Η Apple και η Samsung μπορεί να μοιράζονται την πρώτη θέση του κορυφαίου κατασκευαστή smartphones παγκοσμίως με τις δύο εταιρείες να έχουν πουλήσει 74.5 εκατομμύρια συσκευές το τελευταία τρίμηνο αλλά τα οικονομικά μεγέθη των δύο γιγάντων είναι η μέρα με την νύχτα.
Την στιγμή που η Apple έσπασε ακόμη ένα νέο ρεκόρ στα έσοδα της το τελευταίο τρίμηνο η Samsung και πιο συγκεκριμένα ο mobile τομέας της δυσκολεύετε να βγάλει το οποιοδήποτε κέρδος. Δυο διαφορετικές στρατηγικές λοιπόν με δύο τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.
Η Samsung Electronics ανέφερε πτώση 36% στα έσοδα της για το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα του mobile τομέα της εταιρείας που αυτόνομα σημείωσε πτώση της τάξης του 64.2% σε κέρδη και έτσι από τα $5 δις πέρυσι σημείωσε για τον ίδιο χρόνο φέτος κέρδη της τάξης του $1.8 δις. Στο αντίπερα στρατόπεδο η Apple είχε μια αύξηση κερδών της τάξης του 37% και φτάνοντας στο ρεκόρ των $24.2 δις.
Η Samsung συνεχίζοντας την στρατηγική της που τη θέλει να λανσάρει συσκευές για όλα τα βαλάντια και σε όλες της κατηγορίες μπορεί μεν να έχει περισσότερες συσκευές στην αγορά αλλά κερδίζει όλο και λιγότερα χρήματα από αυτές. Ακόμη και η σειρά Galaxy που ήταν η αιχμή του δόρατος της έχει δεχτεί τεράστιες πιέσεις τόσο από το iPhone 6 και 6 Plus στα ακριβά μοντέλα όσο και από την Xiaomi στα οικονομικά μοντέλα.
Η Apple από την πλευρά της δεν έδειξε ποτέ ενδιαφέρον για το μερίδιο της αγοράς μιας και όπως μπορούμε να δούμε το γεγονός πως κάποια εταιρεία μπορεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο δεν σημαίνει πως θα έχει και πολλά κέρδη. Ο αγώνας για το μεγαλύτερο μερίδιο μπορεί να γίνει για όσο μια εταιρεία μπορεί να χρηματοδοτεί πολλές συσκευές αλλά τι συμβαίνει όταν αυτό δεν αποφέρει έσοδα με τα έξοδα να είναι περισσότερα;
H Αpple από την αρχή δεν ήθελε να εστιάσει στο ένα iPhone για τον καθένα αλλά σκοπός της ήταν μια συσκευή στα χέρια ενός καταναλωτή που μπορεί να της αποφέρει κέρδος. Έτσι λοιπόν η Samsung κατασκευάζει προϊόντα και η Apple προϊόντα πολυτελείας και ως εκ τούτου η ομάδα του Tim Cook έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους χωρίς να την ενδιαφέρει το μερίδιο της αγοράς.
Σίγουρα η αγορά έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται διαφορετικές εταιρείες για να καλύψουν αυτές. Στην περίπτωση μας και εν έτη 2015 η στρατηγική της Apple δείχνει να είναι μακράν πιο επιτυχημένη από αυτή της Samsung.