Ο όρος Apple Fanboy χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει όσους υποστηρίζουν την Apple με πάθος και αφοσίωση, ανεξάρτητα από τις τιμές ή τις τεχνολογικές εξελίξεις. Αλλά πόσο αληθινό είναι αυτό το στερεότυπο; Υπάρχει πράγματι μια σχεδόν λατρευτική σχέση με την Apple ή μήπως απλώς η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εμπειρία που δεν έχει αντίπαλο;

Για να το απαντήσουμε, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επιρροή του Steve Jobs, αλλά και το πώς η Apple άλλαξε με τον Tim Cook στο τιμόνι.
Η Εποχή του Steve Jobs: Όταν η Apple έγινε “Θρησκεία”
Για να καταλάβουμε γιατί υπάρχουν Apple Fanboys, πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες της εταιρείας και να δούμε τι έκανε τον Steve Jobs τόσο ιδιαίτερο.
Ο Jobs δεν ήταν απλά CEO. Ήταν ένας οραματιστής, ένας άνθρωπος που δεν πουλούσε απλά προϊόντα, αλλά ονειρικές εμπειρίες. Όταν παρουσίαζε το πρώτο iPhone το 2007, δεν έλεγε “ένα κινητό με touchscreen”. Το παρουσίασε ως “μια επανάσταση που θα αλλάξει τα πάντα”.
Αυτό το storytelling δημιούργησε συναισθηματική σύνδεση με το κοινό. Οι fans δεν έβλεπαν την Apple ως μια ακόμα τεχνολογική εταιρεία, αλλά ως μια επανάσταση, έναν τρόπο ζωής.
Κάθε keynote του Jobs ήταν ένα event που έμοιαζε με θρησκευτική λειτουργία. Ο τρόπος που μιλούσε, το μινιμαλιστικό στυλ των παρουσιάσεων, η αίσθηση του “μαγικού”… όλα αυτά έκαναν την Apple ξεχωριστή.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το στερεότυπο του Apple Fanboy. Δεν ήταν απλά τεχνολογικό φαινόμενο. Ήταν ψυχολογία, marketing και όραμα.
Η Μετάβαση στον Tim Cook: Από την Καινοτομία στη Σταθερότητα
Μετά τον θάνατο του Steve Jobs το 2011, η Apple άλλαξε. Ο Tim Cook δεν είναι οραματιστής σαν τον Jobs. Είναι οργανωτής, λογικός, πρακτικός.
Αν ο Jobs ήταν ο καλλιτέχνης, ο Cook είναι ο λογιστής. Και αυτό φαίνεται.
Τι άλλαξε με τον Tim Cook;
- Η Apple έγινε πιο προβλέψιμη. Δεν έχουμε πλέον τεράστιες εκπλήξεις σε κάθε keynote.
- Η εταιρεία επικεντρώθηκε στο κέρδος. Βλέπουμε περισσότερα προϊόντα και περισσότερες κατηγορίες (AirPods, Apple Watch, iPad Pro κ.λπ.), αλλά λιγότερες ριζικές καινοτομίες.
- Η στρατηγική της Apple έγινε πιο “business-oriented”. Αντί να ρισκάρει, τελειοποιεί υπάρχουσες τεχνολογίες.
Αυτό δημιούργησε ένα νέο ερώτημα:
Οι Apple fans παραμένουν πιστοί γιατί αγαπούν το brand, ή γιατί δεν έχουν πλέον τόσο ισχυρό λόγο να φύγουν;
Apple Fanboy ή Apple Power User;
Όσο κι αν άλλαξε η Apple, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι Apple χρήστες δεν είναι τυφλοί ακόλουθοι. Υπάρχουν αυτοί που αγοράζουν κάθε νέο iPhone χωρίς να νοιάζονται για τις αλλαγές, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που απλά εκτιμούν τη σταθερότητα, την ποιότητα και το οικοσύστημα.
Η μεγάλη διαφορά είναι ότι επί Steve Jobs, το κοινό ακολουθούσε την Apple γιατί ήταν συναρπαστική. Σήμερα, την ακολουθούν γιατί είναι βολική και αξιόπιστη.
Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο του Apple Fanboy έχει αλλάξει. Δεν είναι τόσο θέμα λατρείας, όσο θέμα συνήθειας και εμπιστοσύνης.
Συμπέρασμα
Το αν κάποιος θεωρείται Apple Fanboy εξαρτάται από την οπτική γωνία. Αν συγκρίνουμε την Apple με άλλες εταιρείες, τότε ναι, έχει πολύ πιο πιστό κοινό. Αλλά αν κοιτάξουμε πώς λειτουργεί η εταιρεία σήμερα, θα δούμε ότι οι περισσότεροι χρήστες απλά απολαμβάνουν μια εμπειρία που είναι δύσκολο να αντικατασταθεί.
Η Apple άλλαξε. Οι χρήστες της άλλαξαν. Αλλά ένα πράγμα παραμένει: Όταν η Apple κάνει κάτι, το κάνει καλύτερα από όλους. Και ίσως αυτό αρκεί για να διατηρεί τη μαγεία της.
Εσύ τι πιστεύεις; Είσαι Apple Fanboy, Power User ή απλά απολαμβάνεις τα προϊόντα χωρίς να δεσμεύεσαι;
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube.