Πολλοί πιστεύουν και μέσα σε αυτούς και εμείς πως η πλατφόρμα της Apple είναι καλύτερη από αντίστοιχες του ανταγωνισμού. Η Apple εδώ και χρόνια μας έχει μάθει σε ένα οικοσύστημα που τα πάντα δουλεύουν μεταξύ τους. Σε αυτό τον τομέα η Apple έχει ακόμη την κυριαρχία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο ανταγωνισμός δεν πλησιάζει πλέον.
Επίσης κανείς δεν πιστεύει πως η πλατφόρμα της Apple είναι τέλεια. Συχνά πυκνά οι χρήστες στις μέρες μας έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που δεν δείχνουν το “όλα δουλεύουν” και ακόμη χειρότερα πολλά bugs δεν διορθώνονται άμεσα από την Apple.
Σε πρόσφατη συνέντευξη ο Eddy Cue και Graig Federighi τόνισαν πως να και υπάρχουν πολλά bugs στο λογισμικό ο μεγάλος αριθμός χρηστών σημαίνει πως τα παράπονα ενισχύονται με βάση αυτό και έτσι δίνεται η εικόνα κάτι πιο σοβαρού από ότι είναι στην πραγματικότητα. Σίγουρα υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό και ειδικά στο iOS αλλά ο αντίλογος θέλει την Apple να γνωρίζει bugs σε όλες τις πλατφόρμες της και κυκλοφορίες εφαρμογών που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να υπάρχουν.
Δεν είναι τυχαίο που ο Walt Mossberg ανέφερε πρόσφατα:
‘Τα τελευταία δύο χρόνια έχω παρατηρήσει μια μείωση στην ποιότητα και την σταθερότητα των βασικών εφαρμογών της Apple τόσο στο iOS όσο και στο OS X. Μοιάζει σαν ο τεχνολογικός γίγαντας να κοιτάει αλλού σε ότι να έχει κάνει με αυτά τα προϊόντα ενώ παράλληλα στοχεύει σε ολοκλήρωση μεγάλων ονείρων όπως smartwatches και αυτοκίνητα”
Από την άλλη πλευρά με περισσότερες από 1 δις iOS συσκευές ο Craig Federighi έχει μια λογική όταν κάνει επιχειρηματολογεί και αναφέρει πως ίσως υπάρχει μια υπερβολή στο παραπάνω τονίζοντας:
“Σκεφτείτε πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή σας με το iPhone, το iPad και το Mac σας. Πόσες ώρες την ημέρα το χρησιμοποιείτε. Βλέπουμε τα στατιστικά των χρήσεων αυτών των συσκευών. Αυτό σημαίνει πως έχει 1 δις ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές σε κάθε γωνιά του κόσμου χρησιμοποιώντας εφαρμογές τρίτων σε διαφορετικές γλώσσες. Ναι θα υπάρξουν προβλήματα, πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Πλέον όμως είναι πολλοί εκείνοι που θα έχουν ένα πρόβλημα και αυτό αυτόματα ενισχύεται σαν γεγονός για τον παραπάνω λόγο.”
Το γεγονός επίσης πως η ικανοποίηση των πελατών της Apple είναι ψηλότερα από ποτέ σημαίνει πως η εταιρεία δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο λογισμικό της και κατ επέκταση στην πλατφόρμα και το οικοσύστημα της γιατί διαφορετικά θα έχανε κάθε μήνα πελάτες.
Αν εξαιρέσουμε το iTunes και εμείς δεν πιστεύουμε πως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του λογισμικού της Apple και στα συστήματα της. Επίσης τα όποια παράπονα συνήθως δεν έρχονται από τους απλούς χρήστες αλλά από αυτούς που είναι πιο γνώστες της τεχνολογίας και άρα πιο απαιτητικοί.
Για να επανέλθουμε με το παραπάνω στον Mossberg που αναφέρει:
“Έχω την Apple σε ένα υψηλό και ιδιαίτερο στάνταρ με βάση το “it just works” που έχει προωθήσει όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με την πίστη του Steve Jobs και τώρα του Tim Cook ότι η δουλειά της Apple είναι η δημιουργία υπέροχων προϊόντων και υπηρεσιών”
Για να αντιληφθούμε όλα τα παραπάνω ας μιλήσουμε και με ένα παράδειγμα:
Το iCloud. Είναι λογικό η Apple να μιλάει για κάποιες φορές ότι η εν λόγω υπηρεσία θα είναι κάτω ή θα έχει κάποια προβλήματα στιγμιαία σε ένα ποσοστό χρηστών. Η εταιρεία αναφέρει πως 782 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του iCloud και αυτό αυτόματα σημαίνει πως για όλους αυτούς η υπηρεσία να λειτουργεί ταυτόχρονα απροβλημάτιστα είναι κάτι μη ρεαλιστικό. Σκεφτείτε μόνο αυτό που πρόσφατα σας αναφέραμε από τα επίσημα χείλη της Apple – 200,000 iMessages στέλνονται το δευτερόλεπτο παγκοσμίως!!
Αυτό σημαίνει πως προβλήματα θα υπάρχουν κάποιες στιγμές αλλά δεν σημαίνει πως η Apple δεν πρέπει να κάνει περισσότερα για να δώσει μια λύση σε αυτά που εμφανίζονται συνεχώς και επί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα η εφαρμογή Notes που υπάρχει για χρόνια σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να μην συγχρονιστεί με μια από τις συσκευές μας ενώ άλλες φορές μια σημείωση που επεξεργαστήκαμε αντί να εμφανιστεί με την νέα της έκδοση σε όλες τις συσκευές αυτή γίνεται διπλότυπη στην ίδια. Το εν λόγω είναι ένα bug που υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό και πολλές φορές μπορεί να σε εκνευρίσει αφάνταστα.
Το χειρότερο επίσης είναι πως η Apple δεν το αναγνωρίζει. Για παράδειγμα την επόμενη φορά που θα έχετε ένα πρόβλημα με το iCloud αν πάτε στο system status page, της εταιρεία θα δείτε πως όλα είναι πράσινα. Τα πάντα εκεί λειτουργούν ακόμη και αν χιλιάδες χρηστές τονίζουν ένα πρόβλημα που παρατηρούν για ώρες στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν η Apple ανανέωνε αυτή την σελίδα θα μπορούσε να επιτύχει δύο πράγματα. Το πρώτο θα ήταν να βοηθήσει τους καταναλωτές να σταματήσουν να χάνουν χρόνο με την συσκευή τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι φταίει. Δεύτερον οι διαμαρτυρίες δεν θα ήταν τόσο έντονες αφού κάποιος θα καταλάβαινε πως η Apple έχει γνώση του προβλήματος.
Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα από πολλά.
Εν κατακλείδι λοιπόν η ανάπτυξη λογισμικού της Apple όχι δεν αντιμετωπίζει κάποια τρομερή κρίση. Η εταιρεία όμως συνεχίζει να επιτρέπει σε bugs να επηρεάζουν πολύ κόσμο και είναι bugs τα όποια δεν βρίσκουν λύση για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και αν αυτά δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο. Πολλές φορές λοιπόν αποτυγχάνει σε αυτό που χρόνια προσπάθησε να περάσει στο υποσυνείδητο των καταναλωτών της και που δεν είναι άλλο από το “Just Works”. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσει η εταιρεία.