16.3 C
Athens
Saturday, May 4, 2024
More

    Το χαρακτηριστικό SOS έκτακτης ανάγκης της Apple μέσω δορυφορικής λειτουργίας σώζει εγκλωβισμένο άνδρα στην Αλάσκα

    Με την κυκλοφορία του iOS 16.1, η Apple κυκλοφόρησε ένα SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους κατόχους iPhone 14 να επικοινωνούν με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας δορυφορική συνδεσιμότητα όταν δεν είναι διαθέσιμη σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ή WiFi. Το χαρακτηριστικό μπήκε σε πραγματικό τεστ στην Αλάσκα, όταν ένας άνδρας έμεινε αποκλεισμένος σε μια αγροτική περιοχή.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Δεκεμβρίου, οι κρατικοί στρατιώτες της Αλάσκας έλαβαν ειδοποίηση ότι ένας άνδρας που ταξίδευε με μηχανή χιονιού από το Noorvik στο Kotzebue είχε αποκλειστεί. Ο άνδρας βρισκόταν σε μια κρύα, απομακρυσμένη τοποθεσία χωρίς συνδεσιμότητα και ενεργοποίησε το Emergency SOS μέσω δορυφορικής λειτουργίας στο iPhone 14 για να ειδοποιήσει τις αρχές για την κατάστασή του.

    Το Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Apple συνεργάστηκε με τις τοπικές ομάδες έρευνας και διάσωσης και τον συντονιστή αναζήτησης και διάσωσης Northwest Arctic Borough για να στείλει εθελοντές ερευνητές απευθείας στις συντεταγμένες GPS που αναμεταδόθηκαν στην Apple χρησιμοποιώντας τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης.

    Ο άνδρας διασώθηκε με επιτυχία και δεν υπήρξε τραυματισμός. Η περιοχή όπου βρισκόταν είναι απομακρυσμένη και στο περιθώριο όπου υπάρχει διαθέσιμη δορυφορική συνδεσιμότητα. Η Apple λέει ότι η δορυφορική συνδεσιμότητα ενδέχεται να μην λειτουργεί σε μέρη άνω των 62° γεωγραφικού πλάτους, όπως τα βόρεια μέρη του Καναδά και της Αλάσκας, και το Noorvik και το Kotzebue βρίσκονται κοντά στις 69° γεωγραφικό πλάτος.

    Οι στρατιώτες που βοήθησαν στη διάσωση «εντυπωσιάστηκαν με την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην αρχική ειδοποίηση», με τη λειτουργία Emergency SOS μέσω δορυφόρου που σχεδιάστηκε για να κάνει πολλές ερωτήσεις πριν από την αποστολή ειδοποίησης για την επίσπευση των αποστολών διάσωσης.

    Η λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες του iPhone 14 και μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν παρουσιαστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση WiFi ή κινητής τηλεφωνίας. Η δυνατότητα είναι δωρεάν για χρήση για δύο χρόνια και η Apple δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο θα κοστίζει στο μέλλον.

    Η δορυφορική συνδεσιμότητα είναι διαθέσιμη στη Βόρεια Αμερική αυτήν τη στιγμή και σύντομα θα επεκταθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.