20.1 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Όλα όσα περιμένουμε αύριο στο Keynote του #WWDC22

    Το 33ο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου στις 20:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Όπως και οι εκδηλώσεις του 2020 και του 2021, θα πραγματοποιηθεί μόνο ψηφιακά, επομένως είναι δωρεάν για όλους τους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν.

    Η κεντρική εκδήλωση θα μας δώσει την πρώτη ματιά στις νέες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των iOS 16, iPadOS 16, macOS 13, tvOS 16 και watchOS 9, καθώς και οι φήμες δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε νέο υλικό. Όλα όσα έχουμε ακούσει για τη φετινή διοργάνωση περιγράφονται παρακάτω.

    iOS 16

    Οι περισσότερες από τις φήμες για το iOS 16 ήταν ασαφείς, επομένως γνωρίζουμε ελάχιστα για την ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος αυτή τη στιγμή. Τα προηγούμενα χρόνια, νέες εκδόσεις του iOS είχαν διαρρεύσει νωρίς και μας έδωσαν πληροφορίες για το σύνολο χαρακτηριστικών που έρχεται, αλλά αυτό δεν συνέβη φέτος.

    Τούτου λεχθέντος, έχουμε ακούσει κάποιες φήμες για το τι να περιμένουμε, με πολλές από τις πληροφορίες να προέρχονται από τον Mark Gurman του Bloomberg, ο οποίος έχει αξιόπιστες πηγές με πληροφορίες για τα σχέδια της Apple.

    Πιθανά νέα χαρακτηριστικά:

    • Αναθεωρημένη οθόνη κλειδώματος με ταπετσαρίες που έχουν “δυνατότητες που μοιάζουν με widget”.
    • Θα υπάρξουν «σημαντικές» βελτιώσεις στις ειδοποιήσεις, αν και δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
    • Εφαρμογή μηνυμάτων με “λειτουργικότητα που μοιάζει με κοινωνικό δίκτυο” με συγκεκριμένη εστίαση στα ηχητικά μηνύματα.
    • Εφαρμογή υγείας με διευρυμένη λειτουργία παρακολούθησης ύπνου και διαχείριση φαρμάκων. Η Apple εργάζεται πάνω σε ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στους χρήστες να σαρώνουν τα μπουκάλια χαπιών τους στην εφαρμογή, ενώ αναμένονται νέα χαρακτηριστικά για την υγεία των γυναικών.
    • Νέες εφαρμογές της Apple είναι στα σκαριά, χωρίς πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.
    • Η Apple εργάζεται επίσης σε «νέους τρόπους αλληλεπίδρασης συστήματος», αλλά δεν είναι απολύτως σαφές τι σημαίνει αυτό.
    • Νέοι τύποι προπόνησης Fitness+.
    • Εφαρμογή Apple Music Classical με διεπαφή βασισμένη στο Primephonic, μια εφαρμογή που απέκτησε η Apple το 2021.

    Πιθανά νέα χαρακτηριστικά βασισμένα σε φήμες των iPhone 14

    • Πάντα ενεργή οθόνη για iPhone 14 Pro και Pro Max (δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι τον Σεπτέμβριο).
    • Πιθανώς ανανεωμένη διεπαφή γραμμής κατάστασης για το iPhone 14 Pro‌ και το Pro Max για να προσαρμόζεται η σχεδίαση διάτρησης και χαπιού που αναμένεται να αντικαταστήσει την εγκοπή δηλαδή το notch σε αυτές τις συσκευές.
    • Τα μοντέλα iPhone 14 αναμένεται να έχουν μια λειτουργία ανίχνευσης τροχαίου ατυχήματος, η οποία θα καλεί αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όταν εντοπιστεί σύγκρουση. Αυτό θα απαιτούσε νέα λειτουργικότητα iOS 16. Η Apple μπορεί επίσης να προσθέσει μια δορυφορική λειτουργία έκτακτης ανάγκης στα μοντέλα iPhone 14, η οποία θα υποστηρίζεται στο iOS 16. Αυτή η λειτουργία θα επέτρεπε στα iPhone να στέλνουν μηνύματα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όταν δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας και να αναφέρουν μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όταν η κάλυψη δεν είναι διαθέσιμη.
    • Το iOS 16 θα μπορούσε να περιλαμβάνει υποστήριξη για τη δυνατότητα buy now, pay later για το Apple Pay που αναπτύσσει η Apple.
    • Ομοίως, θα μπορούσε να εισαγάγει υποστήριξη για το πρόγραμμα συνδρομής για νέες συσκευές που θα επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν μια μηνιαία χρέωση για ένα iPhone, iPad ή Mac.

    iPadOS 16

    Το iPadOS 16 θα λάβει πολλές από τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται στο iOS 16, αλλά η Apple εργάζεται επίσης για πρόσθετες λειτουργίες που είναι ειδικά για το iPad.

    Με το iPadOS 16, η Apple στοχεύει να κάνει το iPad να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν φορητός υπολογιστής παρά σαν smartphone και το νέο λογισμικό iPad θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ενημερώσεις που ανακοινώθηκαν στο WWDC.

    Η ενημέρωση θα διαθέτει μια επανασχεδιασμένη διεπαφή πολλαπλών εργασιών που θα διευκολύνει την εναλλαγή μεταξύ εργασιών και την προβολή των εφαρμογών που είναι ανοιχτές, ενώ θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν το μέγεθος των παραθύρων. Η Apple σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει νέους τρόπους για τους χρήστες να αντιμετωπίζουν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, σε κάτι που ακούγεται σαν μια πολύ περισσότερο εμπειρία πολλαπλών εργασιών που μοιάζει με Mac.

    macOS 13

    Δεν γνωρίζουμε πολλά για το σύνολο χαρακτηριστικών που έρχεται στο macOS 13, καθώς υπήρξαν λίγες διαρροές. Φημολογείται ότι διαθέτει μια ανανεωμένη διεπαφή System Preferences που θα την φέρει περισσότερο σε ευθυγράμμιση με την εφαρμογή Ρυθμίσεις στο iPhone και ‌iPad, με την ενημέρωση να περιλαμβάνει μεμονωμένες ρυθμίσεις οργανωμένες ανά εφαρμογή.

    Η Apple αναμένεται επίσης να ανανεώσει ορισμένες από τις προεπιλεγμένες εφαρμογές, ώστε να μπορέσουμε να δούμε βελτιώσεις στα Messages, Mail, Safari και άλλα. Ειδικότερα, το Messages φημολογείται ότι αποκτά λειτουργικότητα παρόμοια με κοινωνικό δίκτυο με βελτιώσεις στα ηχητικά μηνύματα. Αυτή είναι μια φήμη για το iOS 16, αλλά το Messages συνήθως έχει ισοτιμία χαρακτηριστικών σε όλες τις πλατφόρμες.

    Όσον αφορά την ονομασία, το macOS 13 θα μπορούσε να είναι macOS Mammoth, με βάση τις καταθέσεις εμπορικών σημάτων της Apple. Η Apple πολύ πίσω το 2013 κατοχύρωσε εμπορικά σήματα για πολλά ορόσημα της Καλιφόρνια και το Mammoth είναι αυτό που διατηρείται ενεργό το μεγαλύτερο διάστημα, αν και η κατάστασή του είναι άγνωστη προς το παρόν και η Apple στο παρελθόν έχει επιλέξει ορισμένα ονόματα που δεν υπήρχαν ποτέ σε αυτήν τη λίστα, επομένως η ονομασία δεν είναι σίγουρη.

    watchOS 9

    Το watchOS 9 θα έχει ορισμένες ενημερώσεις που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία και την πλοήγηση στη συσκευή.

    • Ενημερωμένη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτρέψει τη χρήση εφαρμογών και λειτουργιών μειώνοντας παράλληλα τη χρήση της μπαταρίας.
    • Διευρυμένη δυνατότητα ανίχνευσης κολπικής μαρμαρυγής με πρόσθετο “φόρτο”, γνωστό και ως πόσο συχνά ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση κολπικής μαρμαρυγής σε μια χρονική περίοδο.
    • Βελτιωμένη παρακολούθηση της υγείας και της δραστηριότητας.
    • Περισσότεροι τύποι προπόνησης.
    • Πρόσθετες μετρήσεις για προπονήσεις τρεξίματος.
    • Ανανέωση για τις υπάρχουσες προσόψεις ρολογιών.

    tvOS 16

    Το tvOS δεν λαμβάνει συχνά τόσες πολλές νέες δυνατότητες όπως άλλες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος και δεν γνωρίζουμε πολλά για το tvOS 16, αλλά φημολογείται ότι περιλαμβάνει νέες έξυπνες συνδέσεις για το σπίτι. Ίσως μπορείτε να κάνετε περισσότερα με τα έξυπνα οικιακά προϊόντα σας μέσω του Apple TV μετά την κυκλοφορία της ενημέρωσης.

    Πιθανότητα νέου Hardware

    Οι προηγούμενες εκδηλώσεις του WWDC επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στο λογισμικό και δεν περιλάμβαναν ανακοινώσεις υλικού, επομένως δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρόκειται να δούμε κάποιο hardware να αποκαλυφθεί στη φετινή εκδήλωση. Εάν το τελικά έχουμε μια τέτοια ανακοίνωση, οι συσκευές που αναφέρονται παρακάτω είναι οι πιο πιθανές υποψήφιες.

    MacBook Air

    Εάν η Apple σκοπεύει να παρουσιάσει νέους Mac στην εκδήλωση, το MacBook Air είναι η συσκευή που πιθανότατα θα δούμε, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg. Η Apple φέρεται να «στοχεύει» να παρουσιάσει το ‌MacBook Air‌ στην εκδήλωση, αλλά ζητήματα που σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού στην Κίνα θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Apple να το κάνει.

    Η επόμενη γενιά ‌MacBook Air‌ αναμένεται να διαθέτει μια συνολική αναθεώρηση σχεδιασμού με σχήμα που μοιάζει με MacBook Pro που καταργεί το κωνικό σώμα. Θα είναι πιο λεπτό και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πολλά χρώματα, όπως το γκρι, το ασημί, ένα χρώμα σαμπάνιας και το μπλε. Το MacBook Air αναμένεται να διαθέτει λεπτά υπόλευκα πλαίσια και αντίστοιχο υπόλευκο πληκτρολόγιο και θα μπορούσε να είναι περίπου 13,6 ίντσες σε μέγεθος.

    Το MacBook Air πιθανότατα θα είναι εξοπλισμένο με ένα τσιπ M2 επόμενης γενιάς, το οποίο αναμένεται να διαθέτει τον ίδιο αριθμό υπολογιστικών πυρήνων με το M1 (οκτώ), αλλά θα περιλαμβάνει βελτιώσεις ταχύτητας που το καθιστούν οριακά ταχύτερο. Φημολογείται επίσης ότι έχει βελτιωμένα γραφικά με εννέα ή δέκα πυρήνες GPU, από επτά ή οκτώ στο τρέχον ‌M1‌ MacBook Air‌.

    Mac Pro

    Το 2019, το επανασχεδιασμένο Mac Pro παρουσιάστηκε στο WWDC πριν από την κυκλοφορία του στα τέλη του 2019 και υπάρχει πιθανότητα να δούμε παρόμοια αποκάλυψη φέτος.

    Ο επικεφαλής μηχανικής υλικού της Apple, John Ternus, επιβεβαίωσε στην εαρινή εκδήλωση ότι υπάρχει μια έκδοση πυριτίου της Apple του ‌Mac Pro‌ στα σκαριά και αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή το 2022.

    Η Apple θα μπορούσε ίσως να μας δώσει μια μικρή προεπισκόπηση του ‌Mac Pro‌ πριν από την κυκλοφορία του αργότερα μέσα στο έτος.

    Φήμες αναφέρουν ότι το ‌Mac Pro θα διαθέτει ένα τσιπ ακόμα πιο ισχυρό από το M1 Ultra που χρησιμοποιείται στο Mac Studio. Αναμένεται να διαθέτει έως και 40 πυρήνες CPU και 128 πυρήνες γραφικών, γεγονός που θα το καθιστούσε δύο φορές πιο ισχυρό από το ‌M1 Ultra‌.

    AR/VR Headset

    Υπήρχαν φήμες πέρυσι ότι το AR/VR headset της Apple θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο προγραμματιστών του 2022, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

    Ο Mark Gurman του Bloomberg και ο αναλυτής της Apple ‌Ming-Chi Kuo είπαν ότι το headset αυτό δεν είναι έτοιμο να παρουσιαστεί σε αυτή τη χρονική στιγμή, καθώς η Apple έχει ακόμη προβλήματα να επιλύσει. Ο Kuo πιστεύει ότι η Apple θα κυκλοφορήσει την νέα αυτή συσκευή το 2023 και ο Gurman είπε ότι η Apple δεν έχει σχέδια για μια “πλήρη ανακοίνωση” της συσκευής στο WWDC.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.