Friday, June 5, 2020

[Apple Event – Οκτ. 2016] – Η παρουσίαση των νέων MacBook από την Apple

hello-again-event-macbook-pro-metal-1024x581

 

«Το Mac είναι κάτι παραπάνω από ένα προϊόν για ‘μας. Είναι μια απόδειξη για όλα όσα κάνουμε και δημιουργούμε στην Apple» ήταν μερικά από τα λόγια του Tim Cook στη σημερινή παρουσίαση, καθώς ξεκίνησε να παρουσιάζει τα νέα MacBook. Το νέο MacBook Pro έχει, όπως είχαν αναφέρει κι οι φήμες που κυκλοφόρησαν, μια OLED μπάρα αφής, η οποία αντικαθιστά τη σειρά των function keys. Η λειτουργία των κουμπιών αλλάζει από εφαρμογή σ’ εφαρμογή.

Υπάρχει επίσης έναν νέος αισθητήρας δακτυλικών αποτυπομάτων ο οποίος υποστηρίζεται από ένα Τ1 chip σχεδιασμένο από την Apple.

Έρχεται στις εκδόσεις 13 και 15 ιντσών, σε Silver και Space Grey χρώματα, έχει 2 φορές μεγαλύτερο trackpad με την τεχνολογία ForceTouch haptic feedback κι άλλα πολλά.

Η έκδοση των 13 ιντσών του MacBook Pro ζυγίζει 3 pounds, σχεδόν μισό pound πιο ελαφρύ από το προηγούμενης γενιάς MacBook Pro. Είναι επίσης 17% πιο λεπτό κι έχει 25% λιγότερο όγκο από το προηγούμενο μοντέλο. Οι υπολογιστές έρχονται με τους νέους Intel Skylake επεξεργαστές οι οποίοι ενσωματώνουν πιο γρήγορα γραφικά.

hello-again-event-macbook-pro-compare-1024x581

 

Η έκδοση των 15 ιντσών ζυγίζει 4 pounds, είναι κατά 14% πιο λεπτό και κατέχει 20% λιγότερο χώρο. Η Touch Bar δίνει τη δυνατότητα για one-touch πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που υπήρχαν στο MacBook Pro με τη χρήση των function keys.

hello-again-event-macbook-pro-touch-bar-1024x581

 

Κατά τη χρήση του multitasking, οι συντομεύσεις στην Touch Bar μπορούν ν’ αλλάξουν ανάλογα με ποια εφαρμογή είναι σε χρήση εκείνη τη στιγμή. Φαίνεται συναρπαστικό το γεγονός πως η Touch Bar παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης κατά τη διάρκεια πληκτρολόγησης στο πληκτρολόγιο, έχει ένα ξεχωριστό πλήκτρο για τη Siri, ενώ είναι σε θέση να προτείνει κάποια emoji που μπορούν ν΄αντικαταστήσουν συγκεκριμένες λέξεις μέσα στο κείμενο.

hello-again-event-macbook-pro-mail-1024x581

 

Πράγματι, παρέχει ένα ειδικό interface για να κάνετε αναζήτη όλα τα emoji ανάλογα με την κατηγορία. Σε άλλες εφαρμογές, η Touch Bar σας επιτρέπει να δημιουργήσετε νέες καρτέλες, να κάνετε τη διαχείριση των διάφορων ανοιχτών παραθύρων κι άλλα πολλά.

Στην εφαρμογή των φωτογραφιών, μια προεπισκόπιση των φωτογραφιών εμφανίζεται στην Touch Bar δίνοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε όποια από τις φωτογραφίες θέλετε εσείς. Μπορείτε επίσης να κάνετε περιστροφή των φωτογραφιών, να κάνετε αλλαγές στα χρώματα κι άλλα πολλά, απ’ ευθείας από την Touch Bar.

hello-again-event-macbook-pro-customize-touch-bar-1024x581

 

Στο Finder, μπορείτε να κάνετε επεξεργασία οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του toolbar, όπως για παράδειγμα το screenshot control να εμφανίζεται στην Touch Bar, απλά σέρνοντας κάποιο αντικείμενο από το toolbar στη λειτουργία edit mode, μέχρι να εμφανιστεί το νέο χαρακτηριστικό που θα επιλέξετε στην Touch Bar. Κι όταν θα επεξεργάζεστε τα στοιχεία της Touch Bar τα εικονίδια θα τρεμοπαίζουν όπως ακριβώς γίνεται και στο iOS κατά τη διάρκεια μετακίνισης κάποιας εφαρμογής.

Η Touch Bar έχει και χαρακτηριστικά για τη διαχείριση εφαρμογών του iWorks, για το iTunes, για το Terminal καθώς και γι’ άλλες εφαρμογές της Apple. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κυκλοφόρησε ένα νέο API το οποίο είναι διαθέσιμο για τους developers, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία προσαρμοσμένων συντομεύσεων για third-party εφαρμογές.

Κι οι δύο εκδόσεις των νέων MacBook έχουν ένα δεύτερης γενιάς Touch ID με κρύσταλλο προστασίας από ζαφείρι, το οποίο έχει τοποθετηθεί μέσα στο Power Button. Με τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπομάτων, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν χρήση του Apple Pay και να κάνουν authorize τις εφαρμογές που κατεβάζουν, όπως ακριβώς γίνεται και στο iPhone.

hello-again-event-macbook-pro-touch-id-1024x581

 

Ο νέος αισθητήρας Touch ID των MacBook υποστηρίζεται από ένα νέο chip σχεδιασμένο από την Apple, με την ονομασία Τ1, ο οποίος έχει ένα Secure Enclave για την υποστήριξη υψηλής ασφάλειας και ιδιωτικότητας όπως ακριβώς και στο iPhone.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, τα νέα MacBook Pro Retina έρχονται με μια οθόνη κατά 67% πιο φωτεινή, με 67% περισσότερη φωτεινότητα ενώ παρέχει 25% περισσότερα χρώματα. Αξιοσημείωτο είναι πως η νέα οθόνη καταναλώνει 30% λιγότερη μπαταρία σε σχέση με την προηγούμενη. Είναι το πρώτο MacBook Pro του οποίου η οθόνη υποστηρίζει μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων. Κι οι δύο εκδόσεις των νέων MacBook Pro έχουν 4 θύρες Thunderbolt 3 δίνοντας τη δυνατότητα για 30GB/s bandwidth κι επιτρέποντας στους χρήστες να συνδέσουν οθόνες που υποστηρίζουν μέχρι και αναλύσεις 5Κ, καθώς και τη φόρτιση του υπολογιστή με τη χρήση ενός μοναδικού καλωδίου.

hello-again-event-macbook-pro-display-1024x581

 

Η νέα Thunderbolt standard τεχνολογία είναι συμβατή με USB-C (γνωστή κι ως USB 3.1 Generation 2), το οποίο σημαίνει πως όλες οι συσκευές σας με USB-C θα μπορούν να συνδεθούν με τις θύρες Thunderbolt του νέου σας MacBook Pro. Το Thunderbolt 3 υποστηρίζει το DisplayPort 1.2 video interconnect standard.

Οποιαδήποτε από τις 4 θύρες Thunderbolt 3 θα μπορείς να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση του υπολογιστή. Πράγματι, οποιαδήποτε από τις τέσσερις θύρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Thunderbolt 3, USB-C ή Display Port χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε adapter ή ακόμη και να γίνει θύρα για σύνδεση HDMI ή VGA με τη χρήση ενός adapter.

hello-again-event-macbook-pro-ports-functions-1024x581

 

Το μοντέλο των 13 ιντσών έρχεται με δυνατότητα επιλογής Intel dual-core Core i5 ή Core i7 με μνήμη χρονισμένη στα 2,133 MHz, ενσωματωμένα γραφικά Intel Iris graphics με 64 megabytes eDRAM, η οποία είναι 2 φορές πιο γρήγορη κατά μέσο όρο ή 103% πιο γρήγορη για gaming και 76% πιο γρήγορη για την επεξεργασία βίντεο και 3D γραφικών. Ο νέος SSD στην έκδοση των 13 ιντσών προσφέρει ταχύτητα μέχρι και 3.1 Gb/s.

hello-again-event-macbook-pro-13-inch-performance-1024x581

 

To μοντέλο των 15 ιντσών, έρχεται με έναν επεξεργαστή Intel 6ης γενιάς τετραπύρηνο, Core i7, με γρηγορότερη μνήμη στα 2,133 MHz και μια νέα κάρτα γραφικών Radeon Pro η οποία είναι μέρος της νέας αρχιτεκτονικής 14-nanometer Polaris της AMD. Μπορείτε ν’ αποκτήσετε το νέο MacBook Pro 15 ιντσών με μνήμη κάρτας γραφικών μέχρι και 4GB.

hello-again-event-macbook-pro-thermal-architecture-1024x581

 

Τα γραφικά του μοντέλου των 15 ιντσών είναι 2.4 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι 60% πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του gaming, 57% πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια επεξεργασίας βίντεο και 130% πιο γρήγορα για γραφικά 3D. Όσον αφορά τον δίσκο SSD, στο νέο μοντέλο των 15 ιντσών μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χωριτηκότητα μέχρι και 2ΤΒ Fusion Drive, ενώ ο SSD δίνει τη δυνατότητα read/write μέχρι και 3.1 GB/s.

hello-again-event-macbook-pro-new-speakers-1024x581

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο μοντέλα MacBook Pro έχουν ανασχεδιασμένα ηχεία με δύο φορές περισσότερη δυναμική σε σχέση με τα μοντέλα προηγούμενης γενιάς. Επίσης, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας φτάνει μέχρι και τις 10 ώρες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Apple.

Τα νέα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα από σήμερα στα Apple Store όλου του κόσμου (όπως αναφέρθηκε από την Apple), ενώ πρέπει ν’ αναφέρουμε πως διέθεσε κι ένα μοντέλο 13 ιντσών το οποίο δεν έρχεται με τη νέα Touch Bar. Τα νέα μοντέλα είναι άγνωστο για το πότε θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα και ποια θα είναι η τιμή τους. Αν κρίνουμε από τις τιμές που θα διατίθονται στην Αμερική, πρέπει ν’ αναφέρουμε πως θα είναι αρκετά τσιμπημένες και στην Ελλάδα.

Konstantinos Drosos (Κτηνιατρος)
Ο Κωνσταντίνος είναι αρθρογράφος του AppleWorldHellas και γνωστός ως ο Κτηνίατρος της κοινότητας. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μεταπτυχιακού Μηχανοτρονικής και Ρομποτικής. Μεγάλες τους αγάπες είναι τα gadget του, η κιθάρα και η φωτογραφική μηχανή του. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone XS Max και το MacBook Pro. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με φωτογραφικά event καθώς και τον αθλητισμό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Τέλος, είναι φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ και τρελαμένος με την Θεσσαλονίκη.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!