Στο σημερινό μας editorial θέλω να δώσω μια πολύ δύσκολη απάντηση σε ένα ερώτημα που βασανίζει αρκετούς φίλους μας είτε είναι νέοι στον χώρο της Apple είτε παλαιοί, που για κάποιους λόγους μετά από καιρό σκέφτονται να μετοικίσουν, έστω και για λίγο στο αντίπαλο στρατόπεδο. Επίσης μιας και το Samsung Galaxy Note 3 Challenge μας δεν έχει βγάλει ακόμη κάποιο νέο επεισόδιο (ο φόρτος εργασίας μας είναι μεγάλος δυστυχώς) είναι ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτό το άρθρο και στο συγκεκριμένο (σιγά μην έχανα την ευκαιρία)
Ξεκαθαρίζοντας την θέση μας (Αναγκαστικό για τους ειδήμονες ο θεός να τους κάνει που μας κατηγορούν)
Επειδή ακόμη και στον δικό μας χώρο υπήρξαν και θα υπάρξουν και στο μέλλον πολλοί που θα μας κατηγορήσουν για διάφορες επιλογές μας, όπως έγινε και αυτή την φορά που “τολμήσαμε” να μιλήσουμε για Android συσκευή και μάλιστα μια της Samsung, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής. Το AppleWorldHellas ξεκίνησε την πορεία του το 2009 (ναι έχουν περάσει 5 χρόνια) με μόνη θεματολογία την Apple. Η ομάδα μας και οι διαχειριστές είναι άτομα που αγαπάνε την Apple αλλά και την τεχνολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου. Ναι οι περισσότεροι από εμάς και μέσα σε αυτούς και εγώ, είμαστε Apple Fan boys, δεν φοβόμαστε να το δηλώσουμε όπως δεν φοβόμαστε να δηλώσουμε πως δεν έχουμε παρωπίδες και μας αρέσει η εποικοδομητική κριτική για την εταιρεία που έχουμε αφιερώσει μεγάλο μέρος από την ζωή μας (κάποιοι από εμάς έχουμε και κάποια ηλικία). Το να ασκείς κριτική όμως σημαίνει πως έχεις άποψη και μάλιστα εμπεριστατωμένη και δεν μεταφέρεις κάτι που άκουσες ή διάβασες από αλλού. Όσο παράλογο λοιπόν και αν ακούγεται σε κάποιους το γεγονός πως έχουμε στα χέρια μας, περισσότεροι από ένας από εμάς, μια Android συσκευή σημαίνει πως μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα τον ανταγωνισμό, να μιλήσουμε για θετικά και αρνητικά της Apple και να σας μεταφέρουμε καλύτερα τα πιστεύω μας. Αpple Fan Boys και Girls μπορεί να είμαστε αλλά παρωπίδες δεν θα βάλουμε ποτέ (Μπορεί να βάλουμε αν κάποτε μας πάρει τηλέφωνο ο Τιμόθεος για αποκλειστική συνέντευξη).
Προσπάθειες όπως η παραπάνω φωτογραφία, αν και έχουν κάποιες δόσεις χιούμορ μέσα στην γελοιότητα τους, ειλικρινά μας λυπούν μιας και μας δείχνουν περίτρανα πως κάποιοι, ίσως και λόγω ηλικίας (ναι ξεπερνούν και την δική μου) έχουν μάθει να προάγουν το δικό τους προϊόν ή υπηρεσία ρίχνοντας λάσπη στον ανταγωνισμό. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως αν και υπερηφανεύονται για τις γνώσεις και την δουλειά τους αλλά και για την τεράστια αγάπη τους για την Apple ουσιαστικά δρουν ακριβώς όπως η Samsung στο θέμα marketing (είναι οι ίδιοι που κάποτε είχαν την φαεινή ιδέα να βγάλουν λεφτά από όλους εσάς, τώρα απλά κλειδώνουν τα φόρουμ τους για να μαζέψουν λαό). Για ακόμη μια φορά λυπούμαστε ειλικρινά αλλά δεν θα σκάσουμε κιόλας (δεν αισθανόμαστε λέμε) μιας και δεν πείθουν κανένα και οι ενέργειες τους αυτές τους κάνουν ακόμη πιο γραφικούς.
Ο μύθος της παντόφλας
Προσωπικά είμαι χρήστης iPhone από το 3G και μετά, κάθε χρόνο με πόνο τσέπης και όχι καρδιάς ανανέωνα την iOS συσκευή μου, πάντα κατσούφιαζα με την σειρά S της Apple με μόνη ίσως εξαίρεση το 3GS αλλά συνέχιζα πιστά στην αγορά τους. Η πρώτη μου απογοήτευση ήρθε με το iPhone 5 και εξηγώ. Εξωτερικά την συσκευή την λάτρεψα από την πρώτη ματιά, το hardware της ήταν από τα κορυφαία ενώ η αύξηση του μεγέθους της οθόνης ήταν ένα απίστευτα χρηστικό χαρακτηριστικό. Το μεγάλο αρνητικό ήταν το iOS 6 που ειλικρινά πίστευα τότε και πιστεύω ακόμη και τώρα πως κρατούσε την συσκευή πίσω. Ήρθε μετά και το φιάσκο των χαρτών και έδεσε το γλυκό. Από την άλλη όλο και περισσότεροι φίλοι μου αγοράζανε Android συσκευές με μεγαλύτερες ίντσες οθόνης και παρατήρησα μια ιδιαίτερη προτίμηση στις λεγόμενες Phablet συσκευές. Η πρώτη μου αντίδραση, και μιας και θα έχουμε σαν σημείο αναφοράς την Samsung, ήταν πως πρόκειται για πλαστικές παντόφλες – μη χρηστικές (κάποιοι ακόμη και σήμερα τις χαρακτηρίζουν και ως δίσκους σερβιρίσματος). Παντόφλες όμως με μεγάλη πέραση και σημαντικές πωλήσεις και το σημαντικότερο όλων ικανοποιημένους χρήστες και δη Android. To έχουμε ξαναπεί όσο και δεν αρέσει σε κάποιους να το ακούνε πως το 2013 ήταν η χρονιά του Android στον χώρο των smartphones.
Για πρώτη φορά μετά το 2009 (είχα τότε την πρώτη μου Android συσκευή ως δεύτερη) πήρα την απόφαση να μην πάω στο iPhone 5S (αμάρτησα για την τεχνολογία) και να δοκιμάσω τον ανταγωνισμό και μάλιστα στην πιο “εξεζητημένη” μορφή του αγοράζοντας το Samsung Galaxy Note 3. Οι πρώτες μου εντυπώσεις και το συγκριτικό με το iPhone 5 θα τις βρείτε εδώ. Αν αναρωτιέστε αν έχει αλλάξει κάτι από την μέρα του βίντεο και ύστερα η απάντηση είναι πως ναι. Το Note 3 κατάφερε να γίνει η βασική μου συσκευή για το μεγαλύτερο μέρος της μέρας και ειδικά στην δουλειά μου. Η μεγαλύτερη οθόνη με εξυπηρέτησε στα μέγιστα στην ανάγνωση και το browsing ενώ το multitasking απλά για έμενα είναι υπέροχο. Το S pen μου άρεσε και αυτό και έχει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σημαντική αξία στις ενέργειες του χρήστη. Η κάμερα του δε δεν με έχει απογοητεύσει ούτε μια φορά. Η παντόφλα λοιπόν μπορεί να μην έχει το App Store της Apple, μπορεί οι υπόλοιπες iOS και OS X συσκευές μου να την περιφρονούν αλλά είναι ένα πραγματικό εργαλείο. Εκνευριστικά χαρακτηριστικά της συσκευής όπως το TouchWiz της Samsung και πως για να αναβαθμιστεί στην έκδοση KitKat μάλλον θα φτάσουμε στο Πάσχα (Χριστός Ανέστη) συνεχίζουν να μου υπενθυμίζουν πως πρόκειται για ανταγωνιστικό προϊόν που έχει πολλά να μάθει ακόμη από την Apple.
Oι 5.5 ίντσες του αν και χρηστικές υπάρχουν φορές που ίσως σας δυσκολέψουν, για παράδειγμα όταν είστε πίσω από το τιμόνι, αλλά πάρα αυτά δεν είναι κάτι τραγικό και πολλές φορές μπορώ άνετα να την χειριστώ και με το ένα χέρι (μα καλά ποιος είσαι ο Φασούλας; ) Σε αυτό βοηθάει και το Galaxy Gear smartwatch ( μπλουζίτσα Samsung αγόρασες; ) που αν και το λανσάρισμα του ήταν τραγικά αποτυχημένο, η Sasmung θέλει μαθήματα εκεί, χρειάστηκε μόνο μια αναβάθμιση λογισμικού για να δείξει περίτρανα τις αρετές του αλλά και το γεγονός πως μπορεί να δώσει αυτονομία μέχρι και 4.5 μέρες με συχνή χρήση. Ειλικρινά πλέον από τα καλύτερα smartwatch της αγοράς με τεράστιο όμως μειονέκτημα πως λειτουργεί με επιλεγμένα Samsung smartphones.
Κάλιο αργά παρά ποτέ για την Apple
To 2014 θέλουμε και πρέπει να είναι η χρονιά της Apple, διαφορετικά βλέπω τον Τιμόθεο CEO στον οίκο μόδας Βurberry. Να τονίσουμε πως σε καμιά περίπτωση δεν θεώρησαν την Samsung λάθος ή τους άλλους κατασκευαστές Android για την επιλογή περισσότερων ιντσών απλά το άριστο πραγματικά μάρκετινγκ τους άφησε να εννοηθεί πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την Apple για κάτι τέτοιο. Το στοίχημα του να παίξουν με τις ίντσες στο iPad και να χτυπήσουν την αγορά των 7 ιντσών tablets το κέρδισαν με τον καλύτερο τρόπο μιας και το iPad Mini αγαπήθηκε από τους καταναλωτές με το iPad Mini Retina να συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία της σειράς.
Παύση – αν αναρωτιέστε Note 3 ή iPad Mini η απάντηση η προσωπική μου είναι πως αν έχετε και τα 2 το iPad Mini είναι περιττό ειδικά αν είστε κάτοχος, όπως στην δική μου περίπτωση, και ενός iPad Air. Αν δεν έχετε κάποιο tablet ίσως η αγορά του iPad Mini Retina να είναι η σωστή. Απλά τα Phablet κερδίζουν στα σημεία ένα Mini που όμως περηφανεύεται και όχι άδικα για το μοναδικό App Store και το φανταστικό hardware του (Το Mini Retina είναι λαϊκιστή τούμπανο). Ξέρετε τι θα πω τώρα…Άμα είχε και το ρημάδι το multitasking σε υψηλά επίπεδα θα ήμουν ο ποιο χαρούμενος άνθρωπος.
Επιστρέφοντας λοιπόν στο θέμα μας η Apple φέτος και σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες είναι έτοιμη να μας παρουσιάσει ένα η δύο μεγαλύτερα iPhone με τις ίντσες να κυμαίνονται από τις 4.5 μέχρι και τις 5.5. Μια “παντόφλα” λοιπόν από το Cupertino είναι προ των πυλών και αν συνυπολογίσουμε το καταπληκτικό design, την ποιότητα των υλικών αλλά και το μοναδικό πνεύμα της εταιρείας ίσως να δούμε μια συσκευή που θα ταρακουνήσει τα νερά όπως έκανε και το iPhone 4 πριν μερικά χρόνια (Μακάρι). Αν βελτιωθεί και το iOS, πρέπει και το χρειάζεται η εταιρεία, τότε θα μιλάμε για μια βόμβα μεγατόνων.
Όλοι εμείς που είχαμε την ευκαιρία να πιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε σε καθημερινή βάση μια συσκευή smartphone με μεγαλύτερες ίντσες πιστέψτε μας όταν σας λέμε πως αν και ίσως σας ξενίσει λίγο στην αρχή η αύξηση μεγέθους, θα σας ικανοποιήσει σε περισσότερα από μια λειτουργίες και χρήσεις (ναι στην οθόνη τελικά το μέγεθος μετράει και όχι μόνο ο τρόπος που το χρησιμοποιείς)
Mr Σαίξπηρ τελικά to Αndroid or not to Android;
Έχοντας πλέον μια καλή εικόνα για το που βρίσκεται το Android σήμερα, μπορώ άνετα να δω τα άλματα προόδου του εν λόγω λογισμικού που αν και ξεκίνησε ως μια αντιγραφή του iOS σε ορισμένα σημεία του στις μέρες μας το έχει ξεπεράσει. Οι παιδικές του ασθένειες έχουν πλέον οι περισσότερες εξαφανιστεί και μπορεί πλέον να κοιτάξει στα μάτια το λογισμικό της Apple. To δεύτερο για χρόνια αποτέλεσε τον σταθμό και το παράδειγμα και οι βάσεις του παραμένουν γερές. Αν και καθυστερημένα η Apple αποφάσισε να το αναβαθμίσει δίνοντας του έστω και εμφανισιακά μια νέα μορφή που για εμένα ήταν ευπρόσδεκτη (και στο πυρήνα του έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές). Θέλει όμως και άλλη δουλειά ακόμη μιας και οι απαιτήσεις όλων εμάς που το αγαπήσαμε και στηρίξαμε τόσο χρόνια είναι μεγάλες. Ο ίδιος ο Jobs είχε πει πως όταν κάνεις μια επιτυχία δεν επαναπαύεσαι στις δάφνες αυτής αλλά γυρίζεις σελίδα και προσπαθείς να κάνεις κάτι καλύτερο. Το 2014 φαίνεται λοιπόν πως η Apple είναι έτοιμη να γυρίσει αυτή την σελίδα και ειλικρινά το περιμένω όσο τίποτε άλλο.
Έτσι λοιπόν αν πήγατε στο στρατόπεδο του Android τον τελευταίο χρόνο σας καταλαβαίνω και τονίζω εκ νέου πως το εν λόγω λογισμικό έχει κάνει άλματα προόδου, αλλά είμαι σίγουρος πως σύντομα θα γυρίσετε πίσω. Μπορεί το iOS να είναι κλειστό σύστημα, μπορεί να έχει ελάχιστες παραμετροποιήσεις σε σχέση με το Android αλλά η Apple φαίνεται έτοιμη να μας αποδείξει φέτος (το καλό που της θέλω) γιατί η “Coca Cola θα είναι για πάντα καλύτερη από την Pepsi”