19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Το iPad Pro δεν χρειάζεται σημαντική ανανέωση, αλλά καλύτερο λογισμικό

    Η Apple πέρυσι παρουσίασε ένα νέο iPad Pro που είναι ουσιαστικά ίδιο με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς, αλλά αυτή τη φορά με το ταχύτερο τσιπ M2. Ενώ οι φήμες υποδηλώνουν ότι κανένα από τα μοντέλα iPad δεν θα λάβει τεράστιες αναβαθμίσεις το 2023, φαίνεται ότι η Apple εργάζεται σε μια «μεγάλη ανανέωση του iPad Pro» για το 2024. Αλλά σε αυτό το σημείο, το iPad Pro δεν χρειάζεται σημαντική ανανέωση, αλλά καλύτερο λογισμικό.

    Ο τελευταίος σημαντικός επανασχεδιασμός του iPad Pro ήταν το 2018, όταν η εταιρεία εγκατέλειψε τη σχεδίαση με το κουμπί υπέρ του νέου με οθόνη από άκρη σε άκρη. Από τότε, παρά την προσθήκη του Magic Keyboard και τις βελτιωμένες κάμερες, το υλικό του iPad Pro δεν έχει αλλάξει ποτέ πολύ πραγματικά και αντικειμενικά.

    Φυσικά, κάτι άλλο συνέβη το 2021. Τότε ήταν που η Apple παρουσίασε το πρώτο iPad Pro με το τσιπ M1 – μέχρι τότε ένα τσιπ σχεδιασμένο για Mac. Και το 2022, το iPad Pro ενημερώθηκε ξανά με το ίδιο τσιπ M2 που συναντούμε στα MacBook Air και το νέο Mac mini.

    Αν και οι φήμες για το iPad Pro του 2023 δεν είναι συναρπαστικές, το Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Apple εργάζεται σε έναν σημαντικό επανασχεδιασμό για την έκδοση του 2024, η οποία αναμένεται επίσης να διαθέτει οθόνη OLED για πρώτη φορά σε iPad. Επιπλέον, τόσο το Bloomberg όσο και το 9to5Mac έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι η Apple σκέφτηκε να φέρει το MagSafe στο iPad Pro.

    Αλλά ειλικρινά, δεν είναι μια νέα σχεδίαση που χρειάζεται το iPad Pro – ούτε ένα ακόμα πιο ισχυρό τσιπ.

    Για χρόνια, το πρόβλημα με το iPad δεν ήταν το υλικό, αλλά το λογισμικό. Από το iPad Pro του 2018, η Apple ισχυρίζεται ότι το tablet της είναι ταχύτερο από τους περισσότερους φορητούς υπολογιστές. Σήμερα αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο με τα iPad που τροφοδοτούνται από τα ίδια τσιπ με τα Mac.

    Ακόμα κι έτσι, το λογισμικό του iPad είναι ένα χάος. Αν και η Apple επινόησε το όνομα iPadOS, είναι ουσιαστικά μια έκδοση του iOS βελτιστοποιημένη για μεγαλύτερες οθόνες. Με το iPadOS 16, η Apple προσπάθησε να διαφοροποιήσει το iPadOS με το Stage Manager – μια δυνατότητα που φέρνει τα παράθυρα στο iPad. Ενώ το Stage Manager σίγουρα επιτρέπει ένα νέο επίπεδο πολλαπλών εργασιών στο iPad, εξακολουθεί να είναι πολύ πιο περιορισμένο από ό,τι βρίσκουν οι χρήστες σε macOS και Windows.

    Οι χρήστες μπορούν να ανοίγουν μόνο τέσσερις εφαρμογές ανά φορά σε κάθε οθόνη, κάτι που μπορεί να είναι ένα εύλογο όριο για την οθόνη του iPad, αλλά όχι όταν έχετε συνδεδεμένη εξωτερική οθόνη. Φανταστείτε να έχετε αυτό το όριο σε Mac. Και το Stage Manager είναι μπερδεμένο και δεν ξεχωρίζει και για την συνέπεια του. Δεν μπορείτε καν να μετακινήσετε και να τακτοποιήσετε ελεύθερα τα παράθυρα όπως σε ένα λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή.

    Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος με το iPadOS. Δεδομένου ότι βασίζεται στο iOS, το σύστημα είναι πολύ πιο περιορισμένο. Το ισχυρό λογισμικό που διατίθεται σε πλατφόρμες επιτραπέζιων υπολογιστών απαιτεί πρόσβαση σε ορισμένα εργαλεία που η Apple απλά δεν παρέχει στο iOS. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προγραμματιστές να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο ή ακόμη και να εξετάζουν εάν αξίζει τον κόπο να κυκλοφορήσουν εφαρμογές “pro” για το iPadOS.

    Ακόμη και η Apple, η οποία θέλει να δείχνει ότι το iPadOS είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για προγραμματιστές, δεν έχει φέρει ποτέ εφαρμογές όπως το Final Cut, το Logic Pro και το Xcode στο iPad.

    Είναι δύσκολο να το πει κανείς σε αυτό το σημείο τι περιμένουμε φέτος στον τομέα του λογισμικού για το iPad από την Apple. Με το iPadOS 16 να δίνει μεγάλη έμφαση στις λειτουργίες που μετατρέπουν το iPad σε υπολογιστή, αναμένουμε σίγουρα να δούμε περισσότερα από αυτά με μελλοντικές ενημερώσεις. Ωστόσο, μια πρόσφατη αναφορά του Mark Gurman αποκάλυψε ότι η Apple έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της νέας της πλατφόρμας AR/VR έναντι του iOS 17.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.