19.5 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Τα πάντα που θέλετε να μάθετε για την εξαγορά της Beats αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε

    Timcookdrdrejimmyiovine-640x456

    3 ολόκληρες εβδομάδες με συνεχής φήμες και εικασίες οδήγησαν στο σήμερα. Η Apple και επίσημα έκανε την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της δίνοντας $3 δις και εντάσσοντας στο δυναμικό της την 28η εταιρεία για φέτος, την Beats Electronics & Beats Music.

    Όλοι εδώ και εβδομάδες αναρωτιόμασταν αν τελικά θα ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία αλλά και γιατί η Apple θα έδινε ένα τόσο μεγάλο ποσό σε μια εταιρεία που είναι γνωστή για τα ακριβά ακουστικά της και που ένας από τους ιδρυτές της είναι ένας από τους πιο δυναμικούς hip hop ηγέτες της σκηνής με ότι συνεπάγεται αυτό.

    Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως πολλοί αμέλησαν να σκεφτούν πως η Beats με αυτό το περίεργο προφίλ για τα δεδομένα της Apple και τον συντηρητικό χαρακτήρα της κατέχει το 60% της αγοράς ακουστικών και ηχείων και έχει κέρδη που αγγίζουν το $1 δις τον χρόνο ενώ παράλληλα η μουσική συνδρομητική  streaming υπηρεσία τους Beats Music έχει ανοδική πορεία στην Αμερική.

    1) Η Apple εξαγόρασε την Beats για τα ακουστικά  και τα ηχεία της;

    Όχι ακριβώς. Στο Recode ο Tim Cook ξεκαθάρισε πως η εξαγορά έγινε περισσότερα για τους ταλαντούχους ανθρώπους πίσω από την Beats που μέσα σε πέντε χρόνια έκαναν την εταιρεία τους μια από τις δημοφιλέστερες στον χώρο της μουσικής.

    “Η Beats μας προσφέρει ένα σαφές προβάδισμα. Μας προσφέρει φανταστικούς ανθρώπους που δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Είναι δημιουργικοί και ανήσυχα πνεύματα”

    2) Η Apple θα “σκοτώσει” την βιομηχανία ακουστικών της Beats;

    Όχι τόσο γρήγορα. Η Beats Electronics είχε πάνω από 2 δις σε πωλήσεις μόνο τον τελευταίο χρόνο. Αυτό βέβαια είναι σταγόνα στον ωκεανό για την Apple αν συγκριθεί με τις πωλήσεις των iPhone, iPad αλλά και Mac αλλά το σημαντικό και αυτό που τόνισε και ο Tim Cook είναι πως κατέχουν το 60% της αγοράς ακουστικών μέσα σε 5 χρόνια. Έτσι σίγουρα υπάρχει μεγάλη αξία στο προϊόν τους που η Apple δεν θα εξαφανίσει

    3) Η Apple δεν μπορούσε να δημιουργήσει μια δική της μουσική υπηρεσία; 

    Ναι και πολύ άνετα. Η Apple είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο που μπορεί να δημιουργήσει ότι ειλικρινά μπορεί να φανταστεί. Αλλά ο Tim Cook ήταν κατηγορηματικός πως τόσο στην περίπτωση της Beats όσο και στην περίπτωση των άλλων 27 εταιρειών που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Apple είναι οι άνθρωποι που θέλει.

    4) Γιατί η Apple να μην εξαγοράσει το Spotify ή το Rdio;

    Στα μάτια του Tim Cook η Beats είναι η μόνη εταιρεία που κατάφερε να δημιουργήσει μια συνδρομητική υπηρεσία που δίνει αξία και σημασία τόσο στους χρήστες όσο και στους καλλιτέχνες και αυτό το στοιχείο την κάνει να ξεχωρίζει από τις αντίστοιχες των Spotify και Rdio

    5) Οι συνιδρυτές της Beats θα γίνουν υπάλληλοι της Apple; 

    Ναι, Jimmy και Dre από σήμερα είναι full-time executives της Apple. Θα επισκέπτονται συχνά το Cupertino και τα κεντρικά της Apple και να συμμετέχουν σε projects και συνεδριάσεις.

     6) Ποιος θα είναι ο ρόλος τους;

    Το πιο πιθανό θα είναι η επιβλέψει της Beats Music υπηρεσίας. Τόσο ο Jimmy όσο και Dre θα δουλεύουν υπό το βλέμμα του Eddie Cue που είναι υπεύθυνος για τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Apple. O Cue εδώ και χρόνια είναι ο άνθρωπος που κλείνει συμφωνίες για την Apple και η προσθήκη στην ομάδα του του Jimmy Iovine δίνει στην Apple μια μοναδική δυναμική σε αυτό τον τομέα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που πολλοί αποκαλούν τον  Jimmy Iovine ως τον Steve Jobs της μουσική βιομηχανίας.

    7) Ο Dr Dre ένας rapper δίπλα στον Jonathan Ive είναι κάτι τέτοιο ποτέ δυνατό; 

    Και όμως είναι. Ο Dr Dre σίγουρα είναι ένας από τους ιδρυτές του γκάνγκστερ ραπ και έτσι πολλοί φίλοι της Apple αναρωτιούνται πόσο εύκολα θα ενταχθεί στην οικογένεια της Apple. O ίδιος ο Dre όπως και ο Iovine είναι ένα ανήσυχο και δυναμικό πνεύμα στον χώρο της μουσικής. Πέρα όμως από αυτό οι συνδέσεις του και οι γνωριμίες του εκτός μουσικής βιομηχανίας είναι εξίσου αξιόλογες. Η είσοδος της Apple και του iPhone στο αφροαμερικάνικο πληθυσμό και όχι μόνο δεν είναι καθόλου αμελητέο.

    8) Θα επιτραπεί η καλλιέργεια μαριχουάνας στο Apple Campus;

    Όχι, αν και επενδυτές της Apple όπως ο Brian Marshall ανησυχούν πως η είσοδος του Dr Dre θα οδηγήσει σε καλλιέργειες μαριχουάνας στο νέο campus της Apple για “ιατρικούς” σκοπούς.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles