23.6 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το iPhone 14

    Παρά το γεγονός ότι το iPhone 13 είναι μια νέα συσκευή, οι φήμες έχουν ήδη ξεκινήσει να δίνουν μια εικόνα για το τι να περιμένουμε από το επερχόμενο iPhone 14. Η νέα σειρά αναμένουμε πως παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και όλα συνηγορούν πως θα έχουμε μια αλλαγή στην σχεδίαση, νέα χαρακτηριστικά κ.α.

    Ποια θα είναι η ονομασία του;

    Αν αναλογιστούμε πως το iPhone που παρουσιάστηκε το 2021 ήρθε με την ονομασία iPhone 13, αναμένουμε πως το 2022 iPhone λογικά θα είναι το iPhone 14. Αν η Apple επιστρέψει στις S εκδόσεις ως όνομα θα πρέπει να το δούμε αλλά οι φήμες δείχνουν πως το 2022 iPhone θα είναι μια σημαντική αναβάθμιση για να πάρει ένα S μόνο στον τίτλο του.

    Υπάρχει πάντα και η πιθανότητα η Apple να αφαιρέσει την αρίθμηση από τα iPhones μια και καλή όπως έχει κάνει εδώ και χρόνια πλέον με την σειρά του iPad.

    Οι marketing ονομασίες της Apple εμφανίζονται την τελευταία στιγμή οπότε θα αργήσουμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα ως προς αυτό.

    Ποια χαρακτηριστικά θα έχει το iPhone 14;

    Το τέλος του notch

    Η μεγαλύτερη αλλαγή που περιμένουμε από τα 2022 iPhones είναι η αφαίρεση του notch. To notch είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά με το iPhone X ως ο χώρος που η Apple έχει ενσωματώσει εξαρτήματα για το Face ID και έκτοτε δηλώνει παρών σε κάθε νέο μοντέλο.

    Ο αξιόπιστος αναλυτής Ming-Chi Kuo αναφέρει πως η Apple θα αφαιρέσει το notch το 2022 ξεκινώντας με τα iPhone 14 Pro. O αναλυτής περιγράφει την αλλαγή αυτή ως μια νέα είσοδο ενός punch-hole σχεδιασμού. Την ίδια στιγμή ο Mark Gurman του Bloomberg έχει αναφέρει πως το iPhone 14 έχει μια εντελώς νέα σχεδίαση.

    Τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max θα είναι λοιπόν οι πρώτες συσκευές που θα ενσωματώσουν αυτή την αλλαγή με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς να διατηρούν τον notch σχεδιασμό για ακόμη ένα χρόνο.

    Ο YouTuber και leaker Jon Prosser επίσης ανέφερε κάτι αντίστοιχο τονίζοντας πως έχει δει πραγματικές εικόνες ενός iPhone 14 Pro Max χωρίς το notch.

    Στα iPhone 14 Pro αυτό το νέο άνοιγμα θα έχει την κάμερα που βρίσκεται σήμερα στο notch. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι η τύχη του Face ID. Κάποια σενάρια ακόμη αναφέρουν πως ίσως η Apple εγκαταλείψει το Face ID προς χάρη ενός Touch ID κάτω από την οθόνη…

    Αυτή την στιγμή κάτω από το notch των iPhones υπάρχουν αυτά τα εξαρτήματα:

    • Infrared camera
    • Flood illuminator
    • Proximity sensor
    • Ambient light sensor
    • Speaker
    • Microphone
    • Front camera
    • Dot projector

    Ο επίσης αξιόπιστος αναλυτής Ross Young, ανέφερε μια πιο αναλυτική περιγραφή πάνω σε αυτό για τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο η Apple θα φέρει μια “hole + pill σχεδίαση” σε αυτά τα μοντέλα.

    We now believe Apple will have a hole + pill design on the iPhone 14 Pro and Pro Max models. The smaller hole will not be invisible…The two hole concept will be unique to Apple, like the notch, not similar to all the pill models from Huawei.

    Touch ID

    Αν και οι πρώτες φήμες για το iPhone 14 έκαναν λόγο πως η Apple θα φέρει ένα Touch ID κάτω από την οθόνη, δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πλέον. Πιο πρόσφατα ο Ming-Chi Kuo ανέφερε πως η Apple αναγκάστηκε να καθυστερήσει αυτή την υλοποίηση μέχρι το 2023. Πάντα επίσης υπάρχει και η πιθανότητα η Apple να επιλέξει την έλευση του Touch ID στο power κουμπί του iPhone όπως έχει κάνει πολύ επιτυχημένα στα iPad Air και iPad mini.

    Όχι εξόγκωμα στην κάμερα

    Σύμφωνα με τον Prosser τουλάχιστον κάποιο μοντέλα της iPhone 14 σειράς δεν θα έχουν το εξόγκωμα στο πλαίσιο των καμερών. Έτσι το πλαίσιο των καμερών στο πίσω μέρος θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο σασί κάτι βέβαια που θα σημαίνει πως το iPhone 14 θα έχει ένα μεγαλύτερο πάχος.

    Βελτιώσεις στην κάμερα

    Το iPhone 14 αναμένεται πως θα φέρει δραματικές αλλαγές στην εμπρόσθια κάμερα του σύμφωνα και με τον Kuo. Η εμπρόσθια κάμερα θα έχει χαρακτηριστικά αυτόματης εστίασης. Περισσότερες όμως πληροφορίες δεν υπάρχουν αλλά σίγουρα η εν λόγω κάμερα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

    Στο πίσω μέρος ο Kuo αναφέρει πως τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max θα έχουν μια αναβάθμιση στον αισθητήρα στα 48 megapixels.

    Βελτιώσεις θα έχουμε και στο βίντεο μιας και το iPhone 14 θα μπορεί να δώσει 8K λήψεις για πρώτη φορά.

    Μέγεθος οθόνης

    O Kuo προβλέπει πως το iPhone 14 δεν θα έχει μια mini εκδοχή όπως έγινε με τα iPhone 12 και iPhone 13. Ο ίδιος υποστηρίζει πως θα έχουμε 4 νέα iPhones με δύο μεγέθη οθονών στις 6.1 ίντσες και 6.7 ίντσες.

    Έτσι λοιπόν μπορεί να έχουμε τα iPhone 14 και iPhone 14 Max και επίσης τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Η απόσυρση ενός mini μοντέλου που ήταν στις 5.4 ίντσες ίσως απογοητεύσει πολλούς αλλά η αλήθεια είναι πως δεν πήγε τόσο καλά όσο περίμενε η Apple στην αγορά.

    Επεξεργαστής και ταχύτητα

    Αν και κάποιες φήμες έδειχναν πως τα iPhone 14 θα έχουν έναν νέο επεξεργαστή με μια αρχιτεκτονική 3nm, αυτό μάλλον δεν θα ισχύσει φέτος. Αυτή την στιγμή ο προμηθευτής της Apple TSMC αναμένεται πως χρησιμοποιήσει μια βελτιωμένη 5nm αρχιτεκτονική για τον επεξεργαστή των iPhone 14 που θα έχει λογικά την ονομασία A16.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.