23.6 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Το μονοπώλιο του συστήματος πληρωμών του App Store τελειώνει στην Κορέα ενώ και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν

    Το μονοπώλιο της πλατφόρμας πληρωμής στο App Store τελειώνει στην Νότια Κορέα μετά από την θέσπιση ενός νέου νόμου κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού που θα επηρεάσει τόσο την Apple όσο και την Google. Επίσης αυτή η εξέλιξη θα δώσει σίγουρα έναυσμα και σε άλλες χώρες να θεσπίσουν παρόμοιες νομοθεσίες.

    Αυτή την στιγμή το App Store αποτελεί τον μόνο τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να πωλούν iOS εφαρμογές ενώ απαγορεύεται να ανακατευθύνουν μέσα από την εφαρμογή τους χρήστες σε άλλους τρόπους πληρωμής.

    Το μονοπώλιο αυτό της Apple αποτελεί στις μέρες μας το μεγαλύτερο πονοκέφαλο της εταιρείας. Ο χαρακτήρας του μονοπωλίου μάλιστα πηγάζει και από το γεγονός πως δεν είναι ρεαλιστικό πολύ για έναν προγραμματιστή να λανσάρει μια Android εφαρμογή αλλά να μην έχει μια αντίστοιχη στο iOS. Μια iOS εφαρμογή θα του δώσει και μεγαλύτερη εμβέλεια στους χρήστες. Πολλοί προγραμματιστές λοιπόν θέλουν να ξεπεράσουν την πλατφόρμα πληρωμών της Apple προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής και πλέον πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν συμπαράσταση σε αυτή την ανάγκη. Από την πλευρά της η Apple επιμένει πως δημιούργησε μια αγορά για τις iOS εφαρμογές και πρέπει να λαμβάνει κάποιο κόμιστρο για αυτό καθώς και για τις παροχές αλλά και το marketing που προσφέρει στους προγραμματιστές.

    Στην Νότια Κορέα το επονομαζόμενο Telecommunications Business Act πλέον έχει ψηφιστεί και αναγκάζει τόσο την Apple όσο και την Google να επιτρέπουν στην χώρα την χρήση τρόπου πληρωμών τρίτων στα app stores τους.

    Η WSJ αναφέρει:

    “Η νομοθεσία που πέρασε στην Νότια Κορέα είναι η πρώτη παγκοσμίως που ταρακουνάει την κυριαρχία τον τεχνολογικών γιγάντων στο πως οι εφαρμογές τους και ψηφιακά αγαθά στις πλατφόρμες τους πρέπει να είναι προσβάσιμες επί πληρωμή. Η τελική επικύρωση θα γίνει όταν η νομοθεσία που ψηφίστηκε πάρει και την υπογραφή του προέδρου της χώρας ο οποίος και αυτός είναι μεγάλος υπέρμαχος αυτής της νομοθεσίας.”

    Οι εταιρείες δεν θα συμμορφωθούν με αυτή την νομοθεσία μπορεί να λάβουν πρόστιμο μέχρι και 3% των κερδών σε ετήσια βάση στην χώρα. Για παράδειγμα αν η Apple δεν συμμορφωθεί θα της εκδοθεί ένα πρόστιμο ύψους 3% όλων των κερδών που βγάζει στην χώρα και όχι μόνο από το App Store.

    Πλέον πολλοί πιστεύουν και όχι άδικα εφόσον η αρχή έγινε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες με παρόμοιες νομοθεσίες.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.