Τι φέρνουν οι νέοι κανόνες για το E-Commerce και τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

0
2275

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εργαστεί στο να κάνει πιο εύκολη την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από εταιρείες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταργώντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς και εξασφαλίζοντας φτηνότερες χρεώσεις στην αποστολή των προϊόντων και ασφαλέστερες αγορές έτσι ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα των online καταναλωτών.

Το Ε-Commerce είναι πολύ σημαντικό για τη στρατηγική του Digital Single Market και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει βήματα στο να το κάνει πιο εύκολο και ασφαλές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές έτσι ώστε να ψωνίζουν online μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί στην ανανέωση της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών και τους νέους κανόνες όσον αφορά τις υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων μεταξύ των κρατών.

Επιπλέον, έχει θέσει νέους κανόνες για να σταματήσει τους αδικαιολόγητους γεωγραφικούς περιορισμούς οι οποίοι ξεκίνησαν να τηρούνται από τις 3 Δεκεμβρίου 2018. Οι καταναλωτές θα είναι ακόμα πιο πολύ προστατευμένοι με νέους κανόνες που θα εφαρμοστούν από το 2020 καθώς και νέους κανόνες για το ΦΠΑ των online αγορών για προϊόντα και υπηρεσίες που θα εφαρμοστούν από το 2021.

Το πρόβλημα με τους αδικαιολόγητους γεωγραφικούς περιορισμούς αποτρέπει έναν καταναλωτή που χρησιμοποιεί το internet σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κάνει τις αγορές του από μια ιστοσελίδα που βρίσκεται σε άλλη χώρα. Για παράδειγμα, το 63% των ιστοσελίδων, το 2015, απέτρεπαν τους χρήστες να αγοράσουν προϊόντα μέσω online αγορών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το πρόβλημα να είναι κάτι παραπάνω από μεγάλο.

Οι νέοι κανόνες σχετικά με αυτό, ισχύουν από τις 3 Δεκεμβρίου 2018 και καταργούν αυτούς τους περιορισμούς ανάλογα με την εθνικότητα ή τον τόπο κατοικίας των καταναλωτών που κάνουν online αγορές. Αυτοί οι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέπουν την ανακατεύθυνση σε ιστοσελίδα του κράτους από το οποίο προέρχεται ο υποψήφιος αγοραστής ενός προϊόντος αλλά και την υποχρέωσή του να πληρώσει με πιστώτική ή χρεωστική κάρτα που ανήκει σε συγκεκριμένη χώρα. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι online πωλητές είναι να αντιμετωπίζουν όλους τους καταναλωτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το κράτος που κάνουν τις αγορές τους.

Όσον αφορά το τι δεν καλύπτουν οι νέοι νόμοι σχετικά με τους γεωγραφικούς περιορισμούς, αυτοί δεν έχουν εφαρμογή σε υπηρεσίες μεταφορών, χρηματοπιστωτικών και οπτικοακουστικών υπηρεσιών μιας και καθορίζονται από ειδική νομοθεσία που αφορά την κάθε υπηρεσία ξεχωριστά.

Οι υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων μεταξύ των κρατών είναι κατά μέσο όρο τρεις με πέντε φορές πιο ακριβές σε σχέση με αυτές που πραγματοποιούνται εντός του κράτους για όλα τα προϊόντα. Το 62% των εταιρειών που θέλει να πουλήσει τα προϊόντα της online λαμβάνει υπ’ όψιν της το κόστος των εξόδων μεταφοράς. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες στις υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων μεταξύ των κρατών, που ισχύουν από το Μάιο του 2018, στοχεύουν στο να υπάρχει διαφάνεια και ανταγωνισμός με το κόστος των εξόδων μεταφοράς και να μπορεί ο καταναλωτής να βρει την πιο οικονομική τιμή ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που αλλάζουν οι νέοι κανόνες είναι στο ότι δε θα υπάρχει ανώτατο όριο στις τιμές παράδοσης, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν γνωστές τις τιμές τους με πιο ξεκάθαρο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τις σχετικές συγκρίσεις ακόμα πιο εύκολα. Επιπλέον, από το 2019 οι καταναλωτές θα μπορούν να συμβουλεύονται τις τιμές παράδοσης δεμάτων σε ειδική ιστοσελίδα στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια ακόμη αλλαγή που θα έρθει τον Ιανουάριο του 2020, έχει να κάνει με την προστασία των online καταναλωτών από τις αρχές του κάθε κράτους οι οποίες θα μπορούν να αφαιρούν ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι είναι παραπλανητικοί και σκοπό έχουν την εξαπάτηση των καταναλωτών. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου σχετικά με την ταυτότητα των online καταστημάτων που ευθύνονται για αυτές τις απάτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει νέους κανόνες για τα δικαιώματα των καταναλωτών που έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ένας καταναλωτής παραλάβει ψηφιακό υλικό το οποίο δεν είναι ίδιο με αυτό που συμφώνησε με την εταιρεία από όπου το αγόρασε, θα έχουν δικαιώματα απέναντι σε αυτές, όπως και όταν ο καταναλωτής δίνει προσωπικά δεδομένα στο ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς να έχει πληρώσει.

Τον Απρίλιο του 2018 προτάθηκαν νέοι κανονισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις γλώσσες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον, τα online καταστήματα θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι αγοράζουν ένα προϊόν από έναν επαγγελματία ή κάποιον ιδιώτη, έτσι ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους αν κάτι δεν εξελιχθεί όπως πρέπει. Ακόμα, κατά την αναζήτηση των καταναλωτών στο internet, θα πρέπει να ενημερώνονται πως το αποτέλεσμα της αναζήτησής τους περιλαμβάνει αυτούς που έχουν πληρώσει για να εμφανίζεται το προϊόν τους πρώτο στις αναζητήσεις. Αναφορικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες, όταν οι καταναλωτές αγοράζουν αυτού του είδους την υπηρεσία, θα έχουν το δικαίωμα να την ακυρώσουν μέσα σε 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς της.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις online συνδρομές τους σε ταινίες, αθλητικά γεγονότα, e-books, video games και μουσική όταν ταξιδεύουν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι κάτι που ισχύει από τον Απρίλιο του 2018. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στο να δημιουργήσει ένα μοντέρνο πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιτρέπει την πρόσβαση από άλλα κράτη σε online υλικό, κάνοντας απλούστερη τη χορήγηση αδειών για ηλεκτρονικές μεταδόσεις.

Τέλος, έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν βρίσκονται σε ισχύ, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τα οπτικοακουστικά μέσα ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζουν τους υπάρχοντες κανόνες στην ψηφιακή εποχή και προωθούν τα ευρωπαϊκά έργα διαφυλάσσοντας την πολιτιστική πολυμορφία.