19.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Το iPhone 14 είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει θύρες και αυτός είναι ο λόγος

    Από την στιγμή που η Apple αφαίρεσε την θύρα ακουστικών στο iPhone 7 το 2016 οι φήμες ξεκίνησαν να θέλουν την εταιρεία να αφαιρεί και την Lightning θύρα προς χάρη ενός νέου σχεδιασμού. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πως κάτι τέτοιο θα γινόταν με το iPhone 13 που θα έφερνε μια απόλυτη ασύρματη εμπειρία. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε αλλά και ένα iPhone 14 το 2022 χωρίς θύρες μοιάζει απίθανο σενάριο για τους παρακάτω λόγους.

    Ο στόχος της Apple ήταν ο σχεδιασμός ενός iPhone χωρίς εξωτερικές θύρες και κουμπιά για μια καθαρή σχεδίαση. Αλλά τα προβλήματα του τότε παραμένουν και σήμερα σε ότι έχει να κάνει με την πλήρη ασύρματη φόρτιση και την ασύρματη μεταφορά δεδομένα. Σε ότι αφορά τα δεδομένα η Apple θα πρέπει να δει πέρα από το Bluetooth εξαιτίας των περιορισμών που έχει στο bandwidth και να βρει ένα γρηγορότερο πρωτόκολλο που θα επιτρέπει μεταφορές δεδομένων στο iPhone με ταχύτητες που θα είναι παραπλήσιες με αυτές του iPhone ή και πιο γρήγορες. Διαφορετικά η μη ύπαρξη θύρας θα είναι ένα βήμα προς τα πίσω.

    Η Apple έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο πρωτόκολλο. Τα Apple Watch Series 7 έχουν ένα εξάρτημα που επιτρέπει 60.5GHz ασύρματη μεταφορά δεδομένων όταν τοποθετηθεί με το μαγνητικό dock. Η Apple δεν διαφήμισε αυτή την δυνατότητα γιατί είναι για εσωτερική χρήση μόνο. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορη είναι αυτή η ασύρματη μεταφορά δεδομένων αλλά πρέπει να είναι κοντά σε αυτή που προσφέρει η Lightning θύρα.

    Βέβαια δεν είναι μόνο η μεταφορά δεδομένων που πρέπει να γίνει ασύρματα. Με μια μη ύπαρξη Lightning θύρα δεν θα μπορεί κάποιος να συνδέσει φυσικά το iPhone απευθείας με τον υπολογιστή για να κάνει reset ένα iPhone μέσω του revovery mode. Αν η Apple δεν βρει μια εναλλακτική λύση για αυτό αυτό θα σημαίνει πως το iPhone θα πρέπει να πηγαίνει σε ένα εξουσιοδοτημένο service κάθε φορά που κολλούσε που σίγουρα θα έκανε πιο δύσχρηστη την εμπειρία του καταναλωτή.

    Αν υποθέσουμε τώρα ότι η Apple παρουσίαζε ένα “MagSafe 2.0” με ένα iPhone 14 χωρίς θύρες και παράλληλα έδινε λύση και στα θέματα της επαναφοράς και reset ενός iPhone χωρίς θύρες. Ο ήδη υπάρχον MagSafe φορτιστής δίνει μέχρι 15W ενέργειας και φορτίζει ένα συμβατό iPhone πιο αργά από μια ενσύρματη σύνδεση με ένα 20W φορτιστή. Έτσι μια νέα έκδοση του MagSafe φορτιστή θα έπρεπε να δώσει καλύτερες ταχύτητες φόρτισης κοντά σε αυτές που δίνουν οι ενσύρματες λύσεις.

    Η Apple θα μπορούσε να φέρει μια τέτοια ταχύτητα φόρτισης βέβαια αν αναλογιστούμε και τι κάνουν οι ανταγωνιστές της. Όμως και πάλι το πρόβλημα των φτωχών αποδόσεων στην ενέργεια δεν θα διορθωθεί. Για παράδειγμα η ασύρματη φόρτιση στις μέρες μας χρησιμοποιεί 47% περισσότερη ισχύ από μια αντίστοιχη ενσύρματη λύση.

    Με την Apple να δηλώνει πράσινη και να κάνει τα πάντα για το περιβάλλον το παραπάνω δεν θα ήταν κάτι καλό για το περιβαλλοντικό προφίλ που έχει χτίσει τόσα χρόνια.

    Επιπλέον η Apple μιλώντας στην Ευρωπαική Ένωση σχετικά για την απόφαση της για ένα ενιαίο φορτιστή για όλες τις mobile συσκευές είχε τονίζει πως η αφαίρεση της Lightning θύρας από το iPhone θα οδηγούσε σε ένα τεράστιο όγκο ηλεκτρονικών σκουπιδιών. Δύσκολα λοιπόν θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το επιχείρημα φέτος με ένα iPhone χωρίς θύρες. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει εκατομμύρια Lightning καλώδια και άλλα περιφερειακά με προορισμό την αχρηστία και τον κάδο των σκουπιδιών.

    Με βάση όλα τα παραπάνω και παρά τις φήμες για το iPhone 14 δεν περιμένουμε το επερχόμενο iPhone να είναι χωρίς θύρες.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.