Το να έχεις δις δολαρίων σίγουρα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και η Apple αν μη τι άλλο είναι μια εταιρεία που δεν τις αρέσει να μένει πίσω. Στον τομέα όμως της τεχνητής νοημοσύνης έγινε αυτό ακριβώς τα τελευταία χρόνια.
Την στιγμή που εταιρείες όπως η Google και η Facebook οδήγησαν τις εξελίξεις στον τομέα αυτό η Apple παρέμεινε στο παρασκήνιο. Αν μη τι άλλο ήταν κάτι το λιγότερο αρνητικό για μια εταιρεία με τα δεδομένα και το μέγεθος της Apple που φαινόταν να έχανε αυτή την επανάσταση στον χώρο.
Στο φετινό WWDC Keynote όμως όλα άλλαξαν και η Apple επιτέλους έδειξε το σοβαρό της πρόσωπο και στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Γιατί η Apple έμεινε πίσω
Κάτι που έκανε τους δύο τεχνολογικούς γίγαντες να ξεχωρίσουν το 2014 ήταν οι εξαγορές που έκαναν. Η Google λοιπόν επένδυσε σοβαρά στο μέλλον με την εξαγορά της DeepMind η οποία έπειτα έκανε μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης – Για παράδειγμα δημιούργησε το Alpha Go AI που κατάφερε να κερδίσει τον νούμερο 1 παίχτη Go στον κόσμο όχι μια αλλά 3 συνεχόμενες φορές.
Την ίδια στιγμή η Apple εξαγόραζε την Beats Music.
Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Beats ήταν μια πολύ σημαντική εταιρεία στην αγορά που βοήθησε την εξέλιξη του Apple Music σίγουρα δεν συγκρίνεται με την DeepMind που εξαγόρασε η Google.
Μάλιστα η Google έδωσε μόλις $400 εκατομμύρια για την εξαγορά της DeepMind ενώ η Apple χρειάστηκε να δώσει $3 δις για την εξαγορά της Beats.
Δεν ήταν λοιπόν λίγοι εκείνοι που ανέφεραν ότι η Apple έχανε μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επαναστάσεις και μάλιστα κάτω από την μύτη της.
Έκτοτε η Google συνέχισε την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη με νέα εργαλεία μηχανικής μάθησης και προϊόντα.
Η Apple μπορεί να ήταν η πρώτη που παρουσίασε μια ψηφιακή βοηθό την Siri αλλά η Google με το Google Now απέκτησε γρήγορα την υπεροχή στον χώρο.
Η μυστικοπάθεια της Apple και η άρνηση της να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης μάλιστα δεν θεωρούσαν με βάση αυτό την Apple ως την καλύτερη εταιρεία για να βρουν δουλειά.
Το 2014 η Apple ξεκίνησε να χρησιμοποιεί deep learning τεχνολογία για να βελτιώσει την Siri κάτι το οποίο έκανε η Google εδώ και χρόνια.
Τον περασμένο χρόνο η Apple επιτέλους άφησε τους ερευνητές της να δημοσιοποιήσουν την δουλειά τους σε ακαδημαϊκά περιοδικά. Συγκεκριμένα είχαμε ένα με τον τίτλο “Learning From Simulated and Unsupervised Images Through Adversarial Training” αλλά αν μη τι άλλο ήταν μια αρχή.
Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τις συσκευές της Apple πιο έξυπνες
Υπήρχαν αρκετές μεγάλες ανακοινώσεις χθες στο WWDC Keynote σχετικά με το πως η Apple χρησιμοποιεί τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης σε όλες πλέον τις συσκευές της.
Για παράδειγμα ακόμη και στο watchOS 4 έχουμε ένα watch face που το διαχειρίζεται η Siri. Η Siri το παραμετροποιεί ανάλογα με τις ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο.
Το iOS 11 απέκτησε επίσης ένα βελτιωμένο Memories χαρακτηριστικό που επιτρέπει τους χρήστες εύκολα να αναγνωρίζουν γεγονότα και ανθρώπους στις φωτογραφίες τους. Επίσης έχουμε πλέον μια πιο ανθρώπινη φωνή στην Siri.
H πιο σημαντική ανακοίνωση όμως ήταν το Core ML. Ένα νέο σετ από εργαλεία μηχανικής μάθησης και APIs για τους προγραμματιστές που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν σημαντικά χαρακτηριστικά στον χώρο της αναγνώρισης εικόνας και επεξεργασίας φωνής στις εφαρμογές τους. Έτσι λοιπόν πολύ σύντομα θα πρέπει να δούμε χαρακτηριστικά όπως αναγνώριση προσώπου, αναγνώριση τοπίων και χώρων, αναγνώριση κειμένου και barcodes καθώς και ανίχνευση αντικειμένων αλλά και πάρα πολλά ακόμη.
Η Apple για να κρατήσει την παράδοση της στην ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη επιτρέπει σε αυτά τα εργαλεία να τρέχουν τοπικά σε μια συσκευή αντί να επεξεργάζονται στο cloud. Μάλιστα το Core ML σετ εργαλείων έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να μην χρειάζεται πολύ RAM και κατανάλωση ενέργειας.
Πέρα από αυτό η Apple υποστηρίζει πλέον και το ανοιχτού λογισμικού deep-learning framework με την ονομασία Caffe, που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να εκπαιδεύουν νευρωτικά κυκλώματα.
Εν κατακλείδι η Apple έχει να κάνει πολλά ακόμη για να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος. Το θέμα όμως είναι όμως πως πλέον δείχνει να έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και έτσι έχει ξεκινήσει να κάνει μια μεγάλη αντεπίθεση στον χώρο.