή με αυτό το σύστημα φακέλων όπως τα

  • Startup disks
  • Time Machine
  • FileVault
  • Fusion Drive

Αν λοιπόν έχετε εγκαταστήσει κάποια beta του iOS 10.3 τότε δοκιμάζετε το νέο APFS σύστημα αρχείων της Apple ήδη. Επίσης αν έχετε κάποια beta του macOS Sierra και εκεί δοκιμάζετε από τώρα το νέο σύστημα αυτό μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχετε κάποιους περιορισμούς σαν αυτούς που αναφέρουμε παραπάνω.