7 χώρες στην Ευρώπη έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία ιχνηλάτησης παρόμοια με αυτή που προτείνει η Apple και που έχει να κάνει με το γεγονός πως οι Bluetooth κωδικοί θα αποθηκεύονται στις συσκευές των χρηστών και όχι σε ένα κεντρικό server.
Το Reuters αναφέρει σήμερα πως Αυστρία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελβετία συμφώνησαν σε αυτό τον τρόπο ως ένα μέσο έτσι ώστε να διασφαλίσουν πως οι εφαρμογές ινχηλάτησης περιστατικών του COVID-19 θα δουλεύουν χωρίς προβλήματα σε αυτές.
“Μια Ευρωπαϊκή συμμαχία έχει δημιουργηθεί σχετικά με την μεθοδολογία της smartphone τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση κρουσμάτων του COVID-19. Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή ελπίζω πως με μια κοινή γραμμή στον τομέα αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα των συνόρων με μεγαλύτερη ασφάλεια και μείωση του κινδύνου για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.”
Ο σκοπός είναι οι εφαρμογές να επιτρέπουν εύκολα στο χρήση να αλλάξει χώρα μέσα από την ίδια εφαρμογή καθώς ταξιδεύει χωρίς να χρειαστεί στην χώρα που θα επισκεφτεί να κάνει λήψη μιας νέας εφαρμογής.
Το κείμενο που δημιουργήθηκε δείχνει το στυλ που έχει υιοθετήσει η Apple για αυτό τον σκοπό αλλά δεν αναφέρει ξεκάθαρα πως θα γίνει χρήση του Apple/Google API για την δημιουργία αυτών των εφαρμογών.
Μέχρι στιγμής η Γερμανία ξεκίνησε με μια εφαρμογή που βασίζεται στο Apple/Google API και η Ιταλία έχει σκοπό να κάνει ακριβώς το ίδιο.
Στην αντίπερα όχθη Γαλλία και Αγγλία δημιούργησαν τις δικές τους εφαρμογές που δεν θα είναι συμβατές με άλλες που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Η Γαλλία δηλώνει κατηγορηματικά κατά της χρήσης του Apple/Google API ενώ η Αγγλία τώρα που ξεκίνησε να δοκιμάζει την δική της εφαρμογή έχει ξεκινήσει να σκέφτεται αλλαγή πολιτικής πάνω σε αυτό και χρήση του Apple/Google API.